HABER

'Vazgeçilen' Kuran yakma eylemi öfke fitilini ateşledi

Amerikalı marjinal bir kilise papazının 11 Eylül yıldönümünde toplu Kuran yakma planından vazgeçtiğini açıklamasına rağmen, Afganistan ve Pakistan'da protesto eylemleri düzenlendi.

'Vazgeçilen' Kuran yakma eylemi öfke fitilini ateşledi

Dünyada milyarlarca Müslüman Ramazan Bayramı'nı kutlarken, Amerika Birleşik Devletleri'nde 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde Kuran yakma tehditleri ile tırmanan gerginlik yer yer sokaklara taştı.

Afganistan'da binlerce kişi sokaklara dökülerek Florida'da küçük bir kilisenin, son anda vazgeçmiş olduğu Kuran yakma planlarını protesto etti.

Ülkenin kuzeydoğusunda, bir NATO üssü yakınlarında düzenlenen protestoda olaylar çıktı; üç kişi vuruldu.

Başkan Hamid Karzai, bu çıkışın İslama hakaret olduğunu söylerken, Endonezya'nın Cumhurbaşkanı; dünya barışını tehdit ettiğini savundu.

Florida'da ufak bir cemaate liderlik eden ve dün "Kuran yakma" planlarından geri adım atan Papaz Terry Jones, Amerikan televizyonuna bu gibi bir adım atmayı düşünmediğini yineledi.

'El Kaide için bayram olur' Başkan Barack Obama da böyle bir eylemin El Kaide için "yandaş toplama şöleni" yaratacağı uyarısında bulunmuş; Savunma Bakanı Robert Gates papazdan protestodan vazgeçmesini istemişti.

Afganistan'daki saldırıların büyük bölümü Cuma namazından çıkan cemaatçe düzenlendi.

Eylemciler Amerikan bayrakları yakarak "Hıristiyanlara Ölüm" sloganları attılar.

Badakşan bölgesinin en büyük kenti Faizabad'daki gösteriye 1.500 kişi katıldı.

Kentte düzenlenen bir başka eylemde ise, 150 kişi taşlar atarak Alman askerlerin üslendiği NATO üssüne duvarları tırmanıp girmeye çalıştı.

Özel korumaların açtığı ateş sonucu yaralananlar oldu.

Nimruz'un Zaranj, Kunar'ın Has Kunar; Nangarhar'ın Heva, Pervan'ın Tagab kentlerinde de protesto eylemleri yapıldı.

Ayrıca kuzeydeki Baglan, Kunduz, Belh ve Ferah bölgelerinde gösteriler düzenlendi.

Geçtiğimiz günlerde başkent Kabil de eylemlere sahne olmuştu.

Komşu Pakistan'da da Jones'un planlarıne öfkeli tepkiler vardı.

Ülkenin orta kesimlerindeki Multan'da toplanan 200 kadar gösterici, eylemin ertelendiği açıklamasının yeterli olmadığını; girişimin yasaklanması gerektiğini savundu.

AFP ajansına göre Müftü Hidayetullah Pasruri "Bir daha yaşanmaması için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.

Pakistan'ın ikinci büyük kenti Karaçi'de de bir eylem düzenlendi.

Şimdiye dek adı duyulmamış olan, "Güvercin Dünyaya Açılma Merkezi" adlı marjinal bir kiliseyi yöneten Terry Jones, dün "Bir Kuran Yak Günü" düzenleme planından vazgeçtiğini duyurmuştu.

Liderlerden tepkiler Plana tepkiler sadece sokaklarla sınırlı kalmadı. Liderler de konu hakkında devreye girdi.

Afganistan Başkanı Karzai bayram mesajında "bunu akıllarından bile geçirmemeliler" derken, "Kuran'ı yakarak ona zarar veremezler. Kuran 1,5 milyar kişinin aklında ve zihninde. Kuran'a hakaret uluslara hakarettir" dedi.

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya'nın lideri de televizyondan yayınlanan bir mesajla planın dünya barışına tehdit oluşturduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono Ramazan mesajında, "Terry Jones'un bu müessif eylemden vazgeçtiği haberlerini elbet duydum. Ancak hiç birimiz böylesi aşağılıkça bir eylem fikri bütünüyle ortadan kalkana dek rahat nefes alamayız" dedi.

Gazze'de ise Hamas lideri İsmail Haniyeh Jones'u "Batının İslam ve Müslüman cemaate yönelik delice yaklaşımını yansıtan deli bir papaz" olarak niteledi.

Çelişkili açıklamalar Terry Jones'un plandan ne şekilde vazgeçtiği konusu ise netlik kazanmış değil.

Jones, planlarından vazgeçmek için Tanrı'dan işaret beklediğini; bu işaretin de Florida İslami Cemaati'nden İmam Muhammed Masri'nin gelişi olduğunu söyledi.

Jones, Masri'den yıkılan Dünya Ticaret Merkezi yakınlarında inşa edilmesi planlanan İslam kültür merkezinin başka yere taşınması sözü karşılığında planlarından vazgeçtiğini söyledi.

Ancak merkezin yöneticileri, Jones ya da söz konusu imamla konuşmadıklarını belirtti.

Masri ise Jones'un sözlerini bağlamı dışında aldığını; kendisinin sadece merkezin yöneticileri ile görüşme sözü verdiğini savundu.

Jones ayrıca, "Amerikalılar oranın yakınında cami istemiyor ve tabii ki Müslümanlar da bizim Kuran yakmamızı istemiyor. İmam camiyi başka yerde inşa etmeyi kabul etti, biz de Cumartesi günkü Kuran yakmayı iptal ettik." dedi.

Ancak, İslam kültür merkezi imamı Faysal Abdül Rauf'un bu sözleri reddetmesi üzerine, papaz Jones, kendisine yalan söylendiğini ifade etti.

Abdül Rauf, merkezi taşıma fikrine karşı olduğunu; bunun İslam'ın saldırı altında olduğu düşüncesi yaratarak aşırılık yanlılarına güç vereceğini savundu.

50 kişilik bir cemaati olan küçük kilisenin papazı Terry Jones, ABD içinden de yoğun tepkilerle karşılaşıyor. Ancak Amerikalı yetkililer, anayasa gereği böyle bir etkinliği engelleme ehliyetlerinin sınırlı olduğunu söylüyor.

Bununla birlikte Jones'u perşembe günü FBI ajanları da ziyaret etti.

Afganistan'daki ABD komutanı David Petraeus da böylesi bir adımın Amerikan askerlerinin yaşamını tehdit edeceğini savunmuştu.

En Çok Aranan Haberler