İSTANBUL (İHA) - Dünyanın önde gelen tarım ve iş makineleri üreticisi Uzel Holding hakkında, ödeyemediği kredi borçları nedeniyle haciz kararı alındı. Hollandalı ABN Ambro Bank'tan holdinge bağlı 2 şirket için alınan toplam 1.5 milyon dolarlık kredinin geri ödenmemesi üzerine, Uzel Makine Sanayi, Agrel Dış Ticaret Şirketi ile borca kefil Uzel Holding hakkında "ihtiyati haciz" kararı verildi. İhtiyati hacze dayanak oluşturan ihtarnamede, kredi borcunun geri ödenmesi için tanınan bir günlük sürenin makul olmadığını ifade eden Uzel Holding avukatları, karara itiraz etti.
Hollandalı ABN Ambro Bank'ın avukatı Mustafa Urgancı tarafından İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, Uzel Holding'e bağlı Uzel Makine Sanayi ve Agrel Dış Ticaret Şirketleri'nin, müvekkili olan bankadan toplam 1.5 milyon dolarlık kredi kullandıkları belirtildi. Uzel Makine Sanayi'nin 23 Ağustos 2001 tarihinde "Loan Facility Agreement" Genel Kredi Sözleşmesi gereğince 750 bin dolar kredi kullandığının kaydedildiği dilekçede, bu borca garantör ve müşterek borçlu sıfatıyla Agrel Dış Ticaret ve Uzel Holding'in imza attığı anlatıldı. Agrel Dış Ticaret Şirketi'ne de aynı çerçevede 17 Eylül 2001'de 750 bin dolarlık kredi verildiği, diğer iki şirketin de bu borca kefil olduğu ifade edildi.
Söz konusu şirketlerin toplam 1.5 milyon dolarlık kredi sözleşmeleriyle ilgili taahhütlerini yerine getirmeyip borçlarını ödememeleri üzerine, Besiktaş 9. Noterliği'nce 28 Ağustos 2002 tarihinde ihtarname çekilerek hesabın kat edildiğinin anlatıldığı dilekçede, borçluların ihtarnameye itiraz etmemelerine rağmen 2.5 trilyonu da ödemedikleri vurgulandı. Kredi kullanan şirketlerin piyasaya aşırı borçlu olduklarının anlatıldığı dilekçede, borçluların mal kaçırma gayreti içinde oldukları ileri sürülerek, haklarında ihtiyati haciz kararı verilmesi talep edildi.
Dosyayı inceleyen İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, kredi borçlusu şirketlerin ve kefillerinin menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki alacakları üzerine ihtiyati haciz koydu. İhtiyati hacze dayanak oluşturan ihtarnamede kredi borcunun geri ödenmesi için verilen bir günlük sürenin makul olmadığını ifade eden Uzel Holding avukatları, karara itiraz etti.
İtiraz dilekçesinde, ekonomik kriz ortamının etkilerinin azalmaya başladığı su günlerde verilen ihtiyati haciz kararının Uzel Holding'in ticari faaliyette bulunduğu diğer bankalar ile kuruluşların paniğe kapılmasına ve binlerce kişinin istihdam edildiği kurulusun itibarının sarsılmasına neden olacağı ifade edildi. Bu talebi de değerlendiren İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, "İhtiyati haciz kararının" kaldırılıp kaldırılmaması konusunu görüşmek için duruşma günü verdi. Duruşmada, hala devam eden haciz kararının kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verilecek.