HABER

Unakıtan: Doğal gazın fiyatı yurt dışına bağlı

Unakıtan: Doğal gazın fiyatı yurt dışına bağlı

Eskişehir (AA)- Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Doğal gazın fiyatı arttı. bazen artıyor, bazen iniyor. Bunlar yurt dışına bağlı şeyler" dedi.

Bakan Unakıtan, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Eskişehir Merkezinin açılışı dolayısıyla Eskişehir Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen törende, Türkiye'nin dünyanın 17., Avrupa'nın 6. büyük ülkesi olduğunu belirterek, kimsenin artık Türkiye'yi göz ardı edemeyeceğini kaydetti. Unakıtan, doğal gazın fiyatının arttığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bazen artıyor, bazen iniyor. Bunlar yurt dışına bağlı şeyler. Bana Endonezya'dan heyet geldi. Endonezya Meclisinin Plan ve Bütçesine bakıyorlarmış. (Her partiden arkadaş var) dediler. (Biz bir türlü bütçeyi tutturamıyoruz. Bundan dolayı da sıkıntı var) dediler. (Bütçe işinde başarı sağlayanları araştırdık, Türkiye başarılı ve bunu soralım) demişler.Onlara sordum, (Siz elektriği, petrolü, doğgalgazı sübvanse ediyor musunuz?) İş o kadar uzadı ki şekeri, ekmeği bile sübvanse ediyorlarmış.
Neredeyse her şeyi sübvanse ediyorlarmış. (Siz hiç bütçe açığını kapatmaya niyetlenmeyin) dedim. (Bu sübvansiyonlar varken sizde açıklar gider, bu da ekonomik sıkıntıları getirir) dedim. Bizde petrol veya doğal gaz arttı, azaldı, ben onu bütçeden karşılayamam. Bunu yapanlar ne bütçe açığını ne de başka açıklarını kapatabiliyor."

"Türkiye'nin dünyadaki rekabet gücünü artırmak için üretimdeki maliyetleri düşürmek mecburiyetleri olduğunu" anlatan Unatıkan, "Sadece ara malı burada yapıp da kendi ihracatçımıza değil, aynı zaman da onları dışarı da ihraç edebilecek hale gelmemiz lazım. Çıkar yolumuz bu. Başka yolumuz da yok. Kahraman Türk milleti olarak bunu başaracağız" dedi.Yaşanan gelişmelerden Türkiye'nin karlı çıkacağını belirten Unakıtan, şunları söyledi:

"Evet zararlarımız olmayacak mı, olacak. Nedir? Bir defa kredi limitleri artırılıyor dünyada. Bizim bankalara, özel sektöre de yansıyacak bu. Ya da aynen gelecek de maliyetler artacak. Bunların kaçınılmaz sonuçları var. Ben onlara (tamam) diyeceğim. Fakat bu nasıl bir fırsata çevrilir ona da bakmak zorunluluğumuz var. Elhamdülillah bizim batan bankamız, geri dönen kredilerimiz, ödenmeyen kredilerimiz yok. Şimdi herkes geleceğe dönük tedbirler alıyor. Almaya da devam edeceğiz. Gönlümüz rahat olsun ama hesabımızı bilelim. Ona göre hareket edelim."

Unakıtan, Türkiye'nin yüzyıllardan beri iki büyük sıkıntısı olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bir bütçe açıkları, iki cari açık. Bu ikisine Türkiye bazen birine çare bulmuş, bazen ötekine çare bulmuş. İkisine birden çare bulduğumuz zaman işi hallettiğimiz zaman emin olun Türkiye'yi kimse tutamaz. O zaman bizden korksunlar. Biz şu anda Avrupa'nın Çin'iyiz. Neden? Çünkü, Avrupalı kaliteli mal ister, zamanında mal ister. Bunu yapacak en iyi ülke, Türkiye. Çünkü, genç nüfusa sahip, dinamik bir milletiz. Teşebbüs ruhu olan da bir milletiz. Ama kadın girişimci sayımız gelişmiş ülkelere oranla çok az. Bunu artırmak için elimizden geleni yapacağız. Bana diyorlar ki, (Otomotivde ÖTV'yi indirecek misin?) İndirmem kardeşim. Neden indireyim. Kullandığın arabanın yüzde 75;i dışarıdan geliyor. Şimdi ben indirirsem, dışarıdan durmadan gelsin. Dışarıdaki otomotiv firmalarını vergiyle teşvik edeyim. Olur mu böyle şey? (Eliyle alnını işaret ederek) Burada da bir şey yazmıyor yani. Yok kardeşim. Ben kendi üreticimi teşvik ederim. Dedik ya, herkes kendi gemisini kurtarsın. Benim gemi Türkiye. Bunu da nasıl yapacağız? El birliğiyle. Hükümet olarak her zaman reel sektörü destekleyeceğiz. Reel sektörün yanında olacağız, onu teşvik edeceğiz."

En Çok Aranan Haberler