Konya'da çoğu PKK terörüne karşı savaşan Güneydoğu gazilerinden oluşan MEDAŞ Tekmeramspor Ampute Futbol Takımı'nın sporcuları, koltuk değnekleri yardımıyla oynadıkları futbol sayesinde psikolojik sorunlarından kurtularak hayata yeniden bağlandı.
MEDAŞ Tekmeram Spor Kulübü Başkanı Neşet Demirbağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bundan 4 ay önce kurdukları Ampute Futbol Takımı'nda çoğunluğu Güneydoğu gazilerinden oluşan 14 sporcunun bulunduğunu söyledi.
Türkiye'de kurulan 8'inci ampute futbol takımı olduklarını ifade eden Demirbağ, diğer illerde de bu takımın kurulmasının teşvik edildiğini, sayının 12'ye ulaşmasının ardından gelecek yıl Türkiye ampute (kol veya bacaklardan biri kesik veya kullanılamaz durumda olanların koltuk değneği ile yaptıkları spor) liginin oluşturulacağını belirtti.
Takımın haftanın 3 günü antrenman yaptığını belirten Demirbağ, "Türkiye'nin gururu olan askerlerimiz, vatanları uğruna gazilik mertebesine ulaşmışlar. Takımımız, bu genç gazilerimizi kötü alışkanlıklardan koruyup spor yaptırarak bedensel engellerini unutturmak, sağlıklarını ve en önemlisi de morallerini düzelterek topluma kazandırmak için kuruldu" dedi.
Takım yeni kurulmuş olmasına rağmen futbolcuların rehabilitasyonunda önemli başarı sağlandığını ifade eden Demirbağ, oyuncuların sporla uğraşarak engellerini unuttuklarını, kendilerine yeni amaçlar edindiklerini bildirdi.
Demirbağ, Garnizon Komutanı Tümgeneral Uğur Uzal'ın da takım kurulduğu günden bu yana maddi ve manevi desteğini esirgemediğini belirterek, "Konya'daki iş adamlarımız ve halkımızın da desteğini bekliyoruz. Vatanı uğruna canını tehlikeye atan bu arkadaşlarımızın spor sayesinde, yaşadıklarını unutarak topluma kazandırılması için uğraşmak hepimizin görevi" diye konuştu.
-DAHA ÖNCE HİÇ FUTBOL OYNAMADILAR-
Takımın antrenörü olan gazi Hakan Boran da takımdaki oyuncuların daha önce hiç futbol oynamadıklarını, bir uzuvlarını kaybettikten sonra futbola başladıklarını söyledi.
Buna rağmen kısa zamanda büyük ilerleme kaydettiklerini ifade eden Boran, "İlk başlarda biraz sıkıntı yaşandı, ancak önceleri protezle yürümekte bile zorlanan arkadaşlar şimdi koltuk değnekleriyle koşmaya başladılar" dedi.
Takım kurulmadan önce evlerinde oturan, dışarı çıkmak istemeyen, hayatla bağlantısını koparmış şekilde yaşayan gazilerin, artık sıkıntılarından kurtulup bir şeyleri başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Boran, futbol oynamanın kendilerine olan güvenlerini yeniden kazanmalarını sağladığını söyledi.
Bu yıl Kasım ayında 7 ülkenin katılımıyla Antalya'da Ampute Futbol Dünya Kupası düzenleneceğini ifade eden Boran, bu kapsamda Trabzon'da yapılan milli takım seçmelerini Tekmeramspor Ampute Futbol Takımı'ndan 4 oyuncunun kazandığını bildirdi.
-"İNSANLARIN BİZE BAKIŞINI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUZ"-
Takım oyuncularından Ramazan Çeliker de, 1994 yılında Van'ın Gevaş ilçesinde terör örgütü PKK tarafından pusuya düşürülmeleri sonucu çıkan çatışmada sol ayağından yaralandığını söyledi.
Yaşadığı anı hatırlamak istemediğini, ancak unutmanın da mümkün olmadığını ifade eden Çeliker, şunları kaydetti:
"Sakat kaldıktan sonra yaşadıklarım daha acı. İnsanların bakışlarından rahatsız oluyorum. Protezim fark edilmesin diye sürekli eşofmanla dolaşıyorum. Ancak artık futbolla hayatımıza yeni bir sayfa açtık. Bu halde futbol oynamak zor ama başarmak ve insanların bize bakış açısını değiştirmek istiyoruz."