ANKARA (İHA) - Türkiye'de doğan Arap ve İngiliz atlarına mikroçip uygulamasını zorunluluğu getirildi. Buna göre, özellikle yarış atlarının adres bilgileri, kime ait olduğu, şimdiye kadar geçirdiği hastalıklar, yapılan aşı-ilaç uygulamaları gibi tüm kimlik numaralı bilgisayar üzerinden kontrol edilebilecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Safkan Arap ve İngiliz Atlarının Soy Kütüğüne Kayıtlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik ile Türkiye'de doğan safkan Arap ve İngiliz taylara esas ve usulleri Bakanlıkça belirlenecek mikroçip uygulanması zorunluluğu getirdi. Yönetmelikle, 2006 yılı ve sonrası Türkiye'de doğacak taylardan mikroçip uygulanmayan safkan Arap ve İngiliz atları soy kütüğüne kaydedilmeyecek. Mikroçip uygulaması kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan veteriner hekimler tarafından yapılacak.
Yarış atlarına getirilen mikroçip uygulamasıyla ilgili olarak bilgi veren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Yüksek Komserler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Sayın, dünyada safkan atların kimlik tespitinde eşkal belirlenmesi ve damgalama yönteminin yanı sıra mikroçip uygulamasının da kullanıldığını söyledi. Sayın, Türkiye'de ise eşkalle kimlik tespitinin ayrıca kamuda yetiştirilen safkan Arap atlarında sıcak damgalama yönteminin de kullanıldığını kaydetti.
Sayın, Türkiye'nin üyesi olduğu Uluslararası Stud Book Komitesi'nin 2004 yılı içerisinde aldığı kararla safkan İngiliz atlarının kimlik tespitinde, mikroçip uygulamasına geçilmesine karar verdiğini, ayrıca Dünya Arap Atları Organizasyonu'nun da mikroçip uygulamasını gelecek yıllarda zorunlu hale getireceklerini anımsattı. Sayın, "Üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşların kuralları gereği, ülkemizde de mikroçip uygulamasına geçilmesi zorunluluğu olduğundan, soy kütüğüne kayıt edilecek atlara mikroçip uygulayabilmek için Safkan Arap ve İngiliz Atlarının Soy Kütüğüne Kayıtlarına Dair Yönetmelik üzerinde değişiklik yapıldı" dedi.
PİRİNÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE MİKROÇİP İsmail Hakkı Sayın, mikroçipin yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde, standart enjeksiyonla kas içene uygulanabilen ve uygulama sırasında herhangi bir anestezi gerektirmeyen bir madde olduğuna çekti. Sayın, mikroçipin, hayvanın hayatı boyunca vücudunda taşıyabileceği, vücutta yabancı cisim etkisi yapmayan, elektronik tarayıcılarla okunabilen ve üzerinde kodlu bilgi içeren kalıcı bir kimlik tanımlama aygıtı olduğunu söyledi. Türkiye'de doğan Arap ve İngiliz atlarına mikroçip uygulamasını zorunluluğu getirildi. Buna göre, özellikle yarış atlarının adres bilgileri, kime ait olduğu, şimdiye kadar geçirdiği hastalıklar, yapılan aşı-ilaç uygulamaları gibi tüm kimlik numaralı bilgisayar üzerinden kontrol edilebilecek.