BURSA (İHA) - Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Uludağ Üniversitesi'nde "Genç Girişimcileri Destekleme Programı" başlattı. Belirlenen öğrenciler, yaklaşık 100 saatlik eğitimden sonra hazırladıkları projeler için 10 bin Euro tutarında faizsiz kredi kullanarak kendi işlerini kuracaklar.
KOSGEB'in Genç Girişimcileri Destekleme Programı, Teknik Bilimler Yüksek Okulu'nda başladı. Toplam 34 öğrencinin ücretsiz olarak devam ettiği program boyunca KOSGEB uzmanları, girişimcilik konusunda gerekli bilgileri aktarıp, öğrencilerden bir iş programı yapmasını isteyecek. Yapılacak değerlendirme sonunda, başarılı bulunan iş programlarına KOSGEB tarafından 10 bin Euro'luk faizsiz kredi verilecek. Kredinin 2 bin Euro'luk kısmı, öğrencinin kuracağı işletmenin giderlerine yönelik ve hibe şeklinde olacak. İş kuran öğrenci, aldığı kredinin 8 bin Euro'luk kısmını da 1 yılı geri ödemesiz olmak üzere 2 yılda 4 taksitte faizsiz olarak geri ödeyecek.
Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Z. Gökay Kaynak, programın açılışında yaptığı konuşmada, Teknik Bilimler'den mezun öğrencilerinin iş bulma oranının yüzde 100'e yaklaştığını belirterek, KOSGEB'in başlattığı programla gerek kendi okullarından, gerek diğer fakülte ve yüksek okullarından mezun olacak öğrencilerden kendi işini kurmak isteyenlere de farklı bir fırsat sunulduğunu bildirdi.
PROJELER, PARAYA DÖNÜŞTÜRÜLECEK UÜ Teknik Bilimler MYO Süt ve Ürünleri Programı son sınıf öğrencisi Özlem Gündoğdu, KOSGEB'in bu programına, mezun olduktan sonra kendi işini kurmak istediği için katıldığını belirterek, "Ben mandıra açmak istiyorum. Eskiden babam ve dedem bu işi yapmış, ama kapatmak zorunda kalmışlar. Ben bu işi bilinçli bir şekilde, günün gereklerine uygun bilgi donanımı ile yapmak istiyorum. Biliyorum ki, günümüzde bir iş açmak için sadece 'bu işte çok para var' demek yetmiyor. Aldığımız eğitim, bu işe bilinçsizce girip hüsrana uğramamızı engelleyecek. Üstelik başlangıç için sermaye de verilecek. Bu da hedeflerimi gerçekleştirmem için bana 3-4 yıl gibi bir zaman kazandıracak" diye konuştu.
Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisi olan Serhan Kökhan da, eğitim sonunda su ürünleri üretimine ilişkin bir işletme kurmayı hedeflediğini belirterek, "Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili, ancak su ürünlerinin çoğu ithal ediliyor. Bazen yabancılar gelip bu alanda işletmeler kuruyorlar. Neden biz kendi ülkemizde bu işi yapmayalım diye düşündüm ve KOSGEB'in bu programından yararlanmak için geldim. Gerçekten bu, Uludağ Üniversitesi öğrencileri için bulunmaz bir fırsat" dedi.