HABER

"Vergilendirme sistemi devam edecek"

"Vergilendirme sistemi devam edecek"

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Unakıtan, finansal araçların vergilendirilmesinde herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını, aynen devam edeceğini, buna ilişkin tebliğin ise konuşmasının ardından internet sayfasında yayımlanacağını açıkladı.

Bakan Unakıtan, "güncel ekonomik gelişmeler" konusunda bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de bağımsız bir Merkez Bankası olduğunu ve para politikalarının artık kurumsallaştığını, bu durumun şahsa bağlı olmadığını, belli kaideleri bulunduğunu söyledi. Türkiye'de dalgalı kur sisteminin bulunduğunu ve dalgalı kur sisteminin bu tür giriş- çıkışların, ani çıkışların sigortası olduğuna işaret eden Unakıtan, "Girerken kolay olur ama çıkarken kolay olmaz. Piyasalar hemen tepki verir, piyasalar tepki verdiği zaman da girmenin çıkmanın maliyetinin ne olacağını iyi hesaplamak lazım. Biz her zaman söylemişizdir, evet Türkiye'ye sıcak para da girer, soğuk para da girer, hepsi girer. 'Bunun için önlem al', hayır arkadaş. Türkiye'ye para girişlerinde herhangi bir kısıtlamamız yok, mümkün değil, olmayacaktır. Fakat Türkiye'ye para getirip de tekrar gitmek isteyenlerin hesaplarını iyi yapması lazım. O hesaplara göre çıkmanın da bir maliyeti olduğunu, şimdi olduğu gibi her zaman görürler" dedi.

Unakıtan, Türkiye'de kalıcı bir mali disiplinin sağlandığını ifade ederken, bir ülkenin bütçesinde mali disiplin varsa ve bütçesi sağlam bir bütçe ise kimsenin korkmasına, endişelenmesine gerek olmadığını söyledi. "Bir insanın en iyi dostu kendisi olduğu gibi bir milletin en iyi dostuda yine kendisidir. Başkalarından yardım bekler duruma gelmişsen mali disiplin yoksa sana kimse yardımcı olmaz. Her rüzgar estiğinde sen fırtına hissedersin. Ama bütçen sağlamsa korkunuz olmaz. İşte Türkiye'nin bütçesi de böyle bir bütçedir" diyen Unakıtan, Maastricht kriterleri bütçe açığı yüzde3'ün altında olsun derken Türkiye'de bu açığın yüzde 2'ye indiğini hatırlattı.

Unakıtan, mali disiplinin Türkiye'de kalıcı hale geldiğine işaret ederek, bundan dolayı kimsenin korkmasına, bu tür dalgalanmalarda endişeye kapılmasına gerek olmadığını söyledi. Türkiye'de yapısal reformların yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğine işaret eden Unakıtan, bunun önemli olduğunu, elde edilen başarıların kalıcı olabilmesi için bu reformlar şart olduğunu söyledi. Unakıtan, "Türkiye bunu yapma kararlılığını her zaman göstermiştir ve hükümetimiz bu yapısal reformlara aynen devam edecektir. Dışarıdaki gelişmelere bizim bir şey yapmamız mümkün değildir. Biz Türkiye ile ilgili kararları vereceğiz" diye konuştu.

Cari açığın azaltılmasının elbette daha iyi olacağını, bunun için yapısal bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini ve üzerinde çalışıldığını anlatan Unakıtan, ana meselenin ihracatın arttırılması olduğunu, ihracatın arttırılması için hükümete ve özel sektöre düşen görevler olduğunu söyledi. Hükümete düşen görevlerin girdi maliyetleri ve vergilerin düşürülmesi olduğunu kaydeden Unakıtan, Kurumlar vergisini düşürdüklerini, şimdi de istihdamın üzerindeki vergi yüklerinin azalması için gayret ettiklerini söyledi. Unakıtan, Türk ürünlerinin kalitesi ile verimliliğin arttırılması ve teknolojik altyapının kuvvetlendirilerek katma değeri daha yüksek ürünlerin ihraç edilmeye başlanması gerektiğine de işaret ederek, "Türkiye kabuk değiştiriyor ve Türkiye bu meseleleri de halledecektir. Kalıcı olarak ihracatın arttırılması suretiyle cari açığın düşürülmesi gerekiyor. Şu durumda Türkiye'de cari açıktan dolayı endişe edilecek bir durum yok" şeklinde konuştu.

"ENFLASYON HEDEFİNİ TUTTURACAĞIZ" Bakan Unakıtan, enflasyon konusuna da değindi. "Enflasyon yükseliyor" dendiğini hatırlatan Unakıtan, enflasyonun bir ay yüksek çıkabileceğini, 2003 yılına bakıldığında ilk 3 ayda sanki bir senelik enflasyonun çıktığını ve "bu hedefler ulaşılamaz hedefler" denmeye başlandığını, ancak enflasyon hedefinin tutturulduğunu hatırlattı. 2004, 2005 ve 2006'da da aynı şeylerin söylendiğini ifade eden Unakıtan, nisan ayında çıkan enflasyona bakıldığında mevsimsel bazı artışların ve petroldeki artışların söz konusu olduğunu, bunlar arındırıldığında korkulacak birşey olmadığını söyledi. Unakıtan, "Ben inanıyorum ki enflasyonda hedefimizi tutturacağız. Zaten Merkez Bankası'nın esas görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Türkiye'de bu gayet açık ve şefaf bir şekilde işliyor" dedi.

Maliye Bakanı, kamuoyunda 'Cari açık çok fazla, bu cari açık sürdürülemez, bu cari açık başımıza dert açar, 2000 yılında da böyle oldu, başımıza neler geldi' şeklindeki eleştirileri yersiz bulduğunu belirterek, cari açıkta endişe edilecek bir durumun olmadığını kaydetti. 2000 yılı ile 2005 yılı arasında hiçbir alaka olmadığına dikkat çeken Unakınan, 2000'de doğrudan yabancı sermaye, 1 milyar doların altında iken 2005 yılında 9 milyar 681 milyon dolar olduğunu hatırlattı. Unakıtan, "Portföy yatırımlarına baktığınızda birinde 1 milyar 615 milyon dolar, diğerinde 14 milyar 670 milyon dolar. Bütün bu giren çıkan dövizlere baktığınızda, biz 2005 yılında Merkez Bankası rezervlerini 17 milyar 847 milyon dolar arttırmışız. Burada cari açık endişe edilecek bir problem değil. Bundan dolayı artık hiçkimse aman cari açık var, Türkiye'yi eski şartlarına göre değerlendirerek konuşmasın. Cari açıktan dolayı Türkiye bir problem yaşamıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'de bu tip dalgalanmalardan korkulmaması gerektiğinin altını çizen Unakıtan, "Dalgalar duvara çarpar, geri döner, sular belki hareketlenir ama şu an olduğu gibi kısa zamanda durulur" dedi. Bütçedeki harcamaların her birinin sağlıklı vergi gelirlerinden karşılığının oldukey yapmamız mümkün değildir. Biz Türkiyğunun altını çizen Unakıtan toplam vergi gelirlerinin ilk 4 ay hedeflerinin üzerinde gerçekleştiğini ve 4 milyar YTL hedefin üzerine çıkıldığını vurguladı. Kamu kesimi dengesi bakımından Türkiye'nin 2005 yılında birçok Avrupa ülkesinden daha iyi olduğunu dile getiren Unakıtan, "Bu dengeler böyle oldukça Türkiye'deki dalgalanmalardan kimse korkmasın" diye konuştu.

Unakıtan, Türkiye'nin artık sürekli bir büyümemeye girdiğini belirterek 2006 yılında da büyümenin aynı şekilde devam edeceğini kaydetti. Yapısal reformlar bakımından Sosyal Güvenlik Reformu'nun Meclis Genel Kurulu'ndan geçtiğini diğer kanunlarında biran önce geçeceğini belirten Unakıtan, "Biz yaptığımız kanunların arkasındayız" şeklinde konuştu.

Unakıtan, konuşmasının sonunda finansal araçların vergilendirilmesinde herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını, aynen devam edeceğini, buna ilişkin tebliğin ise konuşmasının ardından internet sayfasında yayımlanacağını açıkladı. Bu kapsamda vergilendirmenin eskiden çok karmaşık olduğunu, yapılan düzenlemelerle sistemi basitleştirdiklerini, mükelleflerin beyanname verme külfetlerinin ortadan kaldırıldığını, vergilendirmeyle ilgili belirsizliklerin giderildiğini ve eşitsizliğin kaldırıldığına işaret eden Unakıtan, böylelikle farklı uygulamalara son verildiğini, vergi tabanı genişletilerek piyasanın bütünüyle kayıt altına alındığını belirtti. Bunun olumlu sonuçlarının alınmaya başladığını belirten Unakıtan, "Halen yürürlükte olan bu vergilendirme rejiminde herhangi bir değişiklik yapılması söz konusu değil, Aynen devam edecek" dedi. Uygulamada kendilerine bir çok hususların sorulduğunu ve bunların bakanlığa intikal ettirildiğini anlatan Unakıtan, "Bunlarla ilgili hazırlıklar yaptık. Bununla ilgili şimdi tekrar bir tebliğ yayımlıyoruz. Benim konuşmamdan sonra da bu tebliğ, internet sayfamızda yayınlanacak" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler