KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Vajinismus nedir, vajinismus tedavisi nasıl yapılır?

    Vajinismus nedir sorusunu kısaca, cinsel birliktelik sırasında istemsizce görülen kas kasılmaları olarak cevaplayabiliriz. Çoğunlukla psikolojik nedenlerden kaynaklanan bu cinsel işlev bozukluğu ilişkide kendini acı ile belli eder. Size daha da yardımcı olması için makalemizde belirtilerini, vajinismus tedavisinin yollarını ve yine sorunu aşmanızı sağlayacak vajinusmus egzersizlerini bulabilirsiniz.

    Çiftlerin cinsel yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyen vajinismus nedir, vajinusmus ne demek sorusunun sıklıkla araştırıldığı görülüyor. Kadının korku ve kaygılarından dolayı ilişkiye izin vermemesi olarak tanımlanan vajinismusun bilinen ve bilinmeyen pek çok sebebi var. Vajinismus genellikle geçmişte yaşanan taciz ya da tecavüz gibi travmatik olaylar ve kötü bir cinsel tecrübe gibi psikolojik durumlarla ilişkilendirilir. Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen bu hastalık oldukça yaygındır ve kadınların yaşam kalitesini düşürerek mutsuz olmalarına sebep olur. Böyle bir durumda karşılaşıldığı zaman vajinusmun neden olur, nedenleri nelerdir sorularına cevap verebilmek gerekir. Böylece vajinusmus tedavisi için uygun çözüm yolu bulunabilir. Ama önce gelin bu rahatsızlığı tanımına detaylıca bakalım.

    VAJİNUSMUS NEDİR?

    Vajinismus, istemsiz kas spazmının vajinal penetrasyonu önlediği bir durumdur. Bu genellikle seks girişimlerinde ağrı ile sonuçlanır. Genellikle cinsel ilişki ilk kez denendiğinde başlar. Bunun altında yatan neden genellikle ağrı vereceğinden korkmadır. Kasılmalar cinsel ilişkiyi önleyebilir veya çok acı verici hale getirebilir. Penetrasyon denendiğinde, vajinal kaslarınız kendi kendine gerilir. Muayene genellikle çok hızlıdır. Doktorunuz enfeksiyon gibi diğer durumları ekarte etmek için hızlı bir şekilde bakacaktır. Vajinanızın iç muayenesini yapmaları gerekmeyebilir. Doktorunuz vajinismusunuz olduğunu düşünüyorsa, seks terapisti gibi bir uzmana yönlendirilebilirsiniz.

    VAJİNUSMUS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

    Vajinismus tedavisinde psikoseksüel terapi, rahatlama teknikleri, pelvik taban ve cinsel dürtüyü arttırmak için egzersizler uygulanır.

    1. Vajinismus egzersizleri

    Vajinismus egzersizlerinde amaç hastanın rahatlamasını sağlamaktır. Bu yüzden ilk olarak tedaviye nefes egzersizleriyle başlamak çok daha uygun olur.

    Nefes tekniği: Nefes tekniğinde en önemli konu esas olarak derin ve doğru nefes tekniklerini uygulamaktır. Doğru nefes alıp verme tekniği ise; burundan alınan derin nefesi yavaş yavaş ağızdan dışarı vermektir. Nefesinizi içeride uzun süre tutmamalısınız ancak nefes veriş süreniz nefes alış sürenizin en az 2 katı uzunlukta olmalıdır. Nefes alırken karın şişmelidir göğüs değil, unutmayın.

    Ayna tekniği: Ayna ile yapılan egzersizler cinsel organı tanıma açısından oldukça önemlidir. Kadınlar vajinalarının anatomik yapısını hatta görünümünü bile tam olarak bilmemektedirler. Öncelikle bir ayna alarak yere uygun pozisyonda oturun ve vajinanızı incelemeye başlayın. Vajnanızın dudaklarını, klitorisi ve merak ettiğiniz her yerini dokunarak inceleyin. Bu yöntemle cinsel organını tanıyan kadınlar biraz olsun rahatlayacaklar ve kendilerine güvenerek cinsel birlikteliğe hazır hissedecekler.

    Genital masaj: Ellerinize bebek yağı sürün ve sırt üstü uzanın. Bacaklarınızı iyice acın ve vajinanızın önce dış kısmına sonra da içine dokunarak vajinanıza masaj yapın. Haz bölgelerinize odaklanın ve zevk almaya çalışın.

    Kegel egzersizleri: Kegel egzersizlerini gerçekleştirmek için vajinayı, rektumu ve mesanenizi kontrol eden pelvik taban kaslarınızı tekrar tekrar sıkın ve gevşetin. Örneğin idrar yaparken akışı durdurduğunuzda pelvik kaslarını kullanmış olursunuz. Öncelikle mesanenizi boşaltın. Pelvik kaslarınızı sıkarak 10'a kadar sayın ve kaslarınızı gevşetin. Tekrar 10'a kadar sayın ve yeniden pelvik kaslarınızı sıkın. Bu yöntemi gün içerisinde istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz.

    Parmak egzersizi: Bu egzersizde amaç kişinin vajina içine dokunarak kendini hissetmesi, genital bölgesini tanıması ve istemsiz kas hareketlerini kontrol altına almayı öğrenmesidir. Bu egzersizi yapmak için öncelikle yatağa uzanın ve bacaklarınızı iyice açın. Serçe parmağınızın önce bir boğumunu sonra ikinci boğumunu, en son da tamamını vajinanızın içine itin. Bu esnada derin derin nefes almayı ve kendinizi rahatlatmayı unutmayın.

    2. Cinsel terapi

    Cinsel terapi genellikle kişinin kendi anatomisini öğrenmesi amacıyla yapılan bir terapi yöntemidir. Vajinismus tedavi yöntemleri arasında oldukça sık uygulanan bu yöntem cinsel uyarılma ve cinsel ilişki sırasında yaşanan fiziksel ve ruhsal duygular üzerine yoğunlaşarak kişinin kendini ve hislerini tanımasına yardımcı olur. Seks terapisini uygulayacak hekim işinin uzmanı ve cinsel işlev bozuklukları üzerine deneyimli olmalıdır. Tedavi de gerekirse hipnoz ve gevşeme teknikleri de uygulanmaktadır.

    3. Vajinal dilatörler

    Son dönemlerde vajinismus tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayan ve vajinismus nasıl aşılır sorusunu tam anlamıyla karşılayan vajinal dilatörler pelvik taban kaslarını rahatlatarak kasların gerilmesine ve esnek hale gelmesine yardımcı olur. Bunun için koni şeklindeki dilatörleri vajinaya yerleştirin. Tedavi süresince dilatörler giderek daha da büyük olacak, böylece vajina kasları iyice gerilecek ve vajinanın istenen açıklığa ulaşması sağlanacaktır.

    VAJİNUSMUS BELİRTİLERİ NELERDİR?

    • Cinsel ilişkinin ağrılı ve acılı olması
    • İlişki sırasında kasılma
    • Cinsel ilişkide kadının bacaklarını kapatması
    • Vajina içine tampon ya da fitil yerleştirememe
    • Jinekolojik muayene olmaktan korkma

    Vajinismus Türleri Nelerdir?

    Primer vajinismus: Primer vajinismusta cinsel ilişki hiç yaşanmamıştır. Vajinismus ile mücadele eden kadınların neredeyse hemen hepsi primer vajinismustur ve halen bakiredir. Primer vajinismus belirtileri ise; cinsellikten korkmak, penisin vajinaya girememesi, bacakların kasılarak açılmaması ve jinekolog korkusudur. Bekarlarda vajinismus belirtileri arasında ise evlilik ve ilk gece korkusu bulunmaktadır.

    Sekonder vajinismus: Sekonder vajinismus ise daha önce normal bir şekilde cinsel ilişki yaşamış bir kadının cinsel ya da psikolojik bir travma sonrası tekrar ilişkiye girememesi durumudur.

    Durumsal vajinismus: Durumsal vajinismus eşe karşı ortaya çıkan bir vajinismus çeşididir. Eşe karşı duyulan öfke ya da sevgi yetersizliği bu duruma sebep olur.

    Yapısal vajinismus: Kızlık zarının normalden daha sert, yarım ay, elekli, septalı ya da yüksek kenarlı oluşu cinsel ilişkiye girmeyi zorlaştırır.


    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler