Ekler Tatlisi Haberleri

CENNET KÜNKÜ TATLISI TARİFİ! Bursa'ya özgü cennet künkü tatlısı nasıl yapılır? İşte malzemeler

Cennet künkü tatlısı Bursa mutfağının en çok merak edilen ve beğenilen lezzetleri arasında yer alıyor. MasterChef All Star'ın yeni bölümünde cennet künkü tatlısı yapıldı. Programın izleyicileri 'Cennet künkü tatlısı ve cennet künkü tarifi' ekranlarını sorguluyor. Peki, Bursa'ya özgü cennet künkü tatlısı nasıl yapılır? İşte malzemeler

Yemek 2023-12-15 21:36:54

Var mı nasıl yazılır? Var mı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede çok fazla dil öğesi mevcuttur. Bu dil öğelerinin arasında birbirinden farklı işlevleri bulunan ekler vardır. Bunlardan bir tanesi de soru ekleridir. Türkçe metin oluşturma esnasında genellikle soru eklerinin doğru yazılışı karıştırılır. Bu kapsamda en çok karıştırılan soru eki mi-mu ekleridir. Bir soru cümlesi oluştururken, cümlenin sonuna bu ekler getirilir ardından soru işareti kullanılır. Bu konuda soru eki ile oluşan var mı kelimesinin doğru yazılışı merak edilir.

Egitim 2023-11-29 19:26:41

Var mıdır nasıl yazılır? Var mıdır ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede birçok dil öğesi bulunur. Bunlar arasında farklı işlevleri bulunan ekler vardır. Bu eklerden bir tanesi de soru ekleridir. Türkçe dilbilgisi konusunda genellikle soru eklerinin doğru yazılışı karıştırılır. Bu kapsamda en çok karıştırılan soru eki mi-mu ekleridir. Bir soru sorulduğunda genellikle cümlenin sonuna bu ekler getirilir ardından soru işareti kullanılır. Bu ek ile oluşan var mıdır kelimesinin doğru yazılışı merak edilir. Peki ‘var mıdır’ nasıl yazılır?

Egitim 2023-11-29 19:24:58

MASTERCHEF HALKA TATLISI TARİFİ: Halka tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? Pastanelerin sır gibi sakladığı püf noktası!

Halka tatlısı tarifi MasterChef Türkiye All Star 163. bölüm fragmanı sonrası vatandaşlar tarafından merak edildi. TV8'in sevilen yarışması MasterChef'in ünlü şeflerinden Mehmet Yalçınkaya bugünkü konseptin 'sokak lezzetleri' olduğunu belirtti. Birçok kişi internette "Halka tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri neler?" gibi sorulara yanıt arıyor. İşte, püf noktalarıyla halka tatlısı yapılışı...

Yemek 2023-11-28 20:54:55

MASTERCHEF AYVA TATLISI TARİFİ: Ayva tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? Püf noktasıyla ustalarına taş çıkartın

Ayva tatlısı tarifi, MasterChef'in 158. bölüm fragmanı nedeniyle vatandaşlar tarafından arama motorlarında sorgulanıyor. Dokulumazlık oyununda papaz yahni, perde pilavı, hünkar beğendi, katmer, imam bayıldı ve ayva tatlısı yapılacak. Peki, ayva tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte MasterChef'te yapılan eşsiz ayva tatlısı tarifi...

Yemek 23-11-23 21:07

KURU İNCİR TATLISI TARİFİ! Tatlı krizlerine birebir kuru incir tatlısı nasıl yapılır? İşte püf noktası

MasterChef kuru incir tatlısı tarifi merak edildi. MasterChef All Star'ın Aydın'da yapılan çekimlerinde yöreye özgü yemekler yapıldı. Gecenin en merak edilen yemeği ise kuru incir tatlısı oldu. Ege mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan bu tatlı için tarifi ve malzemeleri sizin için hazırladık. Peki, Aydın usulü kuru incir tatlısı nasıl yapılır? İşte malzemeler

Yemek 17-11-23 21:59

Laubali nasıl yazılır? Laubali mi labali mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yabancı dillerden Türkçeye birçok kelime geçmiştir. Bu kelimeler zaman içinde halk arasındaki söyleniş biçimleri ile aldıkları ekler ile değişir, dönüşür ve Türkçeleşirler. En sık yazım yanlışı da bu kelimelerin yazımlarında yapılır. Yabancı kökenli kelimeler Türkçeleşirken değişime uğrarlar ve böylece Türkçede rahatlıkla kullanılabilirler. Yazım yanlışlarının önüne geçebilmek için Türkçe yazım kuralları hazırlanmıştır. Kurallara uyulması yazım hatası yapılmaması adına son derece önemlidir.

Egitim 14-11-23 03:45

Hemşehri nasıl yazılır? Hemşehri ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Başka ülkelerin dillerinden alınıp Türkçe kelime dağarcığına kabul edilmiş birçok kelime vardır. Bu kelimeler zaman içinde söyleniş biçimlerinde ya da yazılış biçimlerinde bazı değişikliklere uğramış, ekler almış ve dönüşüp değişerek Türkçe sözcükler haline gelmişlerdir. En sık yazım ve söyleniş hatası yapılan kelimelerde bu kelimelerdir. Hataları engelleyebilmek için oluşturulmuş olan Türkçe yazım kurallarına uyulması bu nedenle son derece önemlidir.

Egitim 20-10-23 18:41

Hâlâ nasıl yazılır? Hâlâ mı hayla mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazım hatasına en çok düşülen kelime türlerinden biri de yabancı kökenli olan sözcüklerdir. Herhangi bir sözcük türünde olabilirler. Bu tür kelimeler farklı bir ülkenin diline ait olsa da Türkçeye kabul edilir ve zaman içinde bazen aldıkları ekler bazen de söyleniş biçimleri ile Türkçe kelimeler haline dönüşürler. Telaffuzda ve yazımda hata yapılmaması için bazı kurallar geliştirilmiştir. Kurallara uyulmadığı sürece hata yapılır.

Egitim 20-10-23 17:56

MASTERCHEF HAYRABOLU TATLISI nasıl yapılır, malzemeleri ne? Trakya'nın meşhur hayrabolu tatlısı tarifi

Hayrabolu tatlısı tarifi, MasterChef'te yapılmasının ardından dikkat çekti. MasterChef yeni bölüm çekimlerini Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde gerçekleştirdi. Trakya yöresinden tariflerin yapıldığı programda hayrabolu tatlısı tarifi izleyicilerde tarif merakı uyandırdı. Bu tarif Trakya bölgesinin sevilen lezzetleri arasında bulunuyor. Peki, hayrabolu tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Yemek 20-10-23 12:21

MASTERCHEF LOR TATLISI nasıl yapılır, malzemeleri neler? Balıkesir'in meşhur lor tatlısı tarifi

Lor tatlısı tarifi MasterChef All Star programında yapılmasının ardından merak edildi. Ekranların sevilen yarışması MasterChef'in 17 Ekim Salı akşamı yayınlanan yeni bölümünde şefler yarışmacılardan Ege mutfağından 7 tane tarif yapmalarını istedi. Bu tariflerden biri olan lor tatlısı izleyicilerin dikkatini çekti. Peki, lor tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte püf noktalarıyla lor tatlısı yapımı

Yemek 17-10-23 20:57

Eğer ki nasıl yazılır? Eğer ki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili sözcük sayısı açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu nedenle birçok farklı türde kelime ve ekler bulunur. Dilimizde bulunan sözcüklerin ve eklerin yazım biçimleri dil bilgisi kuralları etrafında düzenlenir. Pek çok insan binlerce sözcüğün doğru yazım biçimini araştırır. En çok merak edilen ise –ki ekinin kullanım şeklidir. Hem yapım eki hem bağlaç hem de ilgi zamiri olarak kullanılan -ki yazımı sıklıkla araştırılır. Peki eğer ki nasıl yazılır?

Egitim 28-09-23 17:46

Var ki nasıl yazılır? Var ki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili sözcük bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bu nedenle pek çok farklı yapıda kelime ve ekler mevcuttur. Farklı yapıdaki sözcüklerin, eklerin yazım biçimleri dil bilgisi kuralları etrafında belirlenmiştir. Pek çok kişi binlerce sözcüğün doğru yazım şeklini merak eder. En çok merak edilen ise –ki ekinin kullanım biçimidir. Hem yapım eki hem bağlaç hem de ilgi zamiri olarak kullanılan -ki yazımı sıklıkla araştırılır. Peki, var ki nasıl yazılır?

Egitim 11-09-23 17:20

Türkler nasıl yazılır? Türkler ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözcük yelpazesi çok geniş ve zengin diller arasında yer alır. Sözcüklerin hepsinin doğru yazım biçimleri ve ekler alacağı Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiştir. Türkçede çok sık yapılan hatalardan biri de özel isimlerin yanına gelen eklerin nasıl yazılması gerektiği konusunda yapılır. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan özel isimlerden biri olan "Türkler" kelimesinin de yanına gelen ek çok fazla karıştırılır. Peki Türkler kelimesi nasıl yazılır?

Egitim 11-09-23 17:18

TBMM nasıl yazılır? TBMM'ye gelen ekler ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yer alan kısaltmaları doğru bir biçimde yazmak son derece önemlidir ve bu kısaltmaların yazımı ile ilgili kurallar mevcuttur. Türkçeyi doğru kullanmak için TDK’nın belirlediği kurallara dikkat ederiz. Bunlardan birisi de kısaltmaların doğru yazımına dikkat edilmesidir. Türkçe, kelime açısından zengin bir dil olduğundan hem kelimeler hem de kısaltmalarıyla ilgili bazı yanlışlar yapılabilmektedir. Ancak bu kuralların mutlaka öğrenilmesi gerekir. Peki, TBMM nasıl yazılır?

Egitim 11-09-23 17:12

Pijama nasıl yazılır? Pijama mı picama mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir kelime Türkçede birden fazla anlama karşılık gelebilir, birden çok eş anlamlı kelimeye sahip olabilir ya da bazı ekler alarak veya başka kelimeler ile birleşerek yeni anlamlarda ve birleşik türde olan kelimeler üretebilir. Bu özellikleri ile Türkçe dili dünyadaki en zengin kelime hazinesine sahip olan diller arasında yer alır. Yazım hataları da en sık olarak bu tür kelimelerin yazımında yapılır.

Egitim 07-09-23 19:48

O zaman nasıl yazılır? O zaman ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelimelerin söylenişlerinde ya da yazılışlarında hata yapmamak için Türkçe yazım kuralları oluşturulmuştur. Ayrı ya da bitişik yazılması gereken birleşik türde kelimeler ya da ekler, bu yazım kurallarına göre yazılırsa hata yapılması mümkün değildir. Tüm bu kurallar Türk Dil Kurumunun resmî internet sitesinde yer alır.

Egitim 07-09-23 18:21

Hâl ekleri nelerdir, hâl ekleri çekim eki mi? Örnek kullanım ile ismin hâl durum ekleri nasıl kullanılır?

Türkçede kelimenin anlamını, şeklini veya cümlenin yapısını değiştiren pek çok ek bulunur. Bu ekler taşıdıkları işlevlerle beraber kelime köklerine gelerek kelimenin anlam, yapı ve kullanımlarını değiştiren dilbilgisi ögeleridir. Bu eklerden biri olan hâl ekleri de isimlere gelerek ismin işlevlerini ve anlamlarını zenginleştirir. Peki, hâl ekleri nelerdir, hâl ekleri çekim eki midir?

Egitim 16-08-23 11:06

Vücut nasıl yazılır, vücut yazımı nasıl olmalıdır? Vücut mu vucut mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Farklı dillerden gelip Türkçe dağarcığına yerleşmiş olan birçok kelime zaman içinde halk arasındaki söyleniş biçimleri ile ya da aldıkları ekler ile değişime uğramış ve Türkçeleşmiştir. Bu tür kelimelerin yazımında ya da telaffuzlarında sık olarak hataya düşülür. Türkçe Yazım Kuralları bu hataların yapılmaması için geliştirilmiş kurallardır. Peki, Arapça kökenli olan vücut yazımı nasıl olmalı?

Egitim 16-08-23 11:05

Evde kolayca ekler nasıl yapılır? Tadına doyulmaz MasterChef ekler hamuru tarifi!

TV8'de yayınlanan Danilo Zanna, Mehmet Yalçınkaya ve konuk olarak bulunan Ömür Akkor'un jüriliği yaptığı MasterChef All Star'da Fransız mutfağından ekler yapıldı. Sevilerek tüketilen bu tatlının tarifi kullanıcılar tarafından merak edildi. Yapımı oldukça kolay olan ekler hamuru tarifi araştırılıyor. Peki, Evde kolayca ekler nasıl yapılır?

Yemek 24-06-23 22:03

Orta Doğu nasıl yazılır? Orta Doğu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dünyadaki en zengin dillerden biri de Türkçedir. Türkçede farklı dillerden gelip yerleşmiş, zamanla farklı telaffuzlar nedeniyle ya da ekler alıp değişerek Türkçeleşmiş birçok kelime yer alır. Yapılan telaffuz ya da yazım hataları da genel olarak bu durumdan kaynaklanır. Ancak bazen birleşik kelimelerin bitişik ya da ayrı yazılması konusunda da ikilemde kalınabilir. Yöne belirten kelimelerin yer belirtmek için kullanması bu sorunun bir kaynağıdır.

Egitim 27-05-23 00:47

Türkiye'de nasıl yazılır, Türkiye'de yazımı nasıl olmalıdır? Türkiye'de ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime yelpazesi çok geniş ve zengin diller arasında bulunur. Kelimelerin hepsinin nasıl yazılacağı ve ekler alacağı Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiştir. Türkçede çok fazla yapılan hatalardan biri de özel isimlerin yanına gelen eklerin nasıl yazılması gerektiği konusunda yapılır. Günlük yaşamda çokça kullanılan özel isimlerden biri olan "Türkiye" kelimesinin de yanına gelen ek çok fazla karıştırılır. Peki, Türkiye’de yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-23 10:48

Dert eş anlamlısı nedir? Dert kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe, geniş kelime dağarcığı ile dünyadaki en zengin diller arasında yer alır. Farklı dillerden birçok kelimeyi kabul etmiş ve zamanla aldığı ekler ya da söyleniş biçimleriyle değiştirip dönüştürerek Türkçeleştirmiştir. Dert kelimesi de Türkçedeki yabancı kökenli kelimelerden biridir. Birden fazla anlamı ve birden fazla eş anlamlı karşılığı bulunmaktadır.

Egitim 10-04-23 14:21

Biz de nasıl yazılır, biz de yazımı nasıl olmalıdır? Biz de ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil sisteminde kişilerin kendilerini ifade edebilmeleri için pek çok öge bulunur. Dil sisteminde bulunan ögeler daha anlaşılır, açıklayıcı ve etkili ifadeler kurmamızı sağlar. Dil sisteminde bulunan ögeler ekler, bağlaçlar, zarflar, isimler, sıfatlar ve fiiller olabilir. Bu ögeler farklı görevde ve anlamlarda kullanılırlar ve kullanım şekillerine göre cümle içinde anlamlandırılırlar. Bu ögelerden birisi de bağlaçlardır. Dil sisteminde sıkça kullanılan bağlaçların da yazımı sıklıkla karıştırılır.

Egitim 30-03-23 17:28

Bir sürü nasıl yazılır, bir sürü yazımı nasıl olmalıdır? Bir sürü ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede kelime türetmenin birden fazla yolu bulunur. Kelimelere farklı ekler ekleyerek yeni kelimeler türetmenin yanı sıra bu türetme iki farklı kelimenin bir araya gelmesiyle de oluşur. İki ya da daha fazla kelimenin bir araya gelmesiyle oluşan tamlamalar zaman içerisinde kalıplaşır ve yeni bir ifade hâlini alır. Bu tarz kelimeler birleşik kelime ya da birleşik fiil olarak adlandırılır. Birleşik kelimelerden birisi olan bir sürü ifadesinin yazımı ayrı mı yoksa bitişik mi olmalıdır?

Egitim 28-03-23 17:11

Emlaka nasıl yazılır, emlaka yazımı nasıl olmalıdır? Emlaka mı emlağa mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sondan eklemeli bir dildir ve gerek yeni kelimeler türetirken gerekse kelimeleri çekimlerken farklı ekler kullanılır. Yapım ve çekim ekleri kelimelerin kök ve gövdelerine eklenirken Türkçenin ses kurallarına uygun bir şekilde gelmek zorundadır. Büyük ve küçük ünlü uyumu, ünlü düşmesi, ünsüz yumuşaması ve sertleşmesi gibi birtakım ses olayları yaşanarak kelimeler Türkçenin söz dizimine uygun bir şekilde yazılır. Peki, "emlak" kelimesine yönelme durumu eki geldiğinde kelime nasıl yazılılır?

Egitim 28-03-23 17:10

İngilizcenin nasıl yazılır, İngilizcenin yazımı nasıl olmalıdır? İngilizcenin ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelimelerin yazılışı sırasında ekler yaygın olarak yanlış yazılır. Sözcüklerin sonuna gelen ekler özel isimlerde bazı durumlarda kesme işareti ile ayrılırken bazı durumlarda ise kesme işaretine gerek yoktur. Yaygın olarak karıştırılan bu durum pek çok kişiyi çelişkide bırakır. Özel isimlerde kullanılan eklerin yazımı sıklıkla araştırılır. Peki, İngilizcenin nasıl yazılır, yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 21-03-23 17:12

Film nasıl yazılır, film yazımı nasıl olmalıdır? Film mi filim mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözlüğü kelime hazinesi bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple bazı kelimelerin nasıl yazıldığı sık sık karıştırılmaktadır. Özellikle birleşik yapılı kelimeler, özel isimler, alıntı kelimeler ve kelimelere gelen ekler en sık hataya düşülenler arasındadır. Film kelimesinin yazımı da birçok kişi tarafından yanlış kullanılmaktadır. Peki, film nasıl yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 10-03-23 16:58

Bağlaç olan da nasıl yazılır, bağlaç olan da yazımı nasıl olmalıdır? Bağlaç olan da'nın yazımı nasıl ayırt edilir?

Dil, duygu ve düşünceyi ifade etmeye yarayan ögeler topluluğudur. Türkçe, dil sisteminde çeşitli ögeler ve ekler barındırır. Bu ögeler ve eklerin bazıları aynı gibi görünseler geldikleri sözcüklere kattıkları işlevleri farklıdır. Türkçede ögeler ve eklerin doğru ve kuralına uygun kullanımı oldukça önemlidir. Sıkça karıştırılan durumlardan birisi de bağlaç olan ve ek olan /da/ yazımıdır. Peki, bağlaç olan da nasıl yazılır ve nasıl ayırt edilir?

Egitim 17-02-23 11:32

Dünyanın nasıl yazılır, dünyanın yazımı nasıl olmalıdır? Dünyanın ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe eklemeli bir dil sistemine sahiptir. Günlük konuşma dilinde sıkça kullanılan sözcükleri yazı diline dökerken ayrı mı bitişik mi yazma konusunda kafa karışıklığı oluşabilir. Sözcüğün türüne ve gelen ekin işlevine göre türemiş kelimelerin yazımı da değişir. Örneğin özel isimlere getirilen ekler bazı kurallar dâhilinde ayrı yazılırken bazı durumlarda da bitişik yazılır. Peki, dünyanın sözcüğünün yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 07-02-23 17:21

Yokuş zıt anlamlısı nedir? Yokuş kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe son derece zengin bir kelime dağarcığına sahip bir dildir. Farklı dillerden birçok kelime, zamanla aldığı ekler ya da telaffuz değişimi ile değişerek ve dönüşerek Türkçeleşmiştir. Bunun yanı sıra Türkçe kendi içerisinde de pek çok kelime üretmiştir. Kelimeler kullanımları doğrultusunda yeni anlamlar da kazanmıştır. Bu sebeple birçok kelimenin birden fazla eş ve zıt anlamı bulunabilir. Ancak genel olarak her kelimenin tek bir zıt anlamlı karşılığı bulunur. Peki, yukarı zıt anlamlısı nedir?

Egitim 03-02-23 17:50

Tıraş nasıl yazılır, tıraş yazımı nasıl olmalıdır? Traş mı yoksa tıraş mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Farklı ülkelere ait dillerden gelip dilimize yerleşmiş birçok kelime vardır. Türkçe’nin dünyadaki en zengin kelime dağarcığına sahip olan dillerinden biri arasında yer almasının bir nedeni de budur. Bu kelimeler zamanla ekler alarak ya da telaffuz biçimleri değiştirilerek Türkçeleşir. Tıraş da bu özelliklere sahip olan kelimelerden biridir. Aynı zamanda yazımı konusunda en sık hataya düşülen kelimeler arasındadır.

Egitim 03-02-23 17:43

Şoför nasıl yazılır, şoför yazımı nasıl olmalıdır? Şoför mü şöför mü, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Farklı dillerden birçok kelimeyi dağarcığına katmış olan Türkçe dünyadaki en zengin diller arasında yer alır. Başka dillerden gelen kelimeler zamanla bazı ekler alarak ya da telaffuz değişikliklerine uğrayarak Türkçeleşmiştir. Şoför de bu özelliklere sahip olan kelimelerden biridir. Fransızca kökenli olan şoför kelimesi genel olarak yazım yanlışına düşülen kelimelerin de arasındadır.

Egitim 03-02-23 16:09

Mademki nasıl yazılır, mademki kelimesinin yazımı nasıldır? Mademki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili ekler, edatlar ve bağlaçlar gibi kelime ögeleri bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Dilimizi en güzel bir şekilde kullanmak ise kelimeleri doğru yazmak ve doğru bir şekilde telaffuz etmekten geçer. Yazılışında sık bir şekilde yanlış yapılan kelimelerin çoğu /ki/ bağlacı bulunan kelimelerdir. Bu bağlamda doğru yazılışı merak edilen kelimelerden biri de mademki kelimesinin nasıl yazıldığıdır. Peki, mademki mi madem ki mi şeklinde yazılır?

Egitim 03-02-23 14:13

Aldı zıt anlamlısı nedir? Aldı kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe gelişimi boyunca ihtiyacı olan kelime ve anlamlar bağlamında hem farklı dillerle etkileşime geçmiş hem de kendi içerisinde yeni kelimeler türetmiştir. Türkçede çeşitli eklerle farklı kelimeler türetilebilir. Ekler yapım ekleri ve çekim ekleri olarak iki gruba ayılır. Yapım eki kullanılarak oluşturulan kelimeler farklı anlamlarda yeni kelimeler olarak kullanılırken çekim ekleri ise kelimenin diğer kelimelerle ilişkisini belirler. Al kelimesinin ek almış hâli olan aldının karşıtı nedir?

Egitim 06-01-23 10:28

Yanlışlık eş anlamlısı nedir? Yanlışlık kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçede kök ya da gövde durumundaki kelimeye farklı ekler ekleyerek yeni türetilmiş kelimeler oldukça fazladır. Türetilen bu kelimeler, kullanılan eke göre asıl anlamını kaybetmeden, organik bağıyla türetilen kelimelerdir. Ancak kimi zaman türemiş kelimeler eski dilde karşılıklara sahiptir yalnızda güncel kullanım için dilde yapılan sadeleşmeyle kullanıma tekrar gelebilir. Yanlış kelimesinden türetilen yanlışlık kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Egitim 30-12-22 17:03

Utangaç eş anlamlısı nedir? Utangaç kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe kelime ve anlam açısından oldukça zengindir. Bunun en temel nedenlerinden birisinin de Türkçenin köklü bir geçmişe sahip olması ve kelime türetmenin birden fazla yolu olmasıdır. Kelime türetme yolunda en çok kullanılan yöntem kök ve gövde hâlindeki kelimelere farklı ekler getirerek yeni anlamda yeni kelimeler türetmek ve oluşturmaktır. Utanmak fiilinden türetilen utangaç kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler nelerdir?

Egitim 30-12-22 16:38

Varlıklı eş anlamlısı nedir? Varlıklı kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Diller zamanla birbirlerini etkileyerek yeni kelimeler alıntılanmasını ya da türetilmesini sağlamışlardır. Bu etkileşimler sonucunda diller zenginleşmiş ve gelişmiştir. Diller gerek alıntılayarak gerek türeterek yeni kelimeler oluşturmuştur. Türkçe de bu bakımdan kelime yönünden zengindir. Kök durumundaki kelimeye çeşitli ekler ekleyerek türetilen kelimelerden bulunur. Varlık kelimesinden türetilen varlıklının eş anlamlısı nedir?

Egitim 16-12-22 16:35

Şen eş anlamlısı nedir? Şen kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçenin kelime açısından zengin olmasını sağlayan pek çok durum vardır. Başka dillerden kelimeler alıntılanmasının yanı sıra bu kelimelere yeni ekler ekleyerek farklı kelimeler türetmek, var olan Türkçe kökenli kelimelere de yine farklı ekler ekleyerek kelimeler türetmek bu durumlardan bazılardır. Şen kelimesi ise kök durumunda olan ve dilimize farklı bir dilden geçmiş bir kelimedir. Genellikle sevinçli ve neşe veren anlamda kullanılan şen kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Egitim 02-12-22 20:04

Mehtap eş anlamlısı nedir? Mehtap kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türk dili kelime hazinesi bakımından en zengin diller arasında yer alır. Bunun sebeplerinden biri de farklı dillerden sözcükleri alması ve aynı zamanda Türkçe kökenli kök ve gövdelere çeşitli ekler ekleyerek yeni kelimeler türetmesidir. Mehtap kelimesi de dilimize Fars dilinden gelip yerleşmiştir. Farsçadaki anlamıyla aynı bir şekilde dilimizde de kullanılan mehtap kelimesi eş anlamlı kelimeye sahiptir. Peki, mehtap eş anlamlısı nedir, cümle içinde nasıl kullanılır?

Egitim 31-10-22 17:05

Memleket eş anlamlısı nedir? Memleket kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe kelime bakımından çok geniş bir hazneye sahiptir. Gerek başka dillerden kelimeler alınması ve ekler eklenerek türetilmesi gerekse Türkçe kelimelerin çeşitli yollarla türetilmesi kelime haznesini geliştirir ve zenginleştirir. Bu kadar geniş bir yelpazeye sahip olması sonucunda aynı anlamda olan ancak farklı ifade edilen kelimeler de ortaya çıkmıştır. Bu duruma eş anlamlılık denir. Hemen hemen her kelime eş anlamlılık gösterir. Peki, memleket kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler nedir?

Egitim 31-10-22 16:59

Silgi eş anlamlısı nedir? Silgi kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçede kelime türetmenin yollarından birisi de var olan kök veya gövde durumundaki kelimeye çeşitli ekler eklemektir. Buy yolla üretilen kelimelerden birisi de silgi sözcüğüdür. Silgi kelimesi Türkçe kökenli bir kelimedir ve uzun zamandır dilimizde aktif olarak kullanılır. Silgi kelimesi genellikle bir yazıyı silmek için kullanılan araç anlamında kullanılır. Birden fazla anlamı olan silgi kelimesinin eş anlamlısı olan kelime var mı?

Egitim 28-10-22 17:28

Özgürlük eş anlamlısı nedir? Özgürlük kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe bünyesinde barındırdığı kelimelerin fazlalığı sayesinde dünyanın en zengin dilleri arasında yer alır. Türkçede kelime türetmenin birden fazla yolu vardır. Kelime türetme yollarından birisi de Türkçede kök ve gövde yapıdaki kelimelere çeşitli ekler getirerek yeni anlamlarda kelimeler türetmektir. Özgürlük kelimesi de bu yolla türetilmiş bir kelimedir. Birden fazla anlama sahip olan ve Türkçe kökenli olan özgürlük kelimesinin eş anlamlıları nedir?

Egitim 28-10-22 17:25

Özlem eş anlamlısı nedir? Özlem kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türk dili varoluşundan buyana birçok dille etkileşim kurarak yeni kelimeler haznesine kazandırmıştır. Farklı dillerle etkileşimlerinin sonucunda ödünçlediği kelimeler vardır. Bu kelimelerin yanı sıra Türkçenin eski dönemlerinden beri var olan çeşitli kök ve gövdelere ekler ekleyerek de yeni kelimeler türetmiştir. Özlem kelimesi de Türkçe kökenli bir kelimedir. Peki, özlem kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler nedir?

Egitim 28-10-22 17:24

Renkli eş anlamlısı nedir? Renkli kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçede kelime türetmenin birden fazla yolu bulunur. Kök ya da gövde hâlindeki kelimelere çeşitli ekler eklenerek yeni kelimeler türetilir. Özellikle yabancı dillerden ödünçlenen kelime köklerine çeşitli ekler eklenerek hem Türkçeleştirilir hem de yeni kelimeler türetilmiş olur. Renkli kelimesi de Farsça bir kökten alıntıdır ve ekle türetilerek Türkçeleştirilmiştir. Birden fazla anlamda ve alanda kullanılan renkli kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük var mı?

Egitim 24-10-22 17:55

Rastlantı eş anlamlısı nedir? Rastlantı kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçeye başka dillerden geçen pek çok kelime bulunur. Bu kelimeler kültürel arası etkileşimler sonucunda dilimize geçerek yerleşmişlerdir. Bazı alıntı kelimelerin kullanımı eskimiş olsa da bazıları aktifliğini hâlâ korumaktadır. Bu yabancı kökenli kelimelere çeşitli Türkçe ekler ekleyerek kelimeler Türkçeleştirilmiştir. Rastlantı kelimesi de Türkçeleştirilmiş bir kelimedir. Peki, rastlantı kelimesinin eş anlamı olan sözcük nedir?

Egitim 24-10-22 17:43

Objektif eş anlamlısı nedir? Objektif kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe geniş bir kelime yelpazesine sahiptir. Bunun iki farklı temel sebebi vardır: Türkçe kökenli kelimelere yeni ekler ya da kelimeler ekleyerek yeni kelimelerin türetilmesi ve başka dillerle etkileşim yoluyla yeni kelimelerin alınması. Kelime haznesinin geniş olması eş anlamlılığa zemin hazırlamıştır. Dilimizde aynı anlama gelen fakat farklı ifade edilen eş anlamlı kelimeler bulunur. Objektif kelimesi de dilimize başka bir dilden geçmiş ve eş anlamı olan kelimelerden birisidir.

Egitim 10-10-22 17:41

Mani eş anlamlısı nedir? Mani kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Dilimizde farklı dillerden gelmiş birçok kelime bulunur. Aynı zamanda bu kelimelere Türkçe ekler ya da farklı kelimeler ekleyerek de yeni kelimeler türetilebilir. Bu nedenle Türkçenin kelime haznesi oldukça geniştir. Dilimizde üç farklı mani kelimesi vardır. Farklı anlamlarına göre eş anlamlı kelimeleri vardır.

Egitim 07-10-22 17:51

Makas eş anlamlısı nedir? Makas kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçedeki birçok kelime farklı dillerden gelip dilimize yerleşmiştir. Aynı zamanda Türkçe kökenli kelimelere de çeşitli ekler eklenerek yeni kelimeler türetilmiştir. Bu sebeple kelime hazinesi zengindir. Makas kelimesi de Arapça kökenli bir sözcüktür. Birden fazla tanımı bulunur. Bu tanımlara göre farklı eş anlamlı kelimeleri vardır.

Egitim 07-10-22 17:50