YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yörüklerin Göç Yolculuğu Sürüyor

Kışı Ege ve Akdeniz sahillerinde geçiren Yörüklerin yaylalara göçü sürüyor. 5. Yörük Türkmen Kültür Şenliği etkinlikleri kapsamında da Muğla yöresindeki

Kışı Ege ve Akdeniz sahillerinde geçiren Yörüklerin yaylalara göçü sürüyor. 5. Yörük Türkmen Kültür Şenliği etkinlikleri kapsamında da Muğla yöresindeki Yörüklerin son temsilcileri yaylaya göç yolculuğunu canlandırdı.

Atalarından kendilerine miras kalan kültürlerini yaşatmak isteyen Yörüklerin, yaz mevsimini geçirmek için Muğla, Denizli, Aydın, Isparta, Burdur, Antalya, Mersin ve Fethiye'nin yaylalarına doğru yolculuğu devam ediyor. At, deve, koyun, eşek ve keçileriyle ovalardan yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek geleneklerini sürdüren Yörükler, yaşatmaya çalıştıkları kültürleri ile yerli ve yabancı araştırmacıların ilgi odağı oluyor.

-Yaylada Yörük şenliği-

Muğla'nın Yılanlı Yaylası'da Yörüklerin kültürlerini yansıtmak amacıyla 5. Yörük Türkmen Kültür Şenliği düzenlendi. Şenliğe Türkiye'nin 16 farklı ilinde yaşayan Yörükler, Irak Türkmen Cephesi, Doğu Türkistan, Batı Trakya ve Azerbaycan'dan temsilciler katıldı. Yörük şenliği kapsamında yaylanın farklı noktalarına kurulan 22 kıl çadırda Yörük kültürü ve yemekleri tanıtıldı.

Muğla Valisi Fatih Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla şenliğin yapıldığı alanda yeni bir düzenleme yaptıklarını söyledi. Bu alanda yılın 365 günü kültürel etkinlikler yapılabildiğine işaret eden Şahin, "Kültür bizim en kıymetli hazinemiz. Bu kültürü korumak ve yaşatmak ise hepimizin görevi. Bölgede yeni bir Yörük Köyü oluşturulması planlanıyor. Bu köyde Yörük kültürüne ait her şey olacak" dedi.

Vali Şahin, kent olarak kültür turizmine önem verdiklerini bildirdi.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ise Türkiye'nin en büyük ihtiyacının sevgi, dostluk ve barış olduğuna işaret etti. Yörük kültüründe de bu özelliklerin hepsinin bulunduğunu dile getiren Gürün, "Bu şenliği sevgi ve dostluk içinde kol kola kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan da 5'incisi yapılan şenliğe yaklaşık 20 bin kişinin katıldığını belirtti. Muğla'daki Yörüklerin, Yılanlı, İkizce ve Göktepe yaylalarına göçtüğünü anlatan Akcan, "Vatandaşlarımıza Yörük kültürünü en iyi şekilde yaşatmak için uğraşıyoruz. Bizim amacımız kaybolmaya yüz tutmuş geleneğimizi yaşatmak. Yörük kültürü artık göçmekten ibaret değil, Yörük kültürü doğasına, atasına, bayrağına sahip çıkan bir kültür" dedi.

Şenliğe Muğla Milletvekilleri ve Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Kaşan da katıldı. Muğla Valisi Fatih Şahin ve etkinliğe katılanlar şenlik alanına kurulan çadırları ziyaret ettiler. Şenliğe katılan Aydın Yörük Efe Kültür Derneği üyeleri de yaptıkları gösterilerle özellikle şenliği izleyen turistlerin ilgi odağı oldu.

-Yörük düğünü ve göçü-

Yılanlı Yaylası'nda düzenlenen Yörük Türkmen Kültür Şenliği kapsamında unutulmaya yüz tutan geleneksel "Yörük Göçü" de canlandırıldı. Yaklaşık 100 kadın, çocuk ve erkek tarafından canlandırılan göç sırasında, ovaya kurulan çadır, yaylaya göç kararının alınmasının ardından söküldü ve develere yüklendi. Yılanlı Yaylası'na göç eden aileler, keçi, koyun, at, deve ve eşekleriyle yaptıkları yolculuğun ardından Yörük Kültür Şenliği'nin yapıldığı bölgeye ulaştı.

Şenlik kapsamında "Yörük Düğünü"nü de canlandıran Yörükler, gelin alma, kına merasimi, çeyiz gönderme, gelin alayı karşılama, damat tıraşı etkinlikleriyle izleyicilerin beğenisini kazandı. Bu arada yaylanın farklı noktalarına Yörük çadırları kurulurken, çadırlarda bağlama eşliğinde türküler söylendi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler