HABER

'Yunanistan Euro Bölgesi'nde kalmalı'

Fransa ve Yunanistan'ın liderleri yaptıkları görüşme sonrası Atina'nın Euro Bölgesi'nde kalmaya devam etmesi yolunda çağrıda bulunsa da Fransız lider reformların önemine vurgu yaptı.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Paris'te yaptıkları görüşme sonrası basına açıklama yapan Hollande, ayrıca Atina'nın tasarruf programının güvenilirliğini ortaya koyması gerektiğinin altını çizdi.

Samaras, Fransa ve diğer Avrupalı ülkelerin verdiği kredi karşılığında talep edilen kesintileri uygulamak için daha fazla zaman kazanmaya çalışıyor.

Hollande Eylül ayında açıklanacak Yunanistan ekonomisine ilişkin değerlendirme raporuna dek herhangi bir karar alınmayacağını ifade etti.

BBC'nin Atina muhabiri Samaras'ın Avrupalı yetkililerden hiç bir taviz alamaması halinde Yunanistan'da gördüğü desteğin de zayıflayacağı yorumunu yaptı.

Paris'ten önce Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Samaras, ülkesinin borç ödeme planında erteleme talebinde bulunmuştu.

Samaras, dün görüştüğü Almanya Başbakanı Angela Merkel'den ülkesinin "nefes almak için bir fırsata ihtiyacı olduğunu" söyleyerek zaman istedi.

Merkel de, Yunanistan'ın kurtarma paketinde öngörülen hedeflere ulaşıp ulaşmadığı konusunda gelecek ay yayınlanacak resmi rapor öncesinde bir yargıda bulunmak istemediğini kaydetti.

Merkel, Yunanistan'ın euro bölgesinde kalmasından yana olduklarını ama reform paketinde öngörülen koşulları yerine getirmesi gerektiğini de söyledi.

İki liderin ortak basın toplantısında Başbakan Samaras "Yunanistan taahhütlerine sadık kalacak ve yükümlülüklerini yerine getirecek. Hatta şu anda bunu yapmaktadır. Daha fazla para istemiyoruz. Sadece nefes alabilmek için biraz zamana ihtiyacımız var" dedi.

Merkel ve Hollande önceki gün yaptıkları toplantıda Yunanistan konusunu masaya yatırdılar ve Atina'nın zorlu reformları uygulamaya devam etmesini istediler.

Troyka olarak bilinen Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu, kurtarma paketinin şartlarının yerine getirilip getirilmediğini incelemek için önümüzdeki ay Atina'ya gidecek.

Yunanistan'ın kurtarma paketinin kalan kısmını alabilmesi, troykanın vereceği olumlu rapora bağlı.

'Rahat nefes alacak bir alan'

Yunanistan'ın, önümüzdeki iki yıl içinde harcamalarda 11.5 milyar euro kesintiye gitmesi gerekiyor.

Kesintilerin yanısıra, emek piyasasında değişiklikler ve özelleştirme gibi ekonomik ve yapısal reformlar yapılması isteniyor.

Yunanistan'ın kurtarma paketinin geriye kalan 33.5 milyar euroluk kısmını alabilmesi için bu önlemleri uygulaması gerekiyor.

Yunanistan'ın borcunu ödeyememesi euro'dan çıkmasına neden olabilir.

En Çok Aranan Haberler