SPOR

Üsküdar Üniversitesi’nde sigaranın zararları anlatılıyor

Üsküdar Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Üsküdar Üniversitesi’nde sigaranın zararları anlatılıyor

Üsküdar Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek ve Öğretim Görevlisi Eda Yetimoğlu, Üsküdar Üniversitesi’nde sigaranın zararlarını öğrencilere anlatarak gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durmasına yardımcı oluyor.
Üsküdar Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek ve Öğretim Görevlisi Eda Yetimoğlu, Üsküdar Üniversitesi’nde adeta sigaraya savaş açtı. Öztek ve Yetimoğlu, diğer üniversitelerde de bunun başlatılması gerektiğini ve gerekirse konferans vermeye hazır olduklarını dile getirdiler.
Aynı zamanda Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Eden Sporcular Federasyonu Onursal Başkanı ve Uluslararası Sigara Alkol Uyuşturucu ve Spor Platformu’nun Başkanı olan İbrahim Öztek, “Sigara ile başlayan uyuşturucu, insan eli ile üretilen, insanı insanlığından eden, insanın masumiyetini yok eden, insanın özgürlüğünü, hür iradesini, insani yüksek değerlerini ve erdemlerini elinden alan en acımasız ve kahredici bir canavardır. Akciğer kanserinin bir numaralı nedeni sigara dumanıdır. İçimize çektiğimiz bu dumanın içinde bulunan radyoaktif madde de içeren binlerce zehirli madde önce solunum yollarını tahrip ediyor. Sonra tahrip ettiği bu alanlara zehirli maddelerini sıvazlıyor. Bu zehirli maddelerin altındaki hücreler yavaş yavaş kötü yönde şekil değiştiriyor. Bu değişiklikle hücreler kanser hücresi halini alıyor ve buradan büyüyerek büyük kitleler oluşturuyor. Eğer zaman zaman geniş kapsamlı tıbbi muayenelerden geçmiyorsak, bu kötü tümörlerin bir kısmı hiçbir bulgu vermeden portakal büyüklüğüne ulaşıyor ve tanımlandığı zaman da artık iş işten geçmiş oluyor. Günde bir paket sigara içen insan, hiç sigara içmeyenlere oranla en az on misli akciğer kanserine yakalanma riski taşıyor. Sigara dumanı ile temas etmeyen pankreas, karaciğer ve idrar kesesi gibi organlarda da sigaranın sebep olduğu kanserlere sıkça rastlanıyor" dedi.
"Türkiye’de sigara içimine erken yaşta başlandığı için buna bağlı ölümler en çok ortalama 50 yaşında görülüyor" diyen Öztek, "Gelişmiş batı ülkelerinde ise en çok ölüm 60-65 yaşlarında oluyor. Geç tanımlandığı için de hastalar ameliyat şansını kaybediyor. Bunun yanı sıra yine ülkemizde sigaraya bağlı akciğer kanseri ile sigaranın sebep olduğu kalp damar hastalıklarından yılda yaklaşık yüz elli bin kişi hayatını kaybediyor. Amerika’da bu rakamın iki yüz bin kişi olduğu belirtiliyor. Sigara içen annelerde, sigara etkisi ile bebeğe giden damarlar daralıyor. Öyle olunca da bebeğe az miktarda oksijen ve az miktarda hayati besinler ulaşabildiği için bebek zekaca geri, yapı taşları eksik ve hatta sakat olarak dünyaya geliyor. Emziren anne sigara içiyorsa nikotin sütten çocuğa geçiyor ve süt emme yaşındaki bebek sigara tiryakisi oluyor" diye konuştu.
Çocukların yüzde 27’sinin 7-13 yaşında, yüzde 37’sinin ise 14-16 yaşında sigarayı denediğini belirten Öztek, "Bu çocukların yüzde 15’i, 13 yaşında, yüzde 29’u ise 14-16 yaşında sigara içicisi oluyor. Ortaokul ve lise öğrencileri arasında yapılan resmi bir araştırmanın sonuçları ise korkunç; 2007 yılında bunların yüzde 15’i, 2008 yılında yüzde 18’i, 2017 yılında ise yüzde 25’i sigara içiyor. Her yıl yedi yüz bine yakın çocuk sigaraya başlıyor. Bir nargile ise kırk sigara zararına eşit olduğu gibi marpuç denilen tutucusu içindeki mikrobu yok etmek ise mümkün değil. Elektronik sigara ise sadece avutma aracıdır. Normal sigaradan hiçbir farkı yoktur. Sigara en kötü bağımlılık yapan bir maddedir. Kişinin özellikle merkezi sinir sistemini, yani beynini etkiler. Beyinde kimyasal olaylara neden olur. Bir iki saat sigara içemeyen tiryaki çıldıracak gibi olur. Oruç tutan bir sigara tiryakisi on sekiz saat kendini tutar ama iftar eder etmez sigara yakar. Bunun psikolojik etkisi irade ile yenilebilir" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler