ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, gündeme gelen 'özelleştirilen kuruluşların yabancılara gittiği' yönündeki eleştirilerle ilgili olarak, "Türkiye'deki sermaye birikimi yeterli değil, suyu döndürmek için yabancı sermaye çekmek zorundayız. Bırakın karşı gelmeyi, yabancı sermayeyi teşvik etmeliyiz. Adamların ayaklarını alıştıralım" dedi.
Bakan Unakıtan, Vergi Konseyi Toplantısı'nın açılışında konuştu. Konuşmasında, Türkiye'nin, dünyadaki gelişmelere paralel olarak bir değişim içerisine girdiğini belirten Unakıtan, Maliye Bakanlığı'nın da bu değişimden en büyük payı alan kurumlardan biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin değişim sürecinde dünyadaki tüm gelişmeleri takip etmek mecburiyetinde olduğunu kaydeden Unakıtan, tüm dünya ülkelerinin vergi konusunda rekabet halinde olduklarını, vergi oranlarındaki cazibe nedeniyle yabancı sermayeyi ülkelerine çekmeyi hedeflediklerini anlattı. Unakıtan, "Bizim de uyanık olmamız lazım. Kararlarımızı alırken diğer ülkeleri de izleyeceğiz. Vergi sistemimiz, sade, anlaşılabilir ve cazip hale gelmeli. Bu, Türkiye'ye olan yabancı sermaye akışını hızlandıracaktır" diye konuştu.
Tüm ülkelerin yabancı sermaye çekmek için adeta birbirleriyle yarıştığı bir dönemde, Türkiye'deki bazı 'aklı evvellerin', 'Yabancı sermayeye ne gerek var?' gibi laflar ettiğini vurgulayan Unakıtan, "Türkiye'deki sermaye birikimini artırmalıyız. Türkiye'deki sermaye birikimi yeterli değil. Suyu döndürmek için yabancı sermaye çekmek zorundayız. Bırakın karşı gelmeyi, yabancı sermayeyi teşvik etmeliyiz. 'Efendim! Yabancı sermaye eskiyi almasın, yeni kursun'. Bırakın yabancı sermaye gelsin, mevcudu da alsın, yenisini de kursun. Gelmeye alışsın. Adamların ayaklarını alıştıralım" şeklinde konuşütu.
Unakıtan, uygulayacakları mali politikaların son dönemde yakalanan sürdürülebilir büyümeyi öngörecek şekilde yürütüleceğini vurgularken, ekonomik bir büyümeyi öngörmeyen mali politikaları kabul etmediklerini söyledi. "Hükümet olarak, politikalarımıza hiç değişiklik yapmadan devam edeceğiz" diyen Unakıtan, "Türkiye büyümeye devam edecektir. Başka çaresi yoktur. Bundan sonra herkes Türkiye'nin yeni yüzüne uydurmaya çalışsın. Buna ayak uyduramayan kayar gider" diye konuştu. Türkiye'nin artık dünyaya açılmakta olduğunu ifade eden Unakıtan, son dönemdeki özelleştirmelerin de bunun bir neticesi olduğunu dile getirdi. Yeni dönemde 'muafiyet' ve 'istisnaları' asgari seviyeye çekeceklerini de kaydeden Unakıtan, "Vergiyi indireceksek herkese indireceğiz. Vergi herkese eşit olacak" dedi.
Bakan Unakıtan, kayıtdışı ile mücadele konusunda yaptığı değerlendirmede ise, kayıtdığı ile yapılan mücadelenin, yabancı sermayenin Türkiye'ye çekilmesi noktasında büyük önem taşıdığını belirtti. Kayıtdışı ile gelecek dönemde de mücadeleyi sürdürecekleri mesajını veren Unakıtan, bürokratlarına da bu konudaki çalışmaları hızlandırmaları talimatı verdi.
Bakan Unakıtan, toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akaryakıt fiyatlarının yüksekliği konusundaki bir soru üzerine Unakıtan, fiyatların diğer ülkelerde de oldukça fazla olduğunu vurgulayarak, konunun topluma yanlış aktarıldığından yakındı. Akaryakıt fiyatlarındaki özel tüketim vergilerinin maktu olduğunu anımsatan Unakıtan, "Maktu olduğu için de bizim vergilerimiz artmıyor. Yılbaşından beri bu vergilerin oranı aynıdır" dedi. Akaryakıt fiyatları içindeki Maliye'nin aldığı payın yüzde olarak her gün daha düştüğünün altını çizen Unakıtan, bunun sebebinin; benzin ve motorin fiyatlarının yurtdışında artması olduğunu dile getirdi. Unakıtan, bir gazetecinin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın özel iletişim vergisinin düşürülmesi yolundaki sözlerini hatırlatması üzerine, "O husustaki talepler Maliye Bakanlığı'na devamlı gelir" şeklinde konuştu.
Unakıtan, dolaylı vergilerle ilgili bir başka soruyu yanıtlarken de, konuda yanlış bir değerlendirme yapıldığını, Batı Avrupa ülkelerinde dolaylı, dolaysız vergiler hesaplarken, sigorta primlerinin de dolaysız vergilerin içine katıldığını anımsattı. Unakıtan, "Bizde ise sigorta primleri vergi gibi kabul edilmiyor. Sanki bizde dolaylı vergiler çok fazla, dolaysız vergiler çok az gibi bir kanaat uyanıyor. Bu yanlış. Aynı bazda hesaplama yaptığımız zaman bizim ülkemizde onlarla arada uçurum gibi farklar olmadığını göreceksiniz" diye konuştu.
Bakan Unakıtan, vergi kanunlarının yeniden yazımına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de bu konuda Kurumlar Vergisi'nde büyük mesafe alındığını söyledi. Kurumlar Vergisi'ne ilişkin düzenlemenin daha önce hazırlanıp hükümete ve Meclis'e sunulacağını açıklayan Unakıtan, Gelir Vergisi çalışmalarının biraz daha vakit alabileceğini, ama onu da bu seneye yetiştirmeye gayret gösterdiklerini ifade etti. Unakıtan, Gelir Vergisi konusundaki çalışmaların yetişmemesi halinde 2006 başına da kayabileceğini, çalışmaların mümkün olan hızda devam ettiğinin altını çizdi.