ANKARA (İHA) - Yeni Türk Ceza Yasa Tasarısı'nın TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşmelerine başlandı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yargı alanında yapılacak önemli ve yeni açılımlar ile atılımların omurgasını Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak değişikliğin oluşturduğunu söyleyerek, "Sessiz ve derinden zihinsel bir değişim yaşanıyor" dedi.
TBMM Adalet Komisyonu, bugün Komisyon başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplandı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in de katıldığı toplantıda Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik öngören 348 maddelik yasa tasarısı ele alınıyor. Tasarının şuana kadar 6 maddesi kabul edildi.
Tasarının sunuşunu yapan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, TCK'nın temel yasa niteliği taşıması nedeniyle herkesi ilgilendirdiğine dikkat çekerek, "Belki Anayasa'dan sonra bir hukuk devletinde en önemli yasa ceza kanunudur. Anayasa'da yazılı hak ve özgürlüklerin kullanılıp kullanılmaması yada o özgürlüklerin ne anlama geldiği ceza kanununa bağlıdır. Bir ülkede demokrasinin varlığını ya da yokluğunu, demokrasinin standardını tahmin edebilmek, değerlendirme yapabilmek için o ülkenin anayasası ve ceza kanununa bakmak yeterlidir. 'Ne kadar demokrasi vardır yada yoktur'un en önemli ölçüsü bir yandan anayasa bir yandan ceza kanunudur" dedi.
Çiçek, açıklamalarında ceza yasalarının toplumda huzuru, barışı, hukuk devletinin tesisini sağladığına işaret ederek toplumda kişilerin ilişkilerini güven içinde sürdürmelerinin, ekonomik istikrar başta olmak üzere toplumun her kesiminde, devlet faaliyetlerinin her alanında istikrarın sağlanmasının da ceza yasalarına bağlı olduğuna işaret etti.
Çiçek, son yıllarda Türkiye'de yapılan yasa çalışmalarıyla sessiz ve derinden bir değişim yaşandığının altını çizerek, "Yargı reformunun temelinde Ceza Kanunu Tasarısı'nın yasalaşması var. Bu zihinsel değişim, ceza kanunlarımıza yansımıyorsa bundan beklenen faydayı sağlamak mümkün değil. Yargı reformu bu değişimin merkezindedir. Yargı alanında yapılacak önemli açılımların, atılımların omurgasını Ceza Kanunu teşkil etmektedir. Bölge adliye mahkemelerinin hayata geçirilmesi Ceza Kanunu'nun bir an evvel yasalaşmasına bağlıdır. Çağdaş hukuk usulü ve ceza infaz sistemindeki değişiklikler de Ceza Kanunu ile alakalıdır. Bunun biran evvel yasalaşması şartıyla bu yasalar da bir an evvel yürürlüğe girecektir." ifadelerine yer verdi.
Avrupa Birliği (AB) açısından da TCK tasarısının yasalaşmasının öneme de değinen Çiçek, yürürlükteki yasadaki bazı hükümlerin Türkiye'yi belli noktalarda tartışılır hale getirdiğini, zaten bazı konuların tartışılmasının biraz da iç talepten kaynaklandığını belirterek, bu tartışmalı konuların başında da töre cinayetleri geldiğini söyledi.
Çiçek, töre cinayetlerini 'Kabul edilmeyen ancak kültür yansıması veya alışkanlık, bir kötü gelenek' olarak nitelendirirken bu çerçevedeki hükümlerin değiştirilmesi ile ilgili talebin karşılanmasının da tasarının yasalaşmasına bağlı olduğunu belirtti. Toplumda ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak için zaman zaman işkencenin önlenmesi gibi bazı konularda TCK'da değişiklikler yapıldığına dikkat çeken Çiçek, tasarının yasalaşması durumunda ihtiyaçların bir bütünlük hükmü içinde karşılanabileceğine işaret etti.
70 milyon insanın her birini mutlu etmenin son derece zor olduğunu da belirten Çiçek, görüşmelerde her türlü eksiklerin giderilmesi için çalışılacağını vurguladı.