HABER

Yaz turizminde rakiplerimiz artıyor

Yaz turizminde rakiplerimiz artıyor

SAMSUN (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'nin turizmdeki rakiplerinin arttığını, bundan dolayı fiyatların düştüğünü söyledi.

Samsun'da, izleyecekleri turizm politikaları üzerine konuşan Bakan Atilla Koç, güneş, deniz ve kum turizmine devam edileceğini belirtti. Koç, "Ancak, bu turizm ucuz turizmdir. Memleketin güzelliklerini rekabet dolayısıyla ucuza satarsınız. Bunların dışında alternatif turizmi geliştirirseniz, hem kişi başına Türkiye'ye bırakılacak döviz artar hem de turizm sezonu uzar" dedi.

Kitle turizmine devam etmek şartıyla Türkiye'nin termal turizmde büyük imkanları bulunduğuna dikkat çeken Bakan Koç, "Termal ve kongre turizminin en önemli yanı bütün yıl devam etmesidir. Termal ve kongre turizmine ağırlık veriyoruz. Ülke genelinde çalışmalarımız devam ediyor. Kış turizmi açısından da Türkiye'nin her yerinde yerler mevcut. Ama bunlar uluslararası standartlara uygun değil. Kış turizmi yapma imkanı bulunan yerlerimizi de o bölgenin insanlarının faydalanması için ihmal etmeyeceğiz" diye konuştu.

Yayla turizminin Türk'e ve Türkiye'ye has turizm şekli olduğunu kaydederek, "Eğer bu turizmin konseptini, önemini yerleştirebilirsek dünyaya yeni bir anlayış kazandıracağız" diyen Bakan Koç, Türkiye'nin termal turizm alanında yeterli geliri elde edemediğini vurguladı.

Koç, "Termal turizmde dünyada 7., Avrupa'da birinci olmamıza rağmen maalesef bırakın Fransa ve Almanya'yı, Yugoslavya'nın Sırp Bölgesi'ndeki birkaç kaynak kadar bile Türkiye bu işten faydalanamıyor. Oysa, Türkiye'nin her tarafı termal kaynak cenneti. Eskişehir, Uşak, Afyon ve Kütahya termal turizmin merkezleri. Bu illerin ortasına bir havaalanı yaptırmak kaydıyla buralardaki yatak sayısını 50 bine çıkarmalıyız. Bunların neden üzerinde duruyoruz? Çünkü yaz turizminde kişi başına 600 veya 800 dolar arasında bir harcama oluyor. Mesela bu yıl çok sayıda turist gelmesine rağmen adam başı harcamaları bu sene de azaldı. Zaten yaz turizmine gelen insanlar geldikleri ülkelerin zengin sınıfı değil. Yaz turizminin de alternatifleri var. İspanya, İtayla ve Yunanistan gibi ülkeler de yaz turizminde alternatif ülkeler. Ancak, Avrupa Euro'ya geçtiğinden fiyatları yükseldi, onun için bize geliyorlar. Ne var ki bu alanda da rakiplerimiz çıkmaya başladı. Şu an Mısır, Tunus ve Cezayir'de 150 bin yataklı oteller yapılıyor. Ayrıca hemen üstümüzdeki Romanya ve Bulgaristan'ın gelecek sene hizmete girecek olan yatak sayısı 100 bindir. Böyle rakip artınca da fiyatın düşmesi söz konusu oluyor. Diğer turizm dallarında, mesela termal turizmde bu fiyat adam başına 2 bin dolardan aşağıya düşmez. Kış turizminde 3 bin dolar, golf turizminde ise 5 bin dolar olur ve kongre turizminde bu fiyat 6 bin doları bulur. Ayrıca kongre turizmi senenin 365 günü yapılabilir. Turizm bir ilimdir. Kültür de aynı şekilde bir ilimdir hatta sanattır. Ben bunun aşkı ile ülkemin her tarafını dolaşıyorum. Geçen yıl Türkiye'de turizmin kalkınması için illere 14 trilyon TL gönderilmiş. Ben geleli daha 6 ay oldu, bu rakam 110 trilyonu geçti. Kazılara ayrılan para 2 trilyondu. Ben 6 ayda 12 trilyon destek verdim" şeklinde konuştu.

Karadeniz Bölgesi'nde otel sayısının yetersiz olduğunu, bu nedenle bölgeye ne kadar para aktarılırsa aktarılsın, turizm konusunda yeterli neticenin alınamayacağını dile getiren Koç, "Ben hep doğruları söyledim. Hayal kurmadan, rüyalarımı anlatırken ayağım yere çok sert bastım. Otel yoksa, ulaşım yoksa turist yok. Yollarımız açılıyor. Gerekirse yollarımız bittikten sonra biz burayı Samsun-Artvin arasını destinasyon alanı ilan ederiz. Buraya 10 milyon yerli turist çekeriz, fakat bırakın 10 milyonu, 1 milyon turist çekmek için tanıtım faaliyetine başlasak kalacak yer yok" açıklamasını yaptı.

En Çok Aranan Haberler