HABER

Yabancı okullara Türk yönetici

ANKARA (İHA) - Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda değişiklik öngören bir tasarı, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi.

AB'ye tam üyelik müzakerelerinin başlaması bakımından önem taşıyan ve ön şart niteliğindeki Kopenhag siyasi kriterleri doğrultusunda getirilen tasarıya göre, Türkiye'de faaliyet gösteren, yabancılar tarafından açılmış ve yabancı dille öğretim yapan okullarda yönetici, Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmenlerinde aranan 'Türk asıllı' olma mecburiyeti kaldırılıyor. TBMM Milli Eğitim Komisyonu Tayyar Altıkulaç başkanlığında toplandı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katıldığı toplantıda, Türkiye'de faaliyet gösteren, yabancılar tarafından açılmış ve yabancı dille öğretim yapan okullarda yönetici, Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmenlerinde aranan 'Türk asıllı' olma mecburiyetinin kaldırılmasını öngören yasa tasarısı ele alındı.

Tasarının görüşülmesi sırasında açıklamalarda bulunan Mili Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yabancılar tarafından Türkiye'de açılmış toplam 15 okul bulunduğunu ve bu okullarda yedi bin 68 öğrencinin öğrenim gördüğünü belirterek, Amerikalılar'ın açtığı dört, Fransızlar'ın altı, İtalyanlar'ın üç, Almanlar'ın ve Avusturyalılar'ın açtığı birer okul bulunduğunu söyledi. Çelik, Türkiye'de Yahudi, Rum, Ermeni, Süryani gibi Türk asıllı olmayan vatandaşlar bulunduğunu, bunların gerekli eğitimleri almış olmaları halinde müdür yardımcılığı ve Türkçe öğretmenliği görevlerine getirilebileceklerini kaydetti. Çelik, düzenlemenin, Dışişleri Bakanlığı tarafından önerildiğini ve AB açısından acil bir konu olması nedeniyle bir maddelik bir tasarı olarak Meclis'e sevkedildiğine dikkat çekti. AK Parti ve CHP'lilerin oylarıyla kabul edilen tasarıya göre, Türk Müdür Yardımcısı olarak görev yapacaklar ile Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmenlerine 'Türk asıllı' yerine 'Türkiye Cumhuriyeti uyruklu' olma şartı getirildi. Tasarı önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da yasalaştırılacak.

En Çok Aranan Haberler