Ankara (AA) - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, 2003 yılında Doğrudan Yatırımlar Yasası'nın çıkarılmasından sonra Türkiye'nin hızlı bir biçimde yatırım çekmeye başladığını belirterek, "Cumhuriyet tarihinde ilk kez 2005 yılında Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım miktarı 9,7 milyar dolar oldu" dedi.
Ali Babacan, AK Parti'nin aylık yayın organı "Türkiye Bülteni"nde yer alan röportajda, doğrudan uluslararası sermayenin yalnızca Türkiye için değil, tüm açık ekonomiler için en önemli finansman kaynağı durumuna geldiğini bildirdi.
Babacan, bugünün dünyasında artık sermayeye bir ulus, bir etnik kimlik, bir dinsel kimlik atfetmenin mümkün olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Sermayenin dini, rengi ve ulusu olmuyor. Hatta biz 2003 yılında çıkardığımız yasayla birlikte yatırımlarda yerli-yabancı ayrımını kaldırdık. Dünyanın hemen her ülkesi uluslararası sermaye çekmek için yoğun bir rekabet içinde. Bu konuda birçoğu önemli başarılar da sağladı. Bu işe bizden çok sonra başlayan ülkelerin bile bizi geçtiğini görüyoruz. Türkiye'nin bu işin dışında kalma şansı yok. Bugün artık sermayeye karşı duvar öremezsiniz. Bu konuda çok geç kaldık ama çok da hızlı ilerleme kaydediyoruz."
Babacan, 2005 yılında Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım miktarının 9,7 milyar dolar olduğunu, cumhuriyet tarihinde ilkkez bu düzeye ulaştığını belirterek, 2006 ve sonraki yıllarda bu düzeylerin de üstünde rakamlar beklediklerini kaydetti.
Babacan, uluslararası doğrudan yatırım çeken ilk 5 sektörün, Türkiye'ye gelen toplam uluslararası doğrudan yatırım içindeki payının yaklaşık yüzde 79 düzeyinde olduğunu söyledi. Doğrudan uluslararası yatırımları çekmenin "uzun ve zorlu bir süreç" olduğunu belirten Babacan, bunun farkında olarak uzun vadeli, planlı ve programlı bir çaba içinde olduklarını ifade etti.