ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, ayaktan yapılan muayene, teşhis ve her türlü tıbbi işlemleri kapsayan 'paket fiyat' uygulamasıyla birlikte vatandaşlardan herhangi bir ücret talep edilmeyeceğini bildirdi. Bakanlık, "Hastanelerin sınıfına göre ayaktan hasta muayene ve tedavisi için belirlenen fiyat, o hastaya hangi işlem ve tetkik yapılırsa yapılsın fatura edilecek miktar olup, bunun dışında hiçbir şekilde hastadan para talep edilmeyecektir" açıklamasını yaptı.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Rüstem Zeydan imzasıyla 81 il sağlık müdürlüğüne gönderilen genelgede, 'paket fiyat' uygulamasına ilişkin açıklayıcı bilgilere yer verildi. Hak sahiplerinin sağlık kurum ve kuruluşlarına ayaktan başvuruları için 1 Temmuz 2006 tarihinden itibaren yapılan işlemlere ilişkin olarak faturalama ve ödeme işlemlerinin ne şekilde yapılacağının Maliye Bakanlığı'nca çıkarılan 'Tedavi Yardımına Uygulama Tebliği'ne göre gerçekleştirileceği ifade edilen genelgede, tebliğle getirilen uygulamanın, sağlık kurum ve kuruluşlarına sadece ayaktan başvuran hastalara verilen sağlık hizmetlerinin faturalama ve bunun sonucunda yapılacak ödeme esaslarını içerdiği kaydedildi.
Genelgede, çeşitli sağlık kurum ve kuruluşlarından bakanlığa intikal eden bilgilere göre, ayaktan muayene ve tedavi olan hastalarda hastanelerin ilgili tebliğde belirtilen sınıfının karşılığı olan fiyatın geri ödeme kuruluşlarının ödemeyi taahhüt ettiği azami fiyat gibi düşünüldüğü, hastaya yapılan tetkik ve tahlillerin ayrı ayrı fiyatlandırıldığı ve bunun neticesinde ortaya çıkan rakamla tebliğde belirtilen fiyat arasında kalan farkın hastadan talep edildiği gibi tamamen yanlış yoruma dayanan münferit de olsa bazı uygulamaların olduğunun anlaşıldığı ifade edildi.
Genelgede, söz konusu tebliğde hastanelerin sınıfına göre ayaktan hasta muayene ve tedavisi için belirlenen fiyatın o hastaya hangi işlem ve tetkik yapılırsa yapılsın fatura edilecek miktar olduğu, bunun dışında hiçbir şekilde hastadan para talep edilmeyeceği vurgulandı.
BAĞ-KUR'lu hastalardan eskiden olduğu gibi alınan katkı payının fatura tutarından düşülerek işlem yapılacağı belirtilen genelgede, birinci basamak sağlık kuruluşlarında emekliler için 0.95 YTL, çalışanlar için 1.90 YTL, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında ise emekliler için 1.55 YTL, çalışanlar için 3.10 YTL katkı payı alınacağı kaydedildi.
Ayaktan başvuran BAĞ-KUR'lu hastalarda da tebliğde öngörülen fiyatın aynı şekilde uygulanacağı ve başka hiçbir fark alınmayacağı kaydedilen genelgede, şu ifadelere yer verildi:
"İlgili tebliğde 10 gün içerisinde yeniden aynı kurumun aynı dalına başvuran hastaların muayenesi kontrol hükmünde kabul edildiğinden kuruma fatura edilmeyeceği gibi hastadan da herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Hasta aynı gün içerisinde tek sevk kağıdıyla birden fazla poliklinikte muayene olabilir. Ancak diğer muayeneler konsültasyon olarak değerlendirilip sadece hastanın ilk başvurduğu bölümün listede belirlenen fiyatı faturalanacak. Diğer konsültasyonlar faturalandırılmayacağı gibi, hastadan da hiçbir şekilde başka bir ücret alınmayacaktır.
İlgili tebliğde bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans hizmeti veren kurumlar için (gerek hizmet alımı gerekse cihazın hastaneye ait olduğu durumlar dahil) öngörülen 0.70 ve 0.80 YTL ayaktan o kuruma başvuran tüm hastaların kurum faturalarına ilave edilecektir. Örneğin A hastanesi bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans hizmetlerini vermektedir. A hastanesi için listede belirlenen 25 YTL fiyatı bu hizmetleri vermesinden dolayı 26.5 (25+0.7+0.8) YTL olacaktır. Bu şekilde ayaktan başvuran her hasta için 26.5 YTL esas alınacaktır. B hastanesi bilgisayarlı tomografi hizmetini vermektedir. B hastanesi listede belirlenen 25 YTL fiyatı bu hizmet vermesinden dolayı 25.7 (25+0.7) YTL olacaktır.
Bu şekilde ayaktan başvuran her hasta için 25.7 YTL esas alınacaktır. C hastanesinde bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans cihazları yoktur. C hastanesi ayaktan başvuran her hasta için 25 YTL fiyatı esas alarak işlem yapacaktır. İlgili tebliğde 'hak sahipleri' olarak tanımlananlar bir sosyal güvenlik kuruluşuna mensup olanlar ile Yeşil Kart sahibi kişilerdir. Bunların dışında kalan ücretli hastalar ilgili tebliğin kapsamı dışındadır. Ücretli hastalara yapılan işlemler eskiden olduğu gibi işlem başına faturalanacaktır."