HABER

Yolsuzluğa ağır ceza

ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yolsuzluğun rejimi ve devleti tehdit eden önemli bir konu olduğunu belirterek, "Yolsuzluk ahlakı bozuyor, gelir dağılımını bozuyor, haksız rekabete neden oluyor, devlete güveni sarsıyor" dedi.

Çiçek, yolsuzluğun 'mevsimlik' olmadığını ve sürekli mücadele gerektirdiğini belirterek, yolsuzlukla mücadele için yeni kanuni düzenlemelerin de yapılacağını açıkladı.
Hükümet'in Meclis'e gönderdiği 'Yolsuzlukla Mücadele Kanunu Tasarısı', TBMM İçişleri Komisyonu'nda ele alındı. Tasarı hakkında komisyona bilgi veren Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yolsuzlukla mücadelenin önemini belirterek, yolsuzluk konusunun, dünyanın ve uluslararası kurumların gündeminde olduğu gibi, Türkiye'nin de gündeminde olduğunu söyledi. Çiçek, "Yolsuzluk konusu mevsimlik bir konu değil. Birkaç ay sonra ortadan kalkacak bir konu da değil. Devamlı üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur" dedi.

Türkiye'nin bu dönemde yolsuzluk konusunda önemli uluslararası sözleşmeleri kabul ettiğini, son olarak Etik Kurul oluşturulmasına ilişkin yasayı TBMM'den geçirdiğini kaydeden Çiçek, "Yolsuzlukla mücadele edecek olan kamu görevlilerinin elini güçlendirmemiz lazım. Ancak tek bir kanun buna yetmez. Bu kanunun yanısıra, başka kanuni düzenlemeler de Meclis'e zaman içinde gelecek" diye konuştu.

Yolsuzluk yapanların, son teknolojik gelişmeleri, devletten önce kullandıklrını ifade eden Çiçek, bu sebeple çıkar yasalarda zaman içinde boşluklar oluştuğunu ve güncellemek zorunda olduklarını kaydetti.

Bakan Çiçek, konuşmasında hükümetin yolsuzluklarla mücadelede kararlılığına da vurgu yaparak, yasa tasarısının kanunlaşması ile birlikte yargı ve emniyet mensuplarının daha güçlü mücadele edeceklerini belirtti.

Yolsuzlukla Mücadele Yasa Tasarısını 'tali komisyon' olarak ele alan İçişleri Komisyonu tasarının maddelerini görüşmeden 'olumlu' bulduğunu belirtti.
Yolsuzlukla etkili mücadele etmeyi, suçların soruşturulması ve kovuşturulmasında uygulanacak esas ve usulleri belirleyen tasarı, suçların özellikle teşekkül halinde işlenmesi durumunda ağır cezalar getirecek. Yolsuzluk yapanlar, ağır ceza mahkemelerinde yargılanacak. Tasarı kapsamına giren suçlarda zaman aşımı süresi iki katına çıkarılacak.

Yolsuzluk suçunu işleyenler ortaya çıkan zararı, kanuni faiziyle birlikte geri ödeyecekler. Soruşturma başlamadan önce yetkililere başvurarak suç delillerinin ortaya çıkarılmasında yardımcı olanlara ceza verilmeyecek.Soruşturma sırasında yetkili merciilere başvurup bilgi vererek suç ve delillerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olanların cezaları, 8'de 1 oranında indirilecek. Suçla elde edilen fayda dahil ortaya çıkan zarar, kanuni faiziyle birlikte sorumlulardan tahsil
edilecek. Soruşturma açıldıktan sonra, ilgili makamlara belirli bir ödeme planı sunan kişilerle ilgili delil toplanmaya devam edilecek, ancak hükmün verilmesi ertelenecek. Ödeme planında öngörülen süre boyunca zamanaşımı işlemeyecek.

En Çok Aranan Haberler