Ankara (AA)- Gümrük kaçağı eşya, uyuşturucu madde ve silah-mühimmat yakalamalarıyla müşterek operasyonlarda ve kontrollü teslimat uygulamalarında yapılacak ikramiye ödemelerinin usul ve esasları yeniden düzenlendi.
Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı ve İçişleri Bakanlığı'nca, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre Kaçak Eşya Yakalanması Halinde Muhbir ve El Koyanlara İkramiye Ödenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, müşterek operasyonlarda operasyonu yürüten asli birim, ihbarın birden fazla birime yapıldığı durumlarda operasyonu koordine eden birim, kontrollü teslimat (yetkili makamların bilgisi ve denetimi altındaki nakiller) yakalamalarında ise kontrollü teslimata son verilen yerdeki birim ikramiye talebinde bulunacak.
Kontrollü teslimat yakalamalarında, el koyanlara sadece Türkiye Gümrük Bölgesinde el konulan kaçak eşya değeri dikkate alınarak ikramiye ödenecek. Muhbir ikramiyelerinin hesaplanmasında ise yurt dışında el konulan kaçak eşya değeri de ikramiye hesaplanmasına dahil edilecek.Dağıtılacak ikramiyenin yüzde 50'si muhbirlere, geri kalanı el koyanlara verilecek. İhbarsız yakalamalarda ise ikramiyenin tamamı el koyanların olacak.
El koyma ikramiyesini, ancak kaçak eşyanın yakalanmasında bizzat ve fiilen görev yapanlar alabilecek.
El koyanlara verilecek ikramiyenin tutarı, olay başına 30 bin gösterge rakamının, kamu davasının açılması, mahkumiyet, müsadere ya da mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararının kesinleştiği tarihteki memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemeyecek.
Yönetmelikle, kaçak eşya yakalanması halinde muhbir ve el koyanlara ödenecek ikramiye tutarının belirlenmesine ilişkin usuller de düzenlendi.