Ankara -AA Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Rusya'ya yönelik yaş sebze ve meyve ihracatında riski azaltmak amacıyla, 1 Mayıs'tan itibaren her parti için Rusya'nın uyguladığı limitler dikkate alınarak pestisit kalıntısı ve nitrit/nitrat düzeyi analiz zorunluluğu getirdi.
Antalya Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, bu önlemin gerekli olmakla birlikte, Rusya'ya ihracatı neredeyse "imkansız" hale getirdiğini söyledi.
Satıcı, söz konusu analizlerin sonucunun alınmasının 4 gün sürdüğünü, tarım ürünün 4-5 gün paketli olarak bekletilmesinin ise ürünün raf ömrünü kısaltarak ihracını zorlaştırdığını söyledi. Rusya'ya ihracatta yaşanan sorunun ekonomik ve siyasi boyutları olduğunu vurgulayan Satıcı, "Rusya'nın çıkardığı engellere karşın
AB'ye ihracatımız devam ediyor. Rusya, bazı uygulamaları abartıyor.
Biz, Avrupa'da olduğu gibi, ticarette yaşanacak sorunlar nedeniyle ülke ürünlerine değil, firmaya yaptırım uygulanmasını öneriyoruz" dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Rusya'ya yönelik yaş sebze ve meyve ihracatında alınan ilave tedbirleri, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve ihracatçı birlikleri aracılığı ile ihracatçılara duyurdu.
Bakanlık tarafından gönderilen yazıda, Rusya'ya yapılan yaş sebze meyve ihracatında bazı olumsuzlukların devam ettiği yönünde bildirimde bulunulduğu belirtildi. Bu uygunsuzlukların giderilmesi amacıyla, geçmişte uygulanan tedbirlere ilave olarak, 24 Nisan'dan itibaren ek tedbirler alındığı belirtilerek, şu bilgi verildi:
"Rusya'ya yapılan ihracat öncesinde, Bitki Sağlık Sertifikasına (BSS) ek olarak her parti üründe ihracat öncesi Rusya'nın uyguladığı limitler göz önünde bulundurularak pestisit kalıntısı ve nitrat/nitrit düzeylerinin tespiti için gerekli analizlerin yapılması sonucunda uygun olan ihrac partisi için, Gıda Güvenliği/Sağlık Sertifikası
(GG/SS) düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.
BSS ve GG/SS'de yer alan ürünün ismi, miktarı, parti ve seri numarası, firma bilgileri ile birlikte DTM'ye bildirilecek. Rusya Federasyonu'nun kriterlerini karşılamayan ürünlerin ihracatına, 1 Mayıs'tan itibaren izin verilmeyecek. Her parti ürünün ihracatı öncesinde bu tedbirlere ilave olarak, uygun olan ihraç partisine, bu konuda yetkili DTM denetmenleri tarafından Ticari Kalite Denetim Yeterlilik Belgesi verilecek."