Eskişehir'de, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Görme Engelliler Dayanışma Derneği (GÖRSEM) Eskişehir Şubesi'nin düzenlediği "Aşçı Yardımcılığı" kursunda engelliler, yemek yapmayı öğreniyor.
İŞKUR'un engellilerin istihdamına yönelik Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Eskişehir'de düzenlediği "Aşçı Yardımcılığı" kursunda engelliler hem yemek yapmayı öğreniyor hem günlük harçlıklarını çıkarıyor.
Kursun Eskişehir ayağını yöneten GÖRSEM Şube Başkanı Mümtaz Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin Türkiye genelinde ilk kez geçen yıl Eskişehir'de başladığını söyledi.
Eğitimlerde, çoğunluğu görme engelli toplam 10 öğrenci bulunduğunu ifade eden Doğan, şöyle konuştu:
"Kursta, Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği 520 saatlik programını uyguluyoruz. Proje kapsamında her kursiyere günlük 20 lira veriyoruz. Amacımız, engellilerin istihdamının yanı sıra onlara öz güven kazandırmaktır. Kursa katılan engellilerin yemek, çay yapma gibi ihtiyaçlarını başkasına gereksinim duymadan karşılamasını sağlamaktır. Ayrıca, kursumuzun giderleri, yasa gereği engelli çalıştırmayan iş yerleri var, oradan kesilen cezalar bir fonda birikiyor. Burada birikenlerle kurs açılıyor. Keşke engellileri en başından işe alsalar da bu kurslara ihtiyaç kalmasa."
-"Kurs sayesinde işe girenler oldu"-
Doğan, kursa katılım talebinin beklenenin üzerinde olduğunu belirterek, gelecek dönemde yeniden kurs düzenlenmesi için İŞKUR'a proje sunduklarını ve haber beklediklerini anlattı.
Kursun, engelli istihdamı konusundaki önemine değinen Doğan, "Kurs sayesinde işe girenler oldu. Hatta biz dernek bünyesinde, kursu başarıyla tamamlayan 2 kişiyi istihdam ettik. Bir kursiyelerimizde özel sektörde de işe başladı. Ancak engelli sayısı çok fazla olduğu için hepsi işe giremiyor. Özellikle kamuda kadro yetersiz olduğu için biz bunları eğiterek, burada günlük harçlıklarını çıkarmalarını sağlıyoruz" diye konuştu.
-"Eğlenirken öğreniyorlar"-
Kurs eğitmeni Saliha Çil de, engellilerle çalışmanın kendisini mutlu ettiğini ifade ederek, engellilerin öğrenmeye istekli olduğunu bildirdi.
Çil, eğitimlerde ilk önce teorik bilgi olarak, vitamin ve mineraller ile temizlik şartlarını anlattıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Kursumuzda engellilere, çorba, garnitür, ana yemek, tatlı ve hamur işi başta olmak üzere birçok yemeği öğretiyoruz. Burada öğrendikleri, arkadaşlarımız için hem pratik oluyor hem de iş konusunda, hayatlarını devam etmeleri ve kendi kendilerine yetmeleri açısından faydası oluyor. Sadece burada yemek değil, onlarla paylaşımlarımız da oluyor. Sosyal bir ortam var. Onlarla dertleşiyoruz, eğleniyoruz, gülüyoruz."
-"Evde çorba karıştırma gibi pratik şeyleri yapıyorum"-
Kursiyerlerden yüzde 95 görme engelli evli ve bir çocuk babası Aykut Uygur, yaklaşık 2.5 aydır eğitim gördüğünü dile getirerek, "Burada, bilmediğimiz birçok şeyi öğreniyoruz. Evde eşime yardımcı oluyorum. Çorba karıştırma gibi pratik şeyleri yapıyorum. Bir gün yalnız yaşamak zorunda kalırsam burada öğrendiklerim tecrübe olabilir" dedi.
Uygur, kurs bitiminde işe girmek için gerekli yerlere başvuruda bulunacağını ifade etti.
Yüzde 90 görme engelli Berrin Uzunöner ise kursa daha iyi yemekler öğrenebilmek için geldiğini söyleyerek, "Kursun faydasını görüyorum. Burada pasta, kek ve çorba çeşitleri öğreniyorum. Daha da öğreneceğimiz çok şey var. Evde kendi işimi kendim görebiliyorum, bıçağı da kullanabiliyorum, ocağımı da yakabiliyorum. Bir iş imkanı olursa seve seve gitmeyi düşünüyorum" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz