HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaz saati uygulaması sonrası Türkiye'de saat kaç?

Güneşten daha fazla yararlanmak adına yaz saati uygulamasına geçildi. Peki Türkiye'de şu an saat kaç? İşte yaz saati uygulamasında merak edilenler...

Yaz saati uygulaması sonrası Türkiye'de saat kaç?

Bahar aylarına yavaş yavaş girdiğimiz şu günlerde, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaz saati uygulamasına geçildi. Bahar'da başlayan ve 7 ay boyunca kullanılan yaz saati uygulaması sayesinde vatandaşlar tasarruf sağlayabildi. Türkiye'de erken seçim dolayısıyla kış saati gecikmeli olarak başlamış ve bu durum vatandaşlarda karmaşa yaratmıştı. Diğer yandan vatandaşların belediği yaz saati uygulamasına Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcı olan ve bu tarihten sonra gündüzlerin uzamaya başladığı 21 Mart'tan sonra geçildi..Yaz saati ile birlikte Türkiye'de saatler kaçı gösteriyor? Türkiye, 27 Mart gecesi saat 03.00'ten itibaren yaz saati uygulamasına geçti. Biz de Yaz saati uygulaması ile birlikte gelen değişiklikleri sizler için derledik.

MEMUR MESAİ SAATLERİ DE DEĞİŞTİ

Yaz saati uygulamasının başlaması ile birlikte 28 Mart sabahı memurların mesai saatleri de değişti. İstanbul Valiliği 1 Kasım tarihinde kış saati uygulaması ile birlikte mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti. 28 Mart 2015 tarihinden itibaren yeniden eski saatlere dönüldü. Böylelikle memurların mesai saati 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 arasında başlayacak.

YAZ SAATİ UYGULAMASI

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDEN YAPILIYOR?

Türkiye'de Sonbahar'da başlayan Kış Saati uygulaması, İlkbahar ile birlikte değişiyor ve Yaz Saati uygulamasına geçiliyor. 7 ay boyunca devam edecek olan ve Ekim ayında tamamlanacak Yaz Saati uygulamasında saatler bir saat ileriye alınıyor. Yaz Saati'ne geçilmesindeki amaç Bakanlar Kurulu kararıyla 16 Şubat 2014 tarihli ve 28915 sayılı Resmi Gazete'de, 'gün ışığından daha fazla yararlanmak' olarak belirtiliyor. Yani saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf Yaz Saati uygulamasıyla gerçekleşiyor.

YAZ SAATİ UYGULAMASINDA TARTIŞMALAR

Yaz saati uygulaması bir kesim tarafından eleştirilir. Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar. Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır. Yaz saati uygulamasında ara sıra meydana gelen kaymalar başka zorlukları da beraberinde getirir. Bundan dolayı, zaman kaydetmede ve görüşmelerle yolculukların ayarlanmasında, faturalandırma, arşivcilik gibi işlerde, tıbbi cihazların ve iş makinelerinin kullanımı ile uyku düzeninde sorunlar meydana gelir. Yazılımlar genellikle bilgisayarların saatlerini otomatik olarak ayarlar. Ne var ki, bunun sınırları vardır ve özellikle YSU kuralları değiştiğinde hata olasılığı artar.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler