İZMİR (İHA) - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, tarım sektöründe yapılacak yabancı sermaye yatırımları sayesinde kırsal kesimdeki istihdam olanaklarının artacağını belirterek, "Bu da büyük kentlere göçün ve dolayısıyla asayiş olaylarının azalması anlamına gelir" dedi.
İzmir Ticaret Borsası'nın aylık meclis toplantısında konuşan Tuğrul Yemişçi, Türkiye'deki tarım nüfusunun genel nüfus içindeki payının yüzde 35'e gerilemesine rağmen, hala ülke insanının üçte birini temsil ettiğini ve bunun da çok büyük bir nüfus anlamına geldiğini belirtti. Günümüzde yabancı sermayenin en az ilgi gösterdiği sektörün tarım olduğuna dikkat çeken Yemişçi, AB müzakere süreciyle birlikte bu ilginin artacağını kaydetti. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Yemişçi şöyle devam etti:
"Yabancı sermayenin tarım için gelmesi, diğer sektörlere göre çok daha büyük bir önem taşıyor. Çünkü kırsal kesime yapılacak yatırımlar, o bölgelerdeki istihdam kapasitesini artıracak. Bu kapasite artışı göçün azalması anlamına gelecek ki, büyük kentlerde giderek artan asayiş olaylarının en önemli nedeni, bir türlü önlenemeyen göç ve onun getirdiği işsizliktir. Yani tarımdaki yabancı sermaye, büyük şehirlerdeki gasp, hırsızlık, kapkaç gibi asayiş olaylarını da azaltabilir."
Avrupa Birliği sürecinin yabancı sermaye açısından Türk tarımının cazibesini artıracağını vurgulayan Yemişçi, "Yabancı sermayenin tarım için gelmesi, Türkiye'ye yeni bir umut ve kurtarıcı olacak. AB için en sorunlu sektörün tarım olduğu söyleniyor. Oysa bize göre, bu durum bir fırsattır. Çünkü tarımdaki sorunları çözdüğünüz an, ülkenin üçte birinin sorununu çözmüş sayılacaksınız" diye konuştu.
Ülkeye gelen yabancı sermaye yatırımlarını üçe ayıran Yemişçi, "Yabancı sermayenin çoğu finans kesimine yoğun ilgi gösteriyor. Çünkü kaçması kolay, riski az bir yatırım türü bu. Ortaklıklar vasıtasıyla gelen yabancı sermaye de, canı sıkıldığında gidebiliyor. Ama bu ülkeye gelip fabrikasını kuran yabancı sermayenin kolay kolay gitmesi mümkün değil. Bizim arzu ettiğimiz yabancı sermaye türü de işte budur" şeklinde konuştu.
Borsa Meclis üyelerinden Semih Köse ise, hormon konusunda ilgisiz insanların konuşturularak kamuoyunda farklı tartışmalara zemin hazırlamak yerine, asıl sorunun ilaç kalıntıları olduğu konusunda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Zeytinyağı sektörünün temsilcilerinden Hasan Köşklü de, zeytine prim verilmesi konusundaki çalışmaların yoğunlaştırılmasını istedi. Gıda Kodeksi'nde "Zeytinyağının diğer sıvı ve katı yağlarla hiçbir şekilde karıştırılamayacağı" konusunda değişiklik talepleri olduğunu hatırlatan Köşklü, sahtecilik olaylarının böylece önlenebileceğini söyledi.