MARDİN (İHA) - Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde geçtiğimiz günlerde açılan 3 petrol kuyusunda süren çalışmalar sonuçlandı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Nusaybin'e bağlı Kozluca mevkiinde başlattığı petrol arama çalışmaları sonuç verdi. Batı Kozluca mevkiinde açılan 3 kuyuda da ham petrol çıktı. Kuyulardan çıkan ham petrolün testi de pozitif çıktı. Yapılan çalışmalarda günlük ortalama her kuyudan 60 varil ham petrol elde edildiği ve açılan kuyulara petrolün rezervi için tesislerin kurulduğu belirtildi. Kozluca sınırında geçtiğimiz günlerde de 2 kuyu açılmış, her ikisinde de petrol çıkmıştı. Devam eden çalışmalarda Çamurlu sahasında da açılan kuyuda ham petrol çıktı. Petrolün aktarımı için ise devreye alma çalışmalarının devam ettiği, birkaç gün içinde de faaliyete geçeceği belirtildi. Kuyudan ise günlük yaklaşık 40-50 varil petrol elde edileceği kaydedildi. TPAO'nun 3 hafta önce Suriye sınırı bitişiğinde mayınlı tarla olan Sınırtepe'de açtığı kuyuda sondaj çalışmaları da sonuç verdi. Yaklaşık bin 500 metre derine inilen çalışmada hedefe ulaşıldığı ifade edildi. Sondaj çalışmaları sonucunda çıkarılan ham petrol, test edilmek üzere yetkili mercilere gönderildi. Diğer kuyulardan çıkarılan petrolden bağımsız olan bu kuyudan ise günlük yaklaşık 70 varil ham petrol elde edileceği belirtildi. Test sonucu gelene kadar ise sondajın daha da genişletilmesi için çalışmaların devam edeceği bildirildi.
Suriye sınırında yapılan çalışmaların hemen hemen hepsinden sonuç alan TPAO, çalışmalarını genişletmek için Suriye ile Türkiye sınır çizgilerinin geçtiği mayınlı arazide de petrol olduğu kanısına vardı. TPAO'nun en kısa sürede tehlikenin olmadığı belirli yerlerde araştırmaya, akabinde de sondaj çalışmalarına başlayacağı bildirildi. Ayrıca, Doğu Sınırtepe'de 2 kuyunun açıldığı belirtilirken, Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınlı tarlada açılan bu 2 kuyu için askeriyeden ve İçişleri'nden tehlike arz etmediği raporu geldiğinde sondaj çalışmalarının başlayacağı kaydedildi. Ayrıca, mayınlı arazilerin temizlenmesi durumunda ise yaklaşık 15 yeni kuyunun da açılacağı vurgulandı.
Bu arada, Suriye'nin her 1 kilometrede 40 kuyusu bulunurken, Türkiye tarafında 40 kilometrede 40 kuyunun bulunması da mayınlı arazilerin neleri engellediğinin göstergesi olarak yorumlanıyor. Ayrıca, Türkiye tarafında kuyuların az olmasından dolayı Suriye tarafında açılan kuyuların Türkiye topraklarındaki petrolleri çektiği de iddia ediliyor. Nusaybinliler ise çıkan petrole sevinirken, araştırmaların yıllarca sürmemesinin de Suriye'nin kazancının artmasına sebep olacağını savundu.