HABER

Yeşil kartlılara Ramazan müjdesi

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeşil kartlı vatandaşların muayene, tetkik, tahlil, pansuman, diş çekimi, diş protez, gözlük hizmetleri ve ilaç bedellerinin devlet tarafından karşılanmaya başlandığını belirterek, "2004 yılında üç pilot ilde başlanan uygulama 2005 yılından itibaren tüm illerde yaygınlaştırılacak" dedi.

Bakan Akdağ, il sağlık müdürlüklerine gönderdiği genelgede, 3816 sayılı 'Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun'un bazı maddelerini değiştiren 5222 sayılı kanunun 21 Temmuz 2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Akdağ, söz konusu genelgede, 5222 sayılı kanuna göre yeşil kart hamili kimselerin ayakta tedavi kapsamında görecekleri muayene, tetkik, tahlil, pansuman, diş çekimi, diş protez, gözlük hizmetleri ve ilaç bedellerinin de kanun kapsamına alındığını kaydetti. Akdağ, aynı kanunun geçici birinci maddesi ile belirtilen hizmetlerin 2004 yılında azami üç ilde pilot uygulanacağı, 1 Ocak 2005 tarihi itibariyle de ülke geneline yaygınlaştırılacağı hükmünün bulunduğunu ifade etti.

Akdağ, 5222 sayılı kanun gereğince yeşil kartlıların ilaç bedellerinin de kanun kapsamında değerlendirileceğini ve usulüne uygun olarak yazılan reçetelerin serbest eczanelerden temin edilebileceğini belirtti. Ancak bu uygulamanın eksiksiz yapılmasının bazı denetim unsurlarının oluşturulması ile mümkün olacağını anlatan Akdağ, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nün Sağlık Harcamaları Denetim Projesi'nden faydalanılması planlanmaktadır. Bu nedenle halen otokopili yeşil kart sahibi olan kimseler ile bundan sonra alacak kimselerin kayıtlarının tek bir merkezde tutulması, yine bu kimselerin sağlık yardımlarından tam yararlanabilmeleri için Yeşil Kart Sistemi Uygulamasına geçilmiştir. Bu sisteme kayıt girişleri, Yeşil Kart başvurularını alan, diğer bir ifadeyle Yeşil Kart Kayıt Defteri bulunduran tüm Yeşil Kart Bürolarınca yapılacaktır".

Bakan Akdağ, bir yıl içerisinde otokopili Yeşil Kart sağlık cüzdanına geçiş sürecinin 13 Haziran 2004 tarihinde sona ermesine rağmen gelen bilgilerin halen bitirilmediğinin tespit edildiğini belirterek, yeşil kartlılara ilişkin şu düzenlemelerin yapılması talimatını verdi:

"- Yapılan ve yapılacak başvuruların kısa sürede sonuçlandırılarak değiştirme işlemlerinin süratle sonuçlandırılmasını gerekmektedir.

- Mevcut Yeşil Kart Büroları; sisteme giriş yapabilecek personel ve makine (bilgisayar, telefon hattı, internet vb.) imkanlarına kavuşturulacaktır. Büroların personel ve makine noksanlıkları il ve ilçelerin tüm kamu kurumlarının imkanları kullanılarak geçici süreli olsa dahi karşılanacaktır.

- Sistem kullanıcıları 05.11.2004 tarihinden itibaren ( http://yesil.saglik.gov.tr/yesil ) sitesinden, ya da ( www.saglik.gov.tr/yesil ) adresinde yer alacak linkten sisteme erişebileceklerdir. Bu uygulama konusunda hazırlanan Yeşil Kart Sistemi Kullanma Kılavuzu da www.saglik.gov.tr/yesil adresinde yer alacaktır.

- Yeşil Kart Merkez ve ilçe bürolarında, bu uygulamada görev alacak kişiler için, ilk aşamada belirlenen kullanıcı ve şifre bilgileri Ek-1'de yer almaktadır. Burada yer alan kullanıcı ve şifreler tek kişi tarafından kullanılacaktır. Şifreler gizli tutulacak, kullanıcının dışında başkası tarafından bilinmeyecektir. Resmi yazının kendilerine ulaşmasını beklemeden sisteme giriş yapmak isteyen idarelerin, kullanıcı ve şifre talebi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'ndan Esin Şeker tarafından karşılanacaktır. Bu sayede, kullanıcı bilgilerinin resmi yazı ile Bakanlığa ulaşmasından önce de Yeşil Kart Sistemini kullanabilmeleri mümkün olacaktır.

- Gönderilen kullanıcı ve şifrelerin en kısa sürede Yeşil Kart Bürolarına ulaştırılması ve gönderilen şifrelerin yeterli olmaması durumunda telefonla ek kullanıcı ve şifre; Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'ndan Esin Şeker'den istenecektir.

- İl/İlçe idarelerince görevlendirilecek kullanıcılara ait bilgilerin Ek-2'de belirtilen formata uygun bir şekilde en geç 22.11.2004 tarihine kadar Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bildirilmesi gerekmektedir.

- İl/İlçe idareleri ya da Bakanlık taşra teşkilatı ile ilgili birimlerinin ellerinde yeşil kart kayıt defterinin bilgisayar ortamında tutulmasını sağlayan yerel çözümleri bulunanların, kayıt giriş tekrarını engellemek amacıyla bu yeni kullanılacak sisteme aktarılacak bilgilerin neler olacağı Ek-3'de belirtilmiştir. Bu bilgilerin nasıl aktarılabileceği konusunda da Bakanlığımız Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'ndan Esin Şeker ile en kısa sürede iletişime geçilmesi gerekmektedir.

- Yeşil Kartlı kişi kayıtlarının sisteme girilmesinin 15.12.2004 tarihine kadar tamamlanması şarttır.

- Yeşil Kart Sisteminde olabilecek değişiklik ve gelişmeler ( www.saglik.gov.tr/yesil ) adresinden takip edilebilecektir. Yenilikler, duyurular, Kullanım Kılavuzu ve gerekli belgelere bu adresten ulaşılabilecektir.

- İl/İlçe idarelerine ait resmi sitelerde de gerekli açıklamaların yer alarak, ( www.saglik.gov.tr/yesil ) adresine link verilmesi uygun olacaktır.

- Yeşil Kart Sistemi ile ilgili bilgiler 0 (312) 430 01 42/117 numaralı telefon aracılığı ile Esin Şeker'den öğrenilebilecektir.

- Ülke genelinde devam etmekte olan Yeşil Kart uygulaması için de 0(312) 435 64 40/1278-1285 ve 0 (312) 435 58 69 numaralı telefonlardan destek alınabilecektir."

Bakan Akdağ, 3816 sayılı kanunda değişiklik yapan ve 21 Haziran 2004 tarih ve 25529 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5222 sayılı kanunun uygulamasına yönelik yönetmelik çalışmalarının son aşamaya getirildiğini vurgulayarak, yönetmeliğin yakın bir tarihte yayımlanacağını kaydetti. Akdağ, kanunda yapılan değişiklikle, ayakta tedaviler ile ilaç giderlerinin de kapsama dahil edildiğini bildirdi.

En Çok Aranan Haberler