HABER

"Yıllık ihracat 131 milyar doları aştı"

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1 Ocak-9 Ekim tarihleri arasında ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 104 milyar dolara ulaştığını belirterek, geriye dönük 12 aylık ihracatın da 131 milyar doları aştığını açıkladı.

12. Dış Ticaret Haftasının açılışına katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yarının daha zorlu ve çetin geçeceğini belirterek, her türlü zorluklara hazır olduklarını söyledi. 2002 yılında yaklaşık 88 milyar dolar düzeyinde olan dış ticaret hacminin bu yıl 350 milyar dolara ulaşacağına işaret eden Tüzmen, ihracatın da bu yıl 136 milyar dolara çıkacağını ifade etti. İhracatın 2002'ye göre yaklaşık dört kat arttığını vurgulayan Tüzmen, 1 Ocak-9 Ekim tarihleri arasında ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 104 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Geriye dönük 12 aylık ihracatın bugün itibariyle 131 milyarı geçtiğine dikkat çeken Tüzmen, "AB üye 15 ülkenin ihracat içerisindeki payı yüzde 51'den yüzde 41'e geriledi. Aynı dönemde Ortadoğu ülkelerinin ihracat payı ise iki kat artarak yüzde 16 oldu. Komşu-çevre ülkelerin payı ise yüzde 41'i geçti. Çin'e yapılan ihracat Ocak-Ağustos döneminde yüzde 61, Sahraaltı Afrika'ya yapılan ihracat yüzde 86, Hindistan'a olan ihracat ise yüzde 65 oranında artış gösterdi" diye konuştu.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 63.5
Türkiye'nin 1947 yılından beri dış ticaret açığı verdiğine işaret eden Tüzmen, 2000 yılında 51.2 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının, 2008 yılının Ocak-Ağustos döneminde yüzde 63.5'e çıktığını kaydetti. Son yıllarda değerli Türk Lira'sı ortamına karşın ihracatın ithalatı karşılama oranında önemli bir bozulma görülmediğini belirten Tüzmen, ihracatta yapısal olgunun uzun dönemde değişeceğini söyledi. Paritedeki değişmelere bağlı olarak ihracatın ithalatı karşılama oranının gelecek yıllarda yükseleceğini kaydeden Tüzmen, Türkiye'nin dünyadaki yeni rekabete hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

İŞLENMİŞ TARIM İHRACATINA AĞIRLIK VERİLECEK

Firmaların yeni ortama başarıyla uyum sağladığını ifade eden Tüzmen, kaynak zenginliğinin ve çeşitliliğinin önemine değindi. Bunun geleceğe yönelik projeksiyonlarda önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Tüzmen, "Yeni teknoloji uygulamalarında önem kazanacak maden ve minerallerden tutun, tarım ürünleri kaynaklı enflasyonun gündeme getirdiği Türkiye'nin tarımsal üretim gücüne kadar bir çok alanda Türkiye'nin önemli avantajları söz konusu. Tarım Türkiye'nin panzehiri. Bu nedenle işlenmiş tarım ürünlerinin ihracatına gelecek dönemlerde ağırlık vereceğiz" diye konuştu.

EN BAŞARILI İHRACATÇI ÖDÜLÜ FORD OTOMOTİV'İN

Toplantının ardından başarılı ihracatçılara ödül verildi. İhracat başarı ödülünü Ford otomotiv Sanayi A.Ş, TÜPRAŞ Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş, Toyoto Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş aldı.

İhracat performans ödülü Rozak Demir Profil Ticaret ve Sanayi A.Ş, Volvo Otomotiv Türk Ltd. Şti., Tever Dış Ticaret ve Pazarlama A.Ş., Dekoral Alüminyum Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Aksan Hazır Giyim ve Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Toyoto Tsusho Europes.A. Türkiye Gebze Şubesi, Durer Yatırım ve Pazarlama A.Ş, İleri Kalıpçılık Makine, Elektrik Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. verildi.

Yurtdışı Müteahhitlik hizmetleri ödülünü ise TAV Yatırım İnşaat ve İşletme A.Ş, Gama Endüstri Tesisleri İmalat ve Montaj A.Ş. ile Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş. aldı.

En Çok Aranan Haberler