HABER

Uyku apnesi ölüm sebebi

İSTANBUL (İHA) - Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi KBB Klinik Şefi Prof. Dr. Mehmet Ömür, tedavisi geciken uyku apnesinin kalp ve damar hastalıkları riskini arttırdığına dikkat çekerek, ölüme neden olan pek çok hastalığın temelinde de bu sorunun yattığını söyledi.

Burun, gırtlak ve damak bölgesindeki anatomik bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan ve uyku sırasında nefes durması ile belirti veren uyku apnesinin insan sağlığı üzerinde ağır etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ömür, "Uyku apnesi horlama, nefes tıkanması, sabahları yorgun uyanma, gündüz ve akşam saatlerinde uyuklama ve sık sık uyku gelmesi şeklinde bir takım belirtilerle kendini gösterir. Bu rahatsızlığın bir takım psikolojik belirtileri de vardır. Algılama ve anlama yetersizliği, konsantrasyon bozukluğu, depresif ruh hali, cinsel isteksizlik bunlardan sadece bir kaçı" dedi.

Uyku apnesi rahatsızlığının çalışma hayatında kişileri verimsiz kılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ömür, "Özellikle pilotlar, otobüs şoförleri gibi kimi meslek grubundan kişilerde uyuklama ve konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlar tehlikeli durumlar yaratabilir. Toplumun yüzde 4'ünde görülen uyku apnesi anotomik özellikler, kilo, yaş, alkol sigara alışkanlığı ve ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

"BEYİN KANAMASINA NEDEN OLUR" Amerikan Hastanesi KBB Klinik Şefi Prof. Dr. Mehmet Ömür, her yaşta görülme ihtimali olan uyku apnesinin daha çok kilolu ve orta yaşlı erkeklerde görüldüğünün altını çizerek, "Ancak menopoz sonrasında ise kadın ve erkekte görülme sıklığı eşitlenir. Uykuda nefes tıkanmasıyla belirti veren apne, bu nedenle kalp ve damar sisteminde tahribata yol açabilmektedir. İleri düzeyde dolaşım bozukluğu, kalp krizi ve yine dolaşım problemi ile bağlantılı olarak gerçekleşen beyin kanaması da uyku apnesinin sonuçları arasındadır" dedi.

Uykuda gerçekleşen ölüm vakalarının büyük bölümünün temelinde uyku apnesinin olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ömür, şunları söyledi:
"Türkiye'de her gece iki kişi uyku apnesi nedeniyle uykusunda hayatını kaybetmektedir. Kısa süreli müdahalelerle bu rahatsızlığa sebep olan durumun ortadan kaldırılır. Ancak çok ileri düzeye gelmiş , tedavisi ihmal edilmiş apnelerin cerrahi yolla tedavisi mecbur kalmadıkça tavsiye edilmez. Cerrahi tedavinin uygun olmadığı durumlarda hastalara burundan maske ile verilen basınçlı hava şeklindeki diğer tedai yöntemleri tavsiye ediliyor."

En Çok Aranan Haberler