---
title: "Üreticilere İlaçlama Uyarısı"
date: "2012-04-13 14:52:28"
author: "ajans23haber"
tags: "Elazığ"
canonical_url: "https://www.mynet.com/ureticilere-ilaclama-uyarisi-180100166196"
original_url: "https://www.mynet.com/ureticilere-ilaclama-uyarisi-180100166196"
---
# Üreticilere İlaçlama Uyarısı
Elma ve armut ağaçlarının yaprak, meyve sürgünlerini hastalandıran karaleke hastalığı ve kayısı ağaçlarında görülen Monilya hastalığına karşı üreticiler ilaçlama konusunda uyarıldı.
Yazılı bir açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İl Müdürü Abdülmecit Yaşa; “İlimizin değişik yörelerinde farekulağı döneminden pembe tomurcuk dönemine kadar değişen fenolojilerdeki elma ve armut ağaçlarında Karaleke Hastalığına kargı ilaçlama zamanı gelmiştir
Elma ve armut ağaçlarının yaprak, meyve sürgünlerini hastalandıran karaleke etmeni yapraklarda lekeler oluşturup ileri dönemde bu lekeli yapraklar dökülerek verim azalmasına neden olur. Meyvede oluşan lekeler, meyvenin gelişmesini engelleyerek, şekilsiz ve pazar değeri düşük ürün elde edilir.
Sürgünlerde oluşan lekeler ise ileri durumlarda yara haline dönüşerek meyve verimini etkiler ve % 20 - 45 oranında zarara neden olur.
Bu nedenle karaleke hastalığına karşı çiçek gözleri kabarır kabarmaz (Farekulağı döneminde) %50 bakır ihtiva eden ilaçlarla 100 İt suya 400 gr dozunda 1.koruyucu ilaçlama yapılmalıdır. Bu hastalık ile mücadele tedavi edici değil koruyucu mahiyette olduğundan ilaçlama zamanları önemlidir. Özellikle bahar yağışlarının bol olduğu yıllarda daha da önem kazanmaktadır. Mutlaka ilaçlama yapınız.
Kayısı ağaçlarında görülen Monilya hastalığına karşı mücadele zamanı gelmiştir. Kayısı başta olmak üzere sert çekirdekli meyve ağaçlarında zarar yapan Monilya hastalığı; çiçek, çiçek sapı, meyve ve sürgünlerde zarar yapar. Bol yağışlı yıllarda % 100'e varan zarar gözlenebilir. Asıl zarar çiçeklerde olmakta daha sonra ilerleyerek sürgün ve meyveyi de hastalandırmaktadır.
Hastalanan çiçekler bir iki gün içinde sararıp solar ve don zararı gibi bir görünüm alır. Bu çiçekler uzun süre dalda asılı kalırlar. Hastalık ile mücadelede kültürel önlem olarak kurumuş dalların kesilip yakılması% 50 başarı sağlar. Kimyasal mücadele için çiçekler % 5-10 oranında açınca ve %90-100 oranında açıldığında olmak üzere 2 defa sistemik fungusitlerden biri ile ilaçlama yapılmalıdır. Ayrıntılı bilgi almak için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne başvurunuz” dedi.
