BURSA (İHA) - Bursa'da mahkeme bürokrasisi yüzünden yaz turizmine açılamayan Uludağ, atıl vaziyette dururken bölgeye yazın gelebilecek müşterilerini Kocaeli Kartepe'ye kaptırdı.
Aralarında Bursaspor'un da bulunduğu çok sayıda birinci lig takımı yeni sezon hazırlıkları için sportif altyapı olmadığı için Uludağ yerine Kartepe'yi tercih etti.
Uludağ'da yıllardır yaşanan yetki karmaşası, yaz turizmine yönelik çalışmalara engel oluyor. Orman ve Çevre, Kültür Bakanlığı ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu arasında yaşanan yetki belirsizliği yüzünden yapılması düşünülen spor tesisleri projesi bir türlü hayata geçirilemedi. Geçtiğimiz hafta Kocaeli'nin Kartepe mevkiinde 5 adet futbol sahası Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe tarafından hizmete açılarak, kış turizm merkezi yazın da değerlendirilebilir hale getirildi. Türkiye Süper Lig takımlarından Denizlispor, Kayserispor ve 2. Lig'den birçok takımın sezon hazırlıklarını sürdüreceği bölgeye, Bursaspor'da giderek düzenlenecek turnuvada yer alacak.
1. ve 2. Gelişim Bölgesi'nin yetki hakkının Kültür Bakanlığı ile Orman ve Çevre Bakanlığı arasında değişmesi ve mahkeme bürokrasisi Uludağ'ın durumunu içinden çıkılmaz hale getirdi. Konuya ilişkin açıklama yapan AK Parti Grup Başkan Vekili Faruk Çelik, "Biz Uludağ'ı turizm merkezi haline getirmek için gerekli uğraşı verdik. Turizm Bakanlığı ve Orman Bakanlığı arasında görüşülen yerin yetki devri iki bakanın biraraya gelmesiyle son olarak Orman Bakanlığı'na devredildi. Uludağ'ı yaz turizmine açarak 4 mevsim kullanmak istiyorduk ama maalesef çeşitli engellemelerle karşılaştık. Bazıları Uludağ'ın gelişmesini istemiyor. Önümüzdeki dönemde konuyu tekrar ele alacağız çözüm yollarını arayarak, Uludağ'ı en iyi şekilde değerlendirmek için çalışacağız" dedi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bölge Başkanı Hasan Erdem, Uludağ'ın Kartepe'den aşağı kalır yanı olmadığını belirterek, "Uludağ yetki karmaşası yüzünden bir türlü değerlendirilemiyor. Şu anda Kartepe'de rezervasyon için yer ayırtamıyoruz. Turizm Bakanlığı'nın çabaları yetersiz. Çok başlılık var. Böylesine önemli turizm bölgesi değerlendirilerek, ekonomik hale getirilmelidir. Bölgedeki yetki karmaşası bir an önce netleştirilerek, master planı acil olarak çıkarılmalıdır. Çevre ve alt yapı düzenlemeleri yapılmalı, gelişim alanlarına imar planı verilmeli. En kötü plan, plansızlıktan iyidir. Uludağı 'sit alanı' diye korumak ve böyle bakımsızca atıl şekilde bırakmak, korumak değildir. Elbette doğal güzellikler korunacak, ama böylesi imkanlar değerlendirilerek ekonomiye ve çevreye katkı sağlanmalı" diye konuştu.
Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Gümüş de, mahkeme bürokrasisinin Uludağ'ı sportif faaliyetlerden mahrum bıraktığına dikkat çekerek, "Bölgede yürütme tekelleşmeli. Bölgede müdürlüğümüze ait 8 bin metre kare arazimiz vardı. Şimdi Orman Bakanlığı tarafından tahsis işlemi iptal edildi. Bölgede 10 adet futbol sahası, kapalı spor salonları ve yüzme havuzları için planlanmış yerler var. Konu netlik kazanarak bu yerler değerlendirilmeli. Bursaspor ayağında yer varken Kartepe'ye gitmemeli. Birçok yerli ve yabancı kulüp Uludağ'a çekilerek, hem ekonomiye katkı sağlanmalı hem de Bursa sportif alanda da daha çok duyurulmalı" şeklinde konuştu. Öte yandan bir çok kulübün yanısıra Bursaspor Kulübü de sportif altyapısı olması sebebiyle yeni sezon hazırlığı için Uludağ'ı tercih etti.