(DHA) - VAN’da meydana gelen depremlerden sonra depremzedelerin geçici barınmaları için kurulan konteynerlerden bir bölümü başka kentlere gönderilirken bir bölümü ise afet durumunda kullanılmak üzere Van'da oluşturulan toplama merkezine alındı. Ancak bu konteynerlerden büyük bölümü hırsızların talanı ve depremzedelerin kötü kullanımı yüzünden kullanılmaz hale geldi.
Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve ve 9 Kasım 2011’deki 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van’da 25 bina yıkılırken 26 bin konuta da ağır hasardan dolayı yıkım kararı verildi. Kısa sürede depremzedelerin geçici barınmaları için 35 bölgeye 30 bin konteyner kuruldu. Bir tanesinin devlete maliyeti yaklaşık 15 bin olan konteynerler, 2 kış boyunca depremzedeler için can simidi oldu. Kalıcı konutların teslim edilmesinden sonra büyük bölümü kaldırılan konteynerlerde halen 44 aile de yaşamaya devam ediyor.
ÇOĞU KULLANILMAZ HALE GELDİ
Yaklaşık 175 bin depremzedenin 2 kış boyunca yaşamını sürdürdüğü konteynerler, 2 yıldır kademeli olarak kaldırılıyor. Bu konteynerlerden 18 bini başka illerde ihtiyaç olan bölgelere gönderildi. Geri kalan 12 bin konteynerden bir bölümü köylüler tarafından geri verilmezken, yaklaşık 4 bini ise afet durumlarında kullanılmak üzere Van'ın İpekyolu Caddesi üzerinde bulunan Anadolu Konteyner Kent'te toplandı. Ancak bu konteynerin de büyük bölümü hırsızların talanı ve depremzedelerin kötü kullanımı nedeniyle adeta hurdaya döndü.
Van AFAD Müdürü Cafer Geyik, hurdaya dönen konteynerlerin yapılacak ihaleyle hurda satışına çıkarılacağını söyledi. Konteynerlerin milli servet olduğunu da belirten Geyik, "Biz buradan bütün vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Bu konteynerlere zarar verilmemesini istiyoruz. Çünkü toplama merkezinde kalan konteynerler her zaman bir ihtiyaçtır. Biz konteynerlerin tahrip edilmemesi için de gerekli tedbirleri alıyoruz "dedi.