ANKARA (İHA) - Yüksek Planlama Kurulu (YPK), 2005 yılı makroekonomik hedefleri kararlaştırmak üzere Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında toplandı.
Devlet Planlama Teşkilatı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası tarafından sürdürülen çalışmalar sonucunda oluşurulan 2005 yılı hedef ve tahminlerin ele alınacağı toplantı öncesi bir açıklama yapan Şener, Türkiye ekonomisinin, Hükümet'in başarılı çalışmaları sonucunda hızlı bir değişim ve dönüşüm içine girdiğini anlattı. 2003 yılında yüzde 5.9 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin 2004 yılında yüzde 10 civarında büyümesinin beklendiğini söyleyen Şener, ekonomide verimlilik ve ihracat artışına bağlı olarak özel sektör kaynaklı büyümenin devam ettiğini bildirdi. Şener, 2003 yılında yüzde 18.4'e düşürülen enflasyon oranının 2004 yılında yüzde 12'lik hedefin altında, yüzde 10 civarında kalmasının beklendiğine işaret ederek; hem yüksek büyüme oranlarına ulaşmak, hem de enflasyonu tek haneli rakamların eşiğine getirmenin bundan önce sadece hayal edilebilir şeyler olarak görüldüğünü hatırlattı.
2003 yılı sonunda 117 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 2004 yılı sonunda 158 milyar Dolar'a ulaşmasını beklediklerini ifade eden Şener, bu gelişmenin ihracat performansındaki önemli artış ile ekonomik büyümeye paralel olarak ithalatta görülen artıştan kaynaklandığını söyledi. Türkiye'nin en büyük probleminin yüksek kamu borç stoku olduğuna dikkat çeken Şener, kendi iktidarları döneminde borç stokunun stabilize edilmesi ve düşürülmesi yönünde önemli gelişmeler kaydedildiğini anlattı. 2002 yılında yüzde 64 seviyesinde olan ortalama iç borçlanma faizinin 2003 yılında yüzde 45'e düştüğüne işaret eden Şener, bu oranın 2004 yılı sonunda yüzde 24.8'e düşmesini öngördüklerini dile getirdi.
Faiz oranlarındaki düşüşe paralel olarak bütçe üzerindeki faiz yükünün de önemli ölçüde aşağı çekildiğine dikkat çeken Şener, faiz ödemelerinin konsolide bütçe harcamaları içindeki payının 2004 yılı sonunda yüzde 38.2'ye inmesinin beklendiğini bildirdi. Faiz ödemelerinin Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içindeki payının da 2004 yılında yüzde 13.8'e düşmesini beklediklerini kaydeden Şener, bu gelişmeler çerçevesinde 2002 yılında yüzde 15.2, 2003 yılında yüzde 11.3 olan bütçe açığının GSMH'ya oranının, 2004 yılında yüzde 8'e gerileyeceğinin tahmin edildiğini vurguladı. Şener, böylece 2004 yılında, 2002 yılına göre bütçe açığının GSMH'ye oranında yarı yarıya bir düşüşün sözkonusu olacağını dile getirdi.
Türk ekonomisinin son üç yılda ortalama yüzde 8 oranında büyüdüğüne işaret eden Şener, ekonomik büyümenin en önemli amacının istihdamın artırılması olduğunu belirterek ekonomik büyümeyle, geçen yılın ikinci çeyreğinden bu yılın ikinci çeyreğine kadar olan dönemde 492 bin kişiye iş imkanı sağlandığını vurguladı. Şener, ekonomik büyümenin istikrarlı bir şekilde devam etmesi sonucu Türkiye'nin önünde duran en büyük problem olan işsizlik sorununun çözüleceğini belirtti.