HABER

Yıldırım'dan ILS eleştirilerine yanıt

Hatay - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Isparta'da meydana gelen uçak kazasının ardından ILS cihazı olmamasına yönelik eleştirilere yanıt verirken, "ILS, bir mucize olsaydı, tüm meydanlar için gerekli bir alet olsaydı, dünyanın en gelişmiş, en zengin ülkelerinin meydanlarında da olması gerekirdi" dedi.

Binali Yıldırım, Hatay Havaalanı ve aralarında TOKİ konutlarının da bulunduğu bazı tesislerinin ortak açılış törenine katıldı. Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dört bir yanında atıl bulunan havaalanlarını teker teker açtıklarını, havayolunu, halkın yolu haline getirdiklerini söyledi.

Yıldırım, Türkiye'de 2003 yılında 8.5 milyon vatandaşın uçak ile seyahat ettiğini, bu yıl sonu itibariyle ise 32 milyon vatandaşın yurdun dört bir yanına seyahat ettiğini bildirdi.Isparta'da yaşanan uçak kazasına da değinen Yıldırım, "kazanın ardından havaalanlarının güvenliği ve uçuş emniyetiyle ilgili yetkili, yetkisiz önüne gelenin açıklama yaptığını" söyledi.

Havaalanlarında uçakların inişi için aletli sistemlerin bulunduğunu ve bunların çeşitli sınıfları olduğunu anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bir polemiktir yürüyor, 'ILS cihazı olsaydı, bu kaza olmazdı' deniyor. ILS'in olan kazayla hiçbir ilişkisi yok. Bu, teknik heyetin çalışmalarıyla ile de ortaya kondu. Uçağın ILS çalışma bölgesine daha gelmeden kazanın meydana geldiği ortaya çıktı.

PEKİ ILS NE İŞE YARIYOR?

ILS, aletli iniş sistemi. Bir uçağın iniş hattında meydana 200-300 metre kalıncaya kadar yaklaştığında hala pisti göremiyorsa o zaman devreye girer ve inişi emniyetle yapar. Aksi halde, uçağı 3 bin-4 bin metre uzaktan 3 bin metre yükseklikten adım adım meydana indiren cihazlar vardır. Bu cihazdan Hatay'da da tüm havaalanlarımızda da var. ILS, bir mucize olsaydı, tüm meydanlar için gerekli bir alet olsaydı, dünyanın en gelişmiş, en zengin ülkelerin meydanlarında da olması gerekirdi. Yunanistan'da 25 havaalanında ILS yok. ABD'de 3 bin 500 havaalanının 2 bin 400 küsurunda ILS yok. Nedenleri coğrafi şartlar. Eğer etrafta çok
yakın dağlar varsa ILS koymanın hiçbir faydası yok. Hiçbiri de işe yaramıyor."

Yıldırım, Hatay Havaalanı'na ILS koyma imkanı bulunduğunu ve ILS'lerin yerlerinin yapıldığını, cihazların Ocak-Şubat aylarında havaalanına konulacağını bildirdi.
Hatay Havaalanı'nın, kuş yolları üzerinde kurulu bulunduğunu anlatan Yıldırım, kuşların göç ve geçişlerinin 360 gün boyuncu izleyecek bir sistemin havaalanına konulduğunu söyledi. Yıldırım, "Doppler cihazı ile gece-gündüz 360 gün rasat yapılacak. Kuşların göçleri esnasında olumsuz etkilenme olmaması için gerekli tarife düzenlemeleri buna göre yapılacaktır" dedi.

AA

En Çok Aranan Haberler