HABER

Yargıtay Başsavcısı: Dink cinayetinde örgüt var

Başsavcılık, Dink cinayeti davasında 'örgüt yok' gerekçesiyle verilen kararın bozulmasını istedi. Gazeteci Nedim Şener, savcılık görüşünde eksiklik bulunduğunu belirterek, 'Bu örgüt sadece tetikçilerden oluşmuyor' dedi.

Rengin Arslan

İstanbul

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Hrant Dink cinayetiyle ilgili geçen yıl verdiği kararı bozmasını istedi.

Başsavcılık "sanıkların atılı suçları örgütün faaliyeti çerçevesinde işlediği'' gerekçesiyle, geçen yıl mahkemenin verdiği "örgüt yok" kararının bozulması yönünde tebliğname verdi.

Başsavcılığın bozma isteminde "Dosya kapsamından anlaşıldığı üzere, sanıklar tarafından gerçekleştirilen 19 Ocak 2007 tarihinde sırf başka din ve milliyetten olması nedeniyle Fırat (Hrant) Dink'in öldürülmesi, sistemli, planlı ve organize olarak bir örgüt faaliyeti kapsamında, devletin birliğini bozmaya yönelik eylemler olarak değerlendirilmelidir" denildi.

Nedim Şener: Örgüt sadece tetikçiler değil

Hrant Dink cinayetiyle ilgili Kırmızı Cuma isimli kitabın yazarı, gazeteci Nedim Şener başsavcılığın bozma istemini BBC Türkçe'ye değerlendirdi.

Şener, "Yıllardan beri toplumun, gazetecilerin söylediğini savcılık bir kez daha söylemiş oldu. Ama eksik olan bir yanı var. Bu örgüt sadece tetikçilerden oluşmuyor. Aynı zamanda devletin içinde, MİT'te, jandarmada, poliste uzantıları olan bir örgüt," diyor.

"Bunların bu dosya kapsamında ele alınmadığını" belirten Şener, "Cumhuriyet Başsavcılığında dönemin valisinin de adının geçtiği bir soruşturma var, ama bu soruşturmada bir ilerleme yok" diyor.

Hrant Dink'in ölüm yıldönümüne yakın bir zamanda açıklanan bozma isteminin zamanlamasını ise oluşan tepkileri yumuşatmaya yönelik bir adım olabilir" diyerek yorumluyor.

Davanın geçmişi

19 Ocak 2007 tarihinde Agos gazetesi önünde vurulan Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast cinayetten 36 saat sonra yakalanmıştı.

Cinayetin ardından Ogün Samast ile birlikte Erhan Tuncel ve Yasin Hayal de azmettiriciler olarak yargılandı.

Bundan yaklaşık bir yıl önce ise, 17 Ocak 2012'de 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıklandı.

Kararda tutuklu sanık Yasin Hayal'e ''Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Hayal ve Erhan Tuncel 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan beraat etti.

"Azmettirme suçlaması"ndan da beraat eden Erhan Tuncel McDonald's'ın bombalanması olayından 10 yıl 6 ay hapis cezası aldı ancak Tuncel'in tutukluluk süresi dikkate alınarak tahliyesine karar verildi.

Hrant Dink cinayetinde tetiği çeken Ogün Samast ise Temmuz 2011'de 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Samast "tasarlayarak adam öldürmek" ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından ceza almıştı.

En Çok Aranan Haberler