Ankara (AA)- Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 14 Mart 1827'de "Tıphane ve Cerrahhane-i Amire"nin kurulmasıyla modern tıp öğretiminin başladığı tarihte her yıl Tıp Bayramı kutlanıyor.
Sağlık Bakanlığınca ise Tıp Bayramı kutlamaları çerçevesinde yarın akşam Ostim'deki Devlet Opera ve Balesinin Leyla Gencer Sahnesi'nde "Yılın Doktorları Ödül Töreni" gerçekleştirilecek.
81 ilden seçilen yılın doktorlarına ödüllerinin verileceği gecede, İzmir'de eşini ve çocuğunu trafik kazasında kaybetmesine karşın görevine devam eden Kamil Kayahan ile Karabük'te görev şehidi olan Bekir Yıldırım'ın yakınları da ödül alacak.
Yılın doktorları Anıtkabir'i de ziyaret edecek.
Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir, Anadolu'daki ilk Selçuklu hastanesinin 1206'da kurulduğunu, Osmanlılar döneminde Anadolu'da ilk yapılan hastanenin ise "Bursa Yıldırım Darüşşifası" olduğunu söyledi.
İstanbul'da tıp öğretiminin 1470'de kurulan Fatih Külliyesine bağlı olarak açılan Fatih Darüşşifasında başladığını kaydeden Erdemir, "Medrese tipi öğretim, Türkiye'de 19. yüzyıl başlarına kadar devam etti. 19. yüzyıldan itibaren önce yüksek okul, daha sonra da fakülte dönemleri görüldü. Yine bu dönemlerde Türk tıp tarihinde önemli sağlık kuruluşları kuruldu ve değerli hekimler yetişti" diye konuştu.
Modern tıp öğretimi
Türk tıbbının batıya dönük ve modern görünümlü bir karakter kazanmasının 19. yüzyılda olduğunu anlatan Erdemir, modern tıp öğretimine de bu yüzyılda
geçildiğini bildirdi.
Modern ordunun sağlık gereksinimini karşılamak ve sağlık personeli yetiştirmek üzere Sultan 2. Mahmud'un 14 Mart 1827'de kurduğu "Tıphane ve Cerrahhane-i Amire"nin ülkedeki tıp öğretiminin ilk modern aşamasını oluşturduğunu anlatan Erdemir, buradaki öğrenim süresinin, tıphanede 5 yıl, cerrahhanede ise 3 yıl olduğunu söyledi.
Erdemir, sivil tıbbiyenin 1867'de açıldığını, 1909'da ise sivil ve askeri tıbbiyelerin Haydarpaşa'daki binada birleştirilmesiyle "Tıp Fakültesi" adını aldığını ifade etti.
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'nın 3 Mayıs 1920'de kurulduğunu, Cumhuriyet döneminde eczacılık, diş hekimliği, veteriner hekimliği, hemşirelik ve hasta bakımı, sağlık memurluğu ve karantina alanlarında büyük gelişmeler olduğunu bildirdi.
İstanbul Tıp Fakültesinin, 1 Ağustos 1933'de İstanbul Üniversitesinin bütün fakülteleriyle beraber yeniden kurulduğunu kaydeden Erdemir, ülkedeki ilk Tıp Tarihi ve Deontoloji Kürsüsü'nün ise 1933 yılında İstanbul Tıp Fakültesinde Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver tarafından kurulduğunu belirtti.