YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"unesco Dünya Mirası Listesi'ne Girmek Nitelikli Turist Kesiminin Ve Uluslararası Koruma Otoritelerinin Dikkatini Çekiyor"

-UNESCO Dünya Miras Alanlarının korunması ve planlanmasına yönelik yaptığı çalışmalardan dolayı 2013 yılında “FORUM UNESCO” adlı uluslararası yükseköğretim ağına kabul

"unesco Dünya Mirası Listesi'ne Girmek Nitelikli Turist Kesiminin Ve Uluslararası Koruma Otoritelerinin Dikkatini Çekiyor"

-UNESCO Dünya Miras Alanlarının korunması ve planlanmasına yönelik yaptığı çalışmalardan dolayı 2013 yılında “FORUM UNESCO” adlı uluslararası yükseköğretim ağına kabul edilen Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, Atılım Üniversitesi desteğiyle yürütülen çalışmaları anlattı.

UNESCO Dünya Miras Alanları Listesine girmenin uluslararası nitelikli turist destinasyonları arasına girmede önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, "UNESCO Dünya Miras Alanları listesine giren alanlar çok nitelikli bir turist kesiminin ve dünyanın turist destinasyonlarının dikkatini çekmeye başlıyor. Böylece dünyadaki kültürel alanların korunmasına dair faaliyetlerin başvurabileceği koruma fonlarına ve kaynaklara başvurabilme şansı da yakalanıyor" dedi.

TÜRKİYE, AVRUPA'NIN 2, 3 KATI KÜLTÜREL VARLIĞA SAHİP

Türkiye'nin Avrupa'dan kat be kat daha fazla kültürel varlığa sahip olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, "Türkiye medeniyetler tarihinde çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde halen tespit edilmiş on binin üzerinde sit alanı bulunuyor. Henüz tespit edilememiş olanlarla birlikte yüz binin üzerinde kültür varlığının bulunduğu tahminleri yapılıyor. Bu alanda çok daha yoğun ve kurumsal çaba gösterilmesi gerektiği ortada. Üniversitelerin de kamu kurumlarıyla birlikte bu konuda iş yapmaları Türkiye'nin gelecekte çok daha fazla alanının UNESCO Dünya Miras Listesine girmesini sağlayacaktır. Bu da hem Türkiye’yi dünyada bu konudaki bilimsel çalışmaların ve nitelikli turizmin merkezi haline getirecek, hem de uluslararası koruma otoritelerini ilgisini çekerek, koruma ile ilgili daha çağdaş uygulamaların yapılmasının önü açılacaktır. " diye konuştu.

"TÜRKİYE DE SON YILLARDA BU ALANDA ÖNEMLİ ÇABALAR KAYDEDİYOR"

UNESCO Dünya Miras Alanları Listesine girmenin sağladığı avantajlara değinen Doç. Dr. Şahin, şunları söyledi:

"UNESCO 1972 yılından beri insanlığın ortak mirası olduğuna inanılan kültürel ve doğal varlıkları bir listeye kaydediyor. Bu listeye bir ülkenin herhangi biralanının kaydedilmesi o ülke için hem prestij hem de o ülkenin kültürel ve doğal varlıkları korumasının bir delili olarak kabul ediliyor. Bu anlamda dünyanın bütün ülkeleri bu listeye var olan kültürel ve doğal alanlarını kaydettirmek için özverili bir çaba içerisine giriyorlar. Türkiye de son yıllarda bu alanda önemli çabalar kaydediyor. Biz de Atılım Üniversitesi olarak bu çabalara elimizden geldiği kadar katkıda bulunmaya çalışıyoruz."

ÇABALARIMIZ SONUCUNDA AUGUSTUS TAPINAĞI GEÇİCİ LİSTEYE ALINDI

UNESCO Dünya Miras Alanlarının korunması ve planlanması adına Atılım Üniversitesi desteğiyle yaptıkları çalışmaları da anlatan Doç. Dr. Şahin, sözlerini şöyle noktaladı:

"Bunun için yaptığımız önemli birkaç tane faaliyet var. Birincisi 1994 yılından bu yana UNESCO'nun Dünya Miras Listesine alınması istenen ama gerekli teknik çalışmalar tamamlanamadığından alınmayan Efes Antik Kenti'nin Dünya Miras Listesine kaydedilmesi için gerekli yönetim planı çalışması benim koordinatörlüğümde yürütüldü ve tamamlandı. Sonunda da Efes Antik Kenti gibi dünyaca ünlü bir arkeolojik alan Dünya Miras Listesi'nin bir parçası haline geldi. İkinci olarak da Başkent Ankara'nın UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilmesi için önemli çabalarımız oldu. Özellikle bu yıl içerisinde Ankara'nın tarihi alanlarının UNESCO'nun Dünya Miras Listesine alınması için bir büyük toplantı düzenledik. Sonrasında da sevindirici bir haber aldık. Hacı Bayram Camii ve Augustus Tapınağı'nın bulunduğu alan Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edildi."

Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin'in bu alanda yaptığı başlıca çalışmalar şöyle:

Dünya miras alanları yönetim planları hazırlama konusunda mevzuat geliştirme, Kars Ani Ören Yeri Yönetim Planı Geliştirme Projesi, Efes Antik Kenti Yönetim Planının Hazırlanması.

Dr. Şahin’in Yrd. Doç Dr. Gül Güneş, Yrd. Doç. Dr. Emel Akın ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Ebru Uğuz ile birlikte 2011-2012 döneminde gerçekleştirdiği ve Atılım Üniversitesi tarafından da desteklenen “Dünya Miras Alanları İçin Bir Envanter Çerçevesi Geliştirme Projesi” adlı Bilimsel Araştırma Projesi ile yine Dr. Şahin’in Yrd. Doç. Dr. Anıl Çekiç ve Y. Mimar Restoratör M. İpek Yalçın ile birlikte 2011 Yılında Ankara Kalkınma Ajansından alınan hibeyle gerçekleştirdiği “Ankara Kentinin Dünya Miras Alanlığına Önerilmesi Fizibilite Çalışması Projesi.

"Doç. Dr. Şahin ayrıca Atılım Üniversitesi Eğlenceli Bilim Dergisinde “Dünya Mirası Senin Mirasın” adlı köşeyi hazırlayarak çocukların farkındalığını arttırmaya yönelik çalışmalar da yapıyor.

()

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler