İstanbul (AA)- Yeni çıkan kitaplar, okuyucunun ilgisini bekliyor.
Eylül ayının ikinci haftasında 16 yeni kitap, okuyucuyla buluştu. Bosnalı Yazar Mirsad Sinanoviç'in kaleme aldığı tarihi roman "Sinan'ın Gizli Eseri", Sinanoviç'in, Bosna-Hersek'in Foça kentinde bulunan Alaca Cami'nin 1992 yılında Sırplar tarafından yıkılmasının ardından yaptığı araştırmalar sonucu ortaya çıktı. Kitap birçok yönüyle samimiyet, dürüstlük ve tevazu gibi ahlakî erdemlere de atıf yapıyor.
"Cem Sultan" üzerine araştırmaları ile bilinen Münevver Okur Meriç, kitabında Şehzade Cem'in hayatı, esareti, edebi kişiliği, eserleri ve şiirlerini ele alıyor. Meriç, kitabında, Şehzade Cem'in, Osmanlı imparatorluk sülalesinden aldığı sanatkarlık hünerine özel yeteneğini de katarak yazdığı pişmanlık ipleri ile ördüğü zengin hayal yüklü zarif gazellerine de yer veriyor.
KABALA'NIN İNTİKAMI
Araştırma türündeki kitabında Kabalistlere göre Hazreti Musa'nın Tevrat'ı Mısır Hiyeroglif diliyle üç kat sır perdesi altında yazdığını ve bu Tevrat'ı Kabalistler adı verilen 70 kişilik bir gruba verdiğini anlatan İlhami Yangın, kitabında, Kabala öğretilerinin ilahi dinlere ve mezheplere de tarih boyunca nasıl sızdığını ele alıyor. Selim İleri'nin 1970'lerin İstanbul'unda yaşayan bir mirasyedinin geçirdiği değişimin anlattığı "Kapalı İktisat", dönemin siyasal olaylarına da değiniyor.
AY ŞARKISI
Gürsel Korat'ın "Ay Şarkısı" adlı romanı, 12 Eylül'e acı bir gülümseyişle bakmanın romanı olarak nitelendiriliyor. 1968-78 kuşağının birlikte anlatıldığı romanda Korat, 12 Eylül'ün cezaevlerine farklı bir açıdan bakıyor. Romanın kahramanlarına eleştirel mesafede duruşu dikkat çekiyor.
İSTANBUL DEPREMİ
Şener Üşümezsoy, kitabında, uydu görüntüleri ile Türkiye fayları ve fay hatları, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminden bu yana ülkenin merak, endişe ve bir o kadar da korku içinde izlediği İstanbul Depremi tartışmalarına tarihsel bir perspektif de katmaya çalışıyor. Üşümezsoy, İstanbul ve çevresinde bugüne kadar yaşanan depremleri de inceliyor. Üşümezsoy ayrıca, İstanbul Depremine ilişkin pek çok senaryoyu da ele alarak kendi modelini ortaya koyuyor.
DİĞER KİTAPLAR
Aşkları, ihanetleri ve önlenemez hazin sona doğru sürüklenişiyle Truvalı Helen'in hikayesini birinci ağızdan anlatan Margaret George romanı "Truvalı Helen", Prof. Dr. İskendar Pala tarafından kaleme alınan "Mevlana", Umut Dağıstanlı'nın romanı "Üst Kattaki Cinler", Chris Kuzneski'nin "Haçın Şifresi", Nezih Kuley'in "Hayat İçin Kahve
Molası", M. Enis Tayman'ın "Bin Delikli Ev", İsa Tatlıcan'ın araştırma kitabı "Türkiye'de Masonluğun Gizli Tarihi" de okuyucu ile buluştu. İsmet Kür'ün anılardan derlediği "Anılarla Mustafa Kemal Atatürk", Ali Haydar Haksal'ın şair incelemesi "Sezai Karakoç: Eleğimsağmalarda Gökanıtı" adlı eseri, Ali Smith'in "Rastlantısal" adlı romanı kitap raflarında yerini aldı.