HABER

"Yeni bir işbirliği oluşturulmalı"

İSTANBUL (İHA) - Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, "ABD ile Rusya ve Çin ile Avrupa arasında yeni bir işbirliğinin oluşturulması gerekiyor" dedi. İstanbul Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen ve 25 ülkeden 110 üst seviyede bürokratın katıldığı 5. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, 11 Eylül saldırılarının ardından yaşanan süreci değerlendirdi. 11 Eylül saldırılarının ardından, uluslararası güvenlik kavramının biçiminin değiştiğini savunan Papandreu, "11 Eylül olaylarının etkisi bu bölgede ne olmuştur, bundan bahsetmek istiyorum. İkincisi AB'nin rolü ve Yunanistan'ın nasıl faydalı olabileceği konusunda görüş bildirmek istiyorum. 11 Eylül olaylarının ardından şu ortaya çıktı. Uluslararası güvenlik kavramının biçimi değişti. Bu dönemde karşımızda duran en büyük güçlüklerden biri, nasıl ortak politikalar geliştireceğimiz. 11 Eylül olaylarının ardından Avrasya bölgesine bir kez daha baktık. Şiddet içeren pek çok şiddet eyleminin gerçekleştirildiği merkezin olduğunu gördük" dedi.

Yorgo Papandreu, bu bölgenin, yeni bir iktidar oyununun merkezi haline gelebileceğini savunarak, "Orta Asya'da, ABD'nin askeri varlığı söz konusu. ABD ile Rusya ve Çin ile Avrupa arasında yeni bir işbirliğinin oluşturulması gerekiyor. Çin, dış yatırıma ve ticarete kapılarını açtı. Buradan çıkaracağım sonuçlardan biri, AB'nin doğuya doğru ilerlemesi, Rusya, Çin ve Avrupa arasındaki işbirliği, bu çerçevede çok önemli. Çok önemli enerji kaynakları, bir rekabet merkezi haline gelebilir. Pek çok kökten dinci grup, bu sorunu kullanarak bölgeyi suistimal etmeye hazır. Afganistan, kökten dinciliğin geliştiği bir nokta" şeklinde konuştu.
Orta Asya'daki bazı hükümetlerin, sürekli olarak demokratikleşme sürecini başlatmış bulunduğunu ifade eden Yunanistan Dışişleri Bakanı, "Demokratikleşme, özellikle güvenlik konusunu öne çıkardı. Demokrasi en sonunda toplumlar arasındaki farklılıklara çözüm olacaktır. Özellikle piyasa ekonomisini, bu demokratik kurumlara, bu yeni vizyonun kazandırılması gerek. Ortak bir vizyonun geliştirilmesi gerek. İkili güven ve ikili ilişkiler son derece önemli konular. Bizler bu ilişkilere son derece önem veriyoruz. AB şu anda teknik destek veren en önemli konu olarak görünüyor. Aynı zamanda temel hedefimiz de piyasa ekonomisinin olumlu bir şekilde yapılmasını sağlamak" dedi.

En Çok Aranan Haberler