HABER

Ulusal Pamuk Konseyi kuruluyor

İZMİR (İHA) - TBMM'de geçtiğimiz günlerde kabul edilen 5488 sayılı Tarım Kanunu ile İzmir'de 2000 yılından bu yana sürdürülen Ulusal Pamuk Konseyi'nin kuruluşu için yasal dayanak çıkmış oldu. Ulusal Pamuk Konseyi Kurucu İcra Kurulu Başkanı Sebahattin Gazanfer, konseyin kurulmasıyla pamukta ciddi politikaların oluşturulacağını söyledi.

Tariş Genel Müdürlüğü'nde konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısına, Tariş Genel Müdürü ve Ulusal Pamuk Konseyi Kurucu İcra Kurulu Başkanı Sebahattin Gazanfer, Ulusal Pamuk Konseyi yönetim kurulu üyeleri Sedat Köse, Şadi Katırcıoğlu ve Prof. Dr. Ünal Evcim katıldı. Sebahattin Gazanfer, 18 Nisan 2006 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5488 sayılı Tarım Kanunu'nun 11. maddesinde ürün bazında üretici, tüccar ve sanayicilerle bunların oluşturdukları birlik, dernek vb. kurumların bir araya gelerek tüzel kişiliği haiz ürün konseyleri kurabileceğinin belirtildiğini söyleyerek, 2000 yılından bu yana yurt genelinde sürdürmekte oldukları Ulusal Pamuk Konseyi kuruluş çalışmalarının gerekli yasal dayanağa kavuştuğunu ifade etti. Pamuğun ülke ekonomisinde çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Gazanfer, "Buna karşılık pamuk üretimimiz yerli sanayimizin talebi doğrultusunda artırılamamış, ürün kalitesi yeterince geliştirilmemiş, maliyetler rekabetçi seviyeye çıkarılamamıştır. Bunun sonucunda da ülkemiz dünyanın ikinci büyük pamuk ithalatçısı konumuna gelmiş ve büyük oranda dışa bağımlı hale gelmiştir" dedi.

Söz konusu tehditlerin üstesinden gelinmesi için sorunlara kalıcı çözümler getirecek, potansiyel değerleri harekete geçirecek mekanizmaların kurulması gerektiğini ifade eden Gazanfer, bu amaçla 2000 yılında Ulusal Pamuk Konseyi'nin kurulması için çalışma başlatıldığını belirtti. Bu bağlamda ülke genelinde pamuk üretimi, ticareti ve tüketimiyle ilgili 122 kuruluşun görüşleri alınarak tüzük taslağı hazırlandığını kaydeden Gazanfer, girişimin yayılımı için gerekli desteğin oluşturulmasının sağlandığını ve kurucu icra kurulunun oluşturulduğunu söyledi. Kurulun bundan sonraki aşamada yasanın öngördüğü yönetmelikle ilgili hazırlıkları başlattığını ve hazırlanan taslak yönetmelik tamamlandığında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na sunulacağını bildiren Sebahattin Gazanfer, girişimin en kısa zamanda başarıyla sonuçlanacağını ve böylece ülke pamukçuluğunun gelişmesi için gerekli mekanizmaya kavuşacağını ümit ettiklerini belirtti.

Sebahattin Gazanfer, oluşturulacak olan konseyin yönetim kurulunda tüccar, sanayici ve üreticinin olacağını ifade ederek, "Türkiye bu konuda çok geç kaldı. Yaklaşık 4-5 yıldır pamukla ilgili gelişmeler dünyada ve tekstil sektöründe çok hızlı oluyor. Ülkemizin bu konuya bir an önce el atmasının önemi açık. ABD'deki ulusal pamuk konseyi 1940'lı yıllarda kurulmuş ve çok etkin bir kuruluş. Türkiye'nin bu örgütleşmeyi gerçekleştirmesi büyük bir zorunluluk" diye konuştu.
Ulusal Pamuk Konseyi yönetim kurulu üyesi Sedat Köse ise, tarımda ciddi bir politika ve üretimde ciddi bir planlamanın olmamasının sıkıntı yarattığını ve çiftçiyi üretimden kaçırdığını söyleyerek, "Üreticimize ve tarıma yeterli destek yapılmaması bizi bugünlere getirdi. Bu durumun yegane çözümü bu konseyin kurulmasıdır. Biz şu an kaç tane meyve ağacımız olduğunu bile bilmiyoruz, planlama şart" şeklinde konuştu.

Diğer bir yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Ünal Evcim ise, konseyin pamuk üreticilerine kalıcı çözümler getireceğini, sağlıklı bir taban oluşturulması için veri tabanı oluşturulacağını ve önerilerini hükümete sunacağını ifade ederek, "Bu konsey hükümetin işini kolaylaştıracaktır. Bu bir sivil toplum örgütüdür ve yaptırımı olmaz diye bir durum söz konusu olamaz. Bu gerçek bir demokrasi örneği olacaktır" dedi.

En Çok Aranan Haberler