HABER

Yaşlı Avrupalılar, şifa için gelecek

ANKARA (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm çeşitliliğini artırmak, canlılık kazandırmak ve turizmi ülke genelinde 12 aya yayabilmek için düğmeye bastı.

"Termal Turizm Bölge" çalışmalarının sonlandırılmasıyla 2006 yılı sonunda bu alandan Türkiye'nin cebine 8 milyar dolar para girebileceği belirtiliyor. Kum, güneş ve deniz turizmine alternatif olması beklenen "Termal Turizm"nin, sağlık turizmi şeklinde hizmet vermesi amaçlanıyor. Türkiye, romatizmal hastalıkların oldukça yaygınlaştığı Avrupa'da, "Termal Turizmi"nin ilgi görmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Avrupalı turistlerin "bin derde şifa" olarak nitelendirilen termal sularla sağlık bulabilmek için Türkiye'yi tercih etmeleri bekleniyor. Tıp alanında yeraltı sularının birçok hastalık için önerildiği gerçeğinden hareket eden uzmanlar, Türkiye'nin iyi bir görsel ve yazılı tanıtımla termal turizme turist çekmeyi başarması noktasında, büyük bir avantajı elde edebileceğini belirtiyorlar.

Yapılan istatistiki çalışmalara göre, 1 yılda Türkiye'ye gelen 18 milyon turistin ortalama konaklama süresi 2 veya 3 gün arasında değişiyor. Termal turizmin sağlık alanını kapsamasıyla turistlerin konaklama sürelerinin bir haftayla başlayıp daha da fazla sürede konaklamaları gerektiği kaydediliyor. Nitelikli turist ve konaklama süresine bağlı olarak bırakılan dövizin miktarının yüksek olacağına dikkat çeken turizmciler, daha fazla zaman kaybedilmeden termal turizmin hayata geçirilmesi ve bu alana yatırım yapılması gerektiğini belirtiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı jeotermal zenginliklerin keşfi ve altyapı fizibilite çalışmalarını ortaya koyabilmek için Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Genel Müdürlüğü'yle işbirliğine gitti. Bir taraftan belirlenen termal bölgelerin ve tesislerin mülkiyet araştırılması, bu yerlerin kamulaştırılması, altyapı imkanlarının durumu ve 1/25 binlik haritalarının çıkartılması sağlanarak, il termal master planı ve bölge termal master planları hazırlanacak. Bakanlık, hizmet alımı yoluyla termal turizm alanları olarak belirlenen yerlerin çevre düzenlemesini de Türkiye Kalkınma Bankası'yla birlikte yapacak. Bakanlık, termal kaynakların bulunduğu illeri 4 ana bölgeye ayırdı. Bunlar, Güney Ege, Frigya, Güney Marmara ve Orta Anadolu. Güney Ege Bölgesi'nde, İzmir, Manisa, Aydın ve Denizli. Frigya Bölgesi'nde, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Eskişehir ve Ankara. Güney Marmara Bölgesi'nde, Çanakkale, Balıkesir ve Yalova illeri yer alırken Orta Anadolu Bölgesi'nde ise Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray ve Niğde illeri yar alıyor. Bakanlık, bu illeri Termal Turizm kentleri ilan etmesiyle önce yatak kapasitelerini artırıp, sağlık ve güzellikte yararlanılabilecek alanları çeşitlendirecek.

En Çok Aranan Haberler