KKTC Merkez Bankası tarafından düzenlenen "Yeni Türk Lirası'ndan Türk Lirası'na Geçiş" konulu toplantı için KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da bulunan Durmuş Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti'nin IMF'nin parasına ihtiyacı olmadığını söyledi.
iddi boyutta yaşanan dolar likiditesi sorununun aşılması için birtakım tedbirlerin alınması gerektiğine işaret eden Durmuş Yılmaz, "Bu aşamada, Türkiye Cumhuriyeti olarak bizim IMF'nin parasına ihtiyacımız yok" dedi.
Türkiye ile birlikte 1 Ocak'tan itibaren Yeni Türk Lirası'ndan Türk Lirası'na geçecek KKTC'de konuyla ilgili çalışmalar sürüyor.
Bu çerçevede bugün Türkiye Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da katılımıyla düzenlenen geniş katılımlı toplantıda, Türkiye'nin ardından KKTC'de de TL'ye geçiş konusunda detaylı bilgi verildi.
Merkez Bankası Başkanı toplantı sonrası yaptığı açıklamada, döviz kurunun inebileceğini ya da çıkabileceğini, bunu da yaşanmakta olan mali krizin alacağı şeklin belirleyeceğini ifade ederken, geliri dövize bağlı olmayanları dövizle işlem yapmamaları konusunda da uyararak, "Yaşanmakta olan mali çalkantının derinleşmesi, boyutu, alacağı yön, döviz piyasaları üzerinde etkili olmaya devam edecektir" diye konuştu.
Yılmaz, gazetecilerin IMF ile görüşmelere yönelik sorduğu soruyu da şöyle yanıtladı: "Şu anda ciddi bir dolar likiditesi sorunu yaşıyoruz. Bu sorunun aşılabilmesi için birtakım tedbirlerin alınması mutlaka gerekli. Bu aşamada Türkiye Cumhuriyeti olarak IMF'nin parasına ihtiyacımız yok. Ancak, önümüzdeki dönemde neyle karşılaşacağımız konusunda belirsizlikler var. O nedenle herhangi bir şekilde uluslararası piyasalara güven verebilmek açısından birtakım düzenlemelerin yapılmasında biz fayda görüyoruz ama sonuç itibariyle bu siyasi bir karardır. Hükümetin takdirindedir".
"Doların yükselmesini daha ne kadar öngörüyorsunuz?" şeklindeki soruyu ise Yılmaz, "'Hiçbir Merkez Bankası Başkanı, Merkez Bankası, doların seviyesiyle ilgili olarak fikir beyan etmez. Zaten adı üstünde dalgalı kur rejimi. Bunu biz belirlemiyoruz, piyasa belirliyor. Dolayısıyla yaşanmakta olan mali çalkantının derinleşmesi, boyutu ve alacağı yön, döviz piyasaları üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde kur inebilir de çıkabilir de ama bunu belirleyecek olan, yaşanmakta olan mali krizin alacağı şekildir" diyerek yanıtladı.
Durmuş Yılmaz ayrıca, 2002 yılından bu yana dövizde dalgalı kur rejimini uygulayan Türkiye'de, sabit kur rejiminde riskin kamunun üzerinde, dalgalı kur rejiminde ise kur riskinin piyasanın, şirketlerin ve vatandaşların üzerinde olduğunu vurgulayarak, "Bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz, her zaman Türk Lirası ile işlem yapın. Tasarruflarınızı, yatırımlarınızı ve muamelelerinizi Türk Lirası ile yapın. Mümkün olduğu kadar, döviz geliriniz yoksa döviz borçlanmayın. Aynı tavsiyeyi yapmaya devam ediyoruz. Döviz geliri olmayanlar dövizle işlem yapmasın, Türk Lirası'yla işlem yapsın" dedi.