Kurulumu tamamlandığında antenin reflektörünün çapı 22m olacak
Şimdiye kadar geliştirilen en büyük ticari anteni taşıyan bir Amerikan uzay aracı, Kazakistan'ın Baykonur uzay üssünden başarıyla fırlatıldı.
Skyterra-1 aracının taşıdığı kafes örgü şeklindeki reflektörün çapı 22 metre.
Anten, Lightsquared şirketinin Kuzey Amerika ülkelerinde kullanılan yeni 4G-LTE cep telefonu ve veri sistemleri için gerekli sinyallerin aktarımını yapacak.
Şebekeleri bu sistemin parçası olan kullanıcılar civarda sinyal alacak bir karasal verici yoksa otomatik olarak uyduya aktarılacak.
Lightsquared, Amerika Birleşik Devletleri'nde karasal ve uydu vericilerini bir arada kullanan karma sistemler için en son girişimlerden birisi.
Daha önce başlatılan iki girişim, mali sorunlar nedeniyle batağa sağlandı.
Gerek Terrestar gerekse DBSD North America şirketleri, sistemlerini hayata geçirebilmek için girdikleri yüklü borçlarını yeniden yapılandırabilmek için konkordato ilan etmek zorunda kaldı.
Uyduyu Boeing inşa etti Uzay aracı dün gece fırlatıldı
LightSquared ise rakiplerinden farklı bir yaklaşım deneyeceğini söylüyor.
Hizmetleri bireysel tüketicilere değil, 'toptancı' anlayışıyla sunulacak. Yani, eldeki kapasite telefon veya veri kullanıcısı müşterilerine nerede olurlarsa olsunlar erişim kapasitesi sunmak isteyen şebekelere satılacak.
Sistemin smartphone büyüklüğünde cihazları da destekleyeceği belirtiliyor.
Federal İletişim Komisyonu'nca (FCC) onaylanan takvime göre şirket 2015 itibariyle ABD halkının yüzde 90'ına hizmet edecek ölçüde bir karasal verici ağı da kurmak durumunda.
Skyterra-1 uydusunu taşıyan Proton roketi Baykonur'daki üsten Pazar gecesi yerel saatle 23.29'da fırlatıldı.
5,4 tonluk uydu yeryüzüne göre 101.3 derece batı boylamında konumlanacak ve 15 yıl süreyle hizmet vermesi öngörülüyor.
Fırlatma, 2010 yılında gerçekleşen 10. Proton uçuşuydu. Rus roketini International Launch Services adlı bir şirket uzaya ticari uydu götürmek isteyen şirketlere kiralıyor.
Skyterra-2 adlı ikinci bir uydu da 2011'de fırlatılacak.