ANKARA (ANKA) – Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından hazırlanan bir raporda üniversitelerin, bölgelerinde, ekonomik, kültürel ve sosyal kalkınmada daha güçlü rol oynamaları olanağı bulunduğu belirtildi. Raporda, "Küreselleşme ‘uzağı öldürdü', yenilikler, canlı toplulukların, yetenekli insanların ve üniversitelerin bulundukları bölgelerin çevresinde kümelenmektedir" denildi.
OECD'nin "Yüksek Eğitim ve Bölgeler: Yerkürede Rekabet, Bölgelerde Hizmet" başlıklı raporunda, üniversitelerin bölgesel angajmanlarını artırmalarının hem bölgesel kalkınma hem de kurumların kendileri için yararlı olacağı savunuldu.
Rapor OECD Yüksek Öğretimde Kurumsal Pönetim Programı ve Kamu yönetimi ve Bölgesel Kalkınma Müdürlüğü tarafından üç yıllık bir çalışma sonucu hazırlandı. Rapora göre üniversitelerin bölgesel kalkınmada oynayacakları rolün farkına bugüne kadar tam anlamıyla varılamadı. Bugün İngiliz firmalarının sadece yüzde 10'unun üniversitelerle etkileşim içinde oldukları örnek gösterildi, "Üniversite-endüstri bağlantıları en fazla büyük işler ve bazı ileri teknoloji alanlarına odaklı durumda" denildi.
Rapor üniversitelerin gelişmeleri önündeki engelleri incelerken bu kurumların bölgesel ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmada daha geniş bir gündem oluşturmak zorunda olduklarını ileri sürdü. Üniversitelere daha büyük özerklik ve daha iyi teşvik verilmesini tavsiye edilirken mensuplarının küçük ve orta ölçekli işletmelerle bağlantılı durumda olmaları önerildi. OECD, ülkelerin üniversite-sanayi işbirliği için daha destekleyici bir ortam sağlamaları gerektiğini savundu. Raporda şu noktalara değinildi:
-Üniversitelerin arz yanlı bilgi transferine odaklanmaları yerine ülkeler, üniversitelerle karşılıklı etkileşimle iş talebi geliştirmelidir. Üniversitelerin bizzat kendileri daha girişimci hale gelmeli, hizmet portföylerini genişletmeleri ve daha geniş yelpazedeki firma ve işveren gereksinimlerine hitap etmelidir.
-"Ayaklı Bilgi Transferi" uygulaması önemlidir ve gerçekleştirilmelidir. Öğrenciler ve mezunlar bilgi transferinde en etkili mekanizmalardan biri olabilir.
-İnovasyon (yenilik), sadece ulusal bir konu değildir. Küreselleşme "uzağı öldürmüştür" ve internet herkesin herhangi bir yerde bilgi ekonomisine katılmasını sağlamaktadır. Yine de "yakınlık" rol oynamaktadır ve yenilikler, canlı toplulukların, yetenekli insanların ve üniversitelerin bulundukları bölgelerin çevresinde kümelenmektedir.