ANKARA(ANKA)- Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyonla mücadelenin sadece para politikası meselesi olmadığını, mali disiplinin sürdürülmesinin en önemli koşul olduğunu söyledi.
Yılmaz, enflasyondaki düşüş sürecini kesintiye uğratacak gelişmelerin ortaya çıkması durumunda gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi. Yılmaz, 2006 yılının hedeflerine ulaşamadıklarını anımsatarak, "Biz bu hedefi yüzde 10 olarak değiştirebilirdik. Biz değiştirmeyi değil kamuoyuna hesap vermeyi tercih ettik" dedi.
Merkez Bankası'nın 2006 yılına ait 75'inci Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyondaki gelişmeler ve 2007 beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yılmaz, Türkiye'nin enflasyonla mücadele açısından tarihi bir dönüm noktasında bulunduğunu, ancak elde edilen kazanımlara karşın fiyat istikrarının henüz sağlanamadığını kaydetti. Yılmaz, enflasyonla mücadelenin uzun soluklu ve zorlu bir süreç olduğunu, üretim potansiyelinin tam olarak harekete geçebilmesi için bu mücadelenin kazanılması gerektiğini ifade etti. Toplumun tüm kesiminin enflasyonun çift haneli yüksek rakamlardan bugünkü seviyesine gelirken verdiği desteği devam ettirmesini isteyen Yılmaz, "Bugünkü ortamda bu desteği daha güçlü göstermeleri çok önemli. Ataleti ve rehavet ortamının oluşmasına enflasyonda belli seviyelerin bir eşik olarak görülmesine asla fırsat verilmemelidir" diye konuştu.
MARTTA ENFLASYON YÜKSELDİ
Mart ayı itibariyle enflasyonun yıllık 10.86 düzeyinde olduğunu anımsatan Yılmaz, "Yükseliş eğilimini sürdürmekle beraber hedefle uyumlu politikanın içinde gerçekleşti. Merkez Bankası olarak orta vadeli enflasyon hedeflerine ulaşmadaki kararımızı sürdürüyoruz" dedi.
Enflasyon görünümü açısından risk olarak görünen unsurları takip ettiklerini kaydeden Başkan Yılmaz, enflasyonun aşağıya inme konusunda beklenenden daha güçlü bir direnç gösterme olasılığına dikkat çekti. Bunun da orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin en temel risk olduğunu söyledi. Ayrıca, para politikasının toplam talep üzerindeki gecikmeli etkilerine ilişkin belirsizlikler ve faiz dışı kamu harcamalarının 2007 yılı enflasyonu üzerindeki etkisinin tam olarak bilinemediğini anlatan Yılmaz, bu durumun da enflasyonun görünümüne ilişkin risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetti.
Küresel risklere de dikkat çeken Başkan Yılmaz, finansal piyasalarda ortaya çıkabilecek dalgalanmaların da risk unsuru olduğunu anımsattı.
2006'DA HEDEFİ YAKALAYAMADIK
Başkan Yılmaz, 2006 yılı enflasyon hedefinin tutturulamadığını anımsatarak, "Merkez Bankası 2006 yılının enflasyon hedefini yüzde 10 olarak değiştirebilir böylece yıl sonunda hedefe ulaşmış olarak kamuoyuna hesap vermek durumunda kalmayabilirdi. Ancak hedefi değiştirmeyi değil iletişim politikalarını değiştirerek hesap vermeyi tercih etti" dedi.
3 YILLIK HEDEF
Enflasyon hedeflerinin TÜFE'nin yıllık yüzde değişim olarak tanımlamaya devam edeceklerini anlatan Yılmaz, 3 yıllık hedef ufkunun korunacağını da söyledi.
Orta vadede yüzde 4 civarında bir enflasyon hedefinin uygun olacağını belirten Yılmaz, 2007 ve 2008 yılı enflasyon hedeflerinin yüzde 4 olarak korunduğunu, 2009 yılı için de yüzde 4 olarak ilan edildiğini anımsattı. Buna ek olarak da 2007 yılı için belirsizlik aralığı hedef etrafında iki yüzdelik puan olarak tanımlanmış ve yıl sonu hedefiyle tutarlı üçer aylık enflasyon politikasıyla birlikte açıklandığını söyledi.