HABER

Vadeli işlem borsasına geri sayım

İZMİR (İHA) - İzmir'de kurulan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. (VOB) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) arasında, İşlem Sistemi Antlaşması imzalandı. İmza törenine katılan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, KOBİ piyasaları konusundaki çalışmalarının sürdüğünü, İMKB'ye kote olamayan küçük ve orta boy şirketlerin burada kote edileceğini, amaçlarının, finansal enstrümanları Anadolu'daki yatırımcı ve sermayenin elektronik ortamda hizmetine sunmak olduğunu açıkladı.

İmza töreninde konuşan SPK Başkanı Doğan Cansızlar, İzmir'de kurulan VOB'un bu alanda izin verdikleri ilk kuruluşlardan birisi olduğunu ve özel şirket statüsünde bulunduğunu belirterek, SPK ve finansal araçları çeşitlendirmeye büyük önem verdiklerini ifade etti. İMKB'den alınan işlem sistemi sayesinde VOB'daki sistemin modern bir hale geleceğini kaydeden Cansızlar, "VOB'un mevzuat altyapısı bitmiştir. Teknik altyapı tamamlanmak üzeredir. Geriye sadece eğitim kalıyor. O bakımdan eğitime çok önem veriyoruz" dedi.

Cansızlar, VOB'un enflasyonla mücadelede, ürünlerdeki fiyat dalgalanmalarında, özellikle tarım ürünlerindeki dalgalanmaları kontrol etmekte önemli yerinin olacağına da işaret etti. SPK Başkanı, VOB'un başlangıçta tarım ürünlerine dayalı olarak faaliyetine başlayacağını, daha sonra diğer finansal araçlara doğru genişleyeceğini, dövizin dalgalandığı piyasalarda sonucundan korunma mekanizması üzerine kurulu bulunduğunu, bu borsaların yaygınlaşması ile belirsizliklerin ortadan kalkacağını, Türkiye ekonomisinin de öngörülebilir hale geleceğini söyledi.

Halka arz konusunda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Cansızlar, giren şirketlerin sayısının 4, müracaat eden ve sırada bekleyen şirket sayısının ise 19 olduğunu, yılın ikinci yarısında halka arzın artacağını tahmin ettiklerini, kendilerinin sadece kayda aldıklarını ve halka açılmasına izin verdiklerini açıkladı.

Cansızlar, KOBİ Piyasası ile VOB'lar arasındaki rekabetin serbest piyasa ekonomisi şartlarında olacağını sözlerine ekledi.

"KOBİ PİYASASI HAZIRLIKLARI" Doğan Cansızlar, KOBİ Piyasaları'nın borsa binaları şeklinde değil, bir pazar şeklinde elektronik ortamda örgütleneceklerini, alım-satım yapabileceklerini kaydetti. Bir ortaklık oluşturabilmek için borsaları KOBİ Piyasaları konusunda örgütlemeye çalıştıklarını da anlatan Cansızlar, "Onlar ortak olacak. Biz, finansal araçları Anadolu'daki yatırımcıların, Anadolu sermayesinin hizmetine sunmaya çalışacağız. İMKB'de kote olamayan küçük ve orta boy şirketlerimizin, KOBİ Piyasası'nda kote olmasını sağlayacağız. İzmir'de de açabiliriz. Borsa değil ama piyasa" diye konuştu.

İMKB ile çalışmalarının uyum içinde geçtiğini belirten VOB Başkanı Tuğrul Yemişçi'de, ilk olarak borsanın ilgi alanının pamuk ve buğday olacağını, ancak pazar bulabilecekleri bütün ürünlerde hizmet verebileceklerini söyledi. İMKB Başkanı Osman Birsen ise, İzmir VOB'un kuruluşunda önemli bir adım olan anlaşmayı imzaladıklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından VOB İşlem Sistemi Anlaşması, Tuğrul Yemişçi ile Osman Birsen arasında imzalandı.

VOB Genel Müdürü Hamdi Bağcı, borsanın 6 trilyon sermaye ile kurulduğunu, Vadeli İşlemler Piyasası Elektronik Alım Satım Sistemi'nin (ASTS) piyasaların çok altında bir fiyata sağlandığını, sözleşmenin yürürlüğe girmesi ile işlemlerin, "Vadeli İşlemler Borsası İşlem Sistemi" (VOBİS) üzerinden gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bağcı, 2-3 ay sonra faaliyete başlayacak olan işlem merkezinde, donatılmış durumda 35 masanın bulunduğunu, henüz üye kaydının başlamadığını, Windows ortamında işlemlerin yapılacağı bir türev piyasada işletim sisteminin yedekli olması nedeniyle sorun yaşanmayacağını ve masaların üyelere düşük ücretler karşılığında tahsis edileceğini belirtti.

En Çok Aranan Haberler