"Uluslararası Holokost Anma İttifakı" (IHRA) dönem başkanı İngiltere'nin desteğiyle Selanik Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma, Yunan halkının büyük bölümünün holokost ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmadığını ve "İsrail'in Filistinlilere, Almanların İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yaptığı muameleyi uyguladığına" inandığını gösterdi.
İngiltere'nin Atina Büyükelçiliği'nde düzenlenen bir etkinlikte açıklanan araştırma sonuçlarına göre, "İsrail, Filistinlilere İkinci Dünya Savaşı'nda Almanların Yahudilere yaptığını yapıyor mu” sorusunu yanıtlayan Yunanlıların yüzde 70'i "evet” cevabını verdi.
"Holokost denince ilk olarak aklınıza ne geliyor” sorusuna ise katılımcıların yüzde 50'si toplama kampı "Auschwitz", diğer bölümü de Yunan tarihiyle ilgili cevaplar verdi. Ayrıca, Yunanlıların büyük bölümü ülkede olası yatırımlar konusunda İsrail yerine Fransa'yı ve AB'yi tercih ettiklerini ifade etti.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren uzmanlar, Yunan kamuoyunda "holokost" algısı ve antisemitizm konusunda endişe verici artış olduğuna işaret ederek, İsrail'in Filistinlilere karşı uyguladığı politikanın geçmişte yaşananlardan bağımsız olarak tüm Yahudiler için olumsuz önyargı oluşturduğunu belirtti.
Aralarında Amerikalı ve Avrupalıların da bulunduğu uzmanlar, Yunan toplumunun son dönemde içe kapanıklığının ve bunun İsrail gibi ülkelerle rekabet duygularını körükleyen mağduriyet anlayışının Yunanistan'da holokosta karşı olumsuz düşüncelere ve antisemitik yaklaşımlara neden olduğu değerlendirmesini yaptı.
İsrail Büyükelçisi itiraz etti
İngiltere'nin Atina Büyükelçisi John Kittmer, etkinlikte yaptığı konuşmada, Yahudi karşıtlığının Avrupa'nın ortak sorunu olduğunu belirterek, Yunanistan'da bu konuda karşılaşılan zorluklara rağmen ileriye yönelik istikrarlı adımlar atıldığını belirtti. Etkinliğe katılan İsrail'in Atina Büyükelçisi İrit Ben Aba ise araştırma sonuçlarına itiraz etti. Aba, İsrail'in politikasının eleştirilmesiyle antisemitizmin farklı şeyler olduğunu savundu.
Avrupa Konseyi uyarmıştı
Avrupa Konseyi, kısa bir süre önce ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla ilgili yayımladığı bir raporda, Yunanistan'da nefret söyleminin aşırı sağcı Altın Şafak partisinin yükselişe geçmeye başladığı 2009 yılından itibaren kaygı verici biçimde arttığına işaret ederek, bu konuda yeterince mücadele edilmediğini belirtmişti. Avrupa Konseyi'nin ırkçılık, yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük ve antisemitizmle mücadele organı ECRI tarafından açıklanan değerlendirme raporunda, ülkedeki Müslümanlara, Romanlara, Yahudilere ve göçmenlere karşı ırkçı söylem ve eylemlerde Ortodoks Kilisesi'nin bazı üyelerinin de yer aldığı not edilmişti.
A.A.