HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Wikipedia - Anayasa Mahkemesi: Erişim engeli hak ihlâli, yasak kaldırılsın

Anayasa Mahkemesi çokluğuyla, Türkiye'de Wikipedia'ya erişimin engellenmesinin hak ihlâli olduğuna hükmetti. Mahkeme, erişim engeli kararı veren sulh ceza hakimliğinden yasağın kaldırılmasını istedi. Wikipedia, Türkiye'de 29 Nisan 2017'de erişime kapatılmıştı.

Wikipedia - Anayasa Mahkemesi: Erişim engeli hak ihlâli, yasak kaldırılsın

Anayasa Mahkemesi (AYM) oy çokluğuyla, Türkiye'de Wikipedia'ya erişimin engellenmesinin hak ihlâli olduğuna hükmetti.

Mahkeme, erişim engeli kararı veren sulh ceza hakimliğinden yasağın kaldırılmasını istedi.

AYM, Wikipedia'yla ilgili kararını 6'ya karşı 10 oyla aldı.

Wikipedia'ya erişim engeli kararı, "Türkiye'yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmaması" gerekçesiyle alınmıştı.

Türkiye'de 29 Nisan 2017'de erişime kapatılan Wikipedia, bu kararın ifade özgürlüğünü ihlâl ettiğini savunmuştu.

Twitter'da k**arara tepkiler**

Birçok hukukçu, kararı gecikmiş bir adım olarak yorumladı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, karar açıklanmadan önce Twitter'da paylaştığı bir mesajda şunları yazdı:

"Bugün Anayasa Mahkemesi, 2.5 yıllık ayıbı açıklamadan veya Twitter için neden 10 günde ve Youtube için 45 günde karar verdiğini açıklamadan, sadece AİHM kendisinden önce karar vermesin diye Wikipedia ve Diğerleri başvurularında ihlal kararı verecek. Sevinirken bu da bilinsin."

https://twitter.com/cyberrights/status/1210117702427316224

Avukat Gönenç Gürkaynak ise "Hazin olan konulardan biri şudur: Wikipedia'nın tamamının erişime engellenmesi işleminin hukuksuz olduğunu daha ilk günden her platformda iyiniyetle ifade etmiştik. Yine de, hem AYM'de hem de AIHM'de dava açarak konuyu sürüklememiz ve yıllarca bu konuda mücadele etmemiz gerekti." dedi.

Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, "Wikipedia'ya tekrar hoşgeldiniz Türkiye" paylaşımında bulundu.

https://twitter.com/jimmy\_wales/status/1210181332749422593

Karar öncesinde Amerika'nın Sesi'ne konuşan Wales, Türkiye'de otoriterleşme ve yaşanan pek çok soruna rağmen hala demokrasinin olduğunu belirtmiş, "İstenirse verilen karardan dönüş ve erişim hakkının yeniden özgürleşmesi mümkün" demişti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Sekreteri Christophe Deloire ise Twitter'da "Pekçok gazetecinin 'görülebilir cezaevlerinde' hapsedildiği, kamuoyunun ise zaman zaman teknolojik 'görünmez cezaevlerinde' hapsedildiği bir ülkede çok olumlu bir karar" değerlendirmesinde bulundu.

Süreç nasıl işledi**?**

Wikipedia'nın sahibi Wikimedia Vakfı daha önce erişim yasağı nedeniyle AYM'ye bireysel başvuru yapmıştı.

AYM Birinci Bölümü başvuruyu ele almış ancak başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, Genel Kurul'a sevkine karar verilmişti.

Wikipedia'nın avukatları, karara karşı itirazda bulunmuş ancak yasak kararı kaldırılmamıştı.

Bunun üzerine Wikipedia'nın hukukçuları, 2017'de yeniden AYM'ye başvurmuştu.

Türkiye'de yasağın kaldırılması için mahkemelere yapılan çok sayıda başvuru ve çağrının yanı sıra, Wikimedia Vakfı da Mart 2018'de "Sizi özlüyoruz Türkiye" kampanyası başlatmıştı.


En Çok Aranan Haberler