Yunanistan Parlamentosu, Filistin'i devlet olarak tanıma kararı aldı.
Yunanistan tarihi bir karara imza attı. Yunan Parlamentosu Filistin'i devlet olarak tanıma kararı aldı. Parlamento Filistin Devleti'nin tanınmasını destekleyen taslağı onayladı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın iki gün sürecek Yunanistan ziyareti nedeniyle Yunan parlamentosundan bir jest geldi. Yunan parlamentosu, Filistin'i devlet olarak tanıma kararı aldı.
Kararın bir kopyası Yunanistan Meclis Başkanı Nikos Vuçis tarafından bizzat Abbas'a teslim edildi. Abbas, Atina'da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'la görüşmüştü. Görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Abbas, Filistin devletinin 2016 yılında kendi adına pasaport bastıracağını söylemişti.
Çipras, Yunanistan'ın bütün resmi belgelerinde "Filistin Yönetimi" ibaresi yerine "Filistin" teriminin kullanılacağını açıklamıştı. Çipras, ülkesinin 1967 sınırları içinde başkenti "Doğu Kudüs" olan Filistin Devleti'nin kurulmasından yana olduğunu söylemişti.
Oylamayı, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile birlikte parlamentoya gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da izledi.
AB'DE 8 ÜLKE TANIDI
Avrupa Birliği (AB) içinde birçok ulusal parlamento son dönemde Filistin'in tanınması yönünde tavsiye kararları almıştı. AB'de 8 ülke Filistin'i tanırken bunu Birlik üyeliğinden sonra yapan tek ülke İsveç oldu. Diğer ülkeler Sovyetler Birliği döneminde Filistin'i tanımıştı.
NELER YAŞANDI, NELER DEDİLER?
Sabah saat 10.30'da Yunanistan Parlamentosu'na giden Mahmud Abbas coşkulu ve devamlı alkışlarla karşılandı. Meclis Başkanı Nikos Voutsis tarafından onaya sunulan Filistin Devletinin tanınması oy birliğiyle onaylandı. Artık Yunanistan'ın bütün resmî evraklarında "Filistin Yönetimi" ibaresi yerine 'Filistin' terimi kullanılacak. Çipras "Yunanistan, Filistin Sorununa haklı ve uygulanabilir bir çözüm bulunması için olumlu bir rol oynayabilir" dedi ve bölgede istikrarın sağlanması için bir diyalog köprüsü oluşturabileceğini ekledi.Aynı zamanda İsrail ile barış içinde yaşayacak,1967'nin sınırlarına dayanan ve başkenti doğu Kudüs olan bir Filistin Devletinin oluşturulması için çözümler aramakta aktif rol oynayacağına söz verdi. Aleksis Çipras,dün Mahmud Abbas ile yaptığı ortak basın toplantısında her iki tarafın terörü kınadığını, ayrıca Kıbrıs Sorununun Birleşmiş Milletler Örgütü bildirileri çerçevesinde çözülmesinin o bölge için çok önemli olduğu konusunda hemfikir olduklarını belirtti.İki ülkeyi bağlayan tarihî ilişkilere değinen Mahmud Abbas da "Filistin Sorunu çözülürse, bölgeyi saran teröre de çözüm bulunacaktır. Teröre karşıyız, Suriye'de, Irak'ta ve bütün bölgede problemlerin siyasî alanda çözülmelerinden yanayız" dedi.Şu anda Seanato'da konuşan Mahmud Abbas, Atina'dan ayrılmadan önce Başepiskopos İeronimos'u ziyaret edecek.
FİLİSTİN DEVLETİ
Filistin (Arapça: فلسطين, Filastin) ya da resmi adıyla Filistin Devleti (Arapça: دولة فلسطين, Dawlat Filastin) Ortadoğu'da, tarihi Filistin bölgesinde birArap devleti. Bağımsızlığı 15 Kasım 1988'de Cezayir'de ilan edilmiştir. Aralarında Çin, Rusya, Hindistan ve Türkiye'nin de bulunduğu yüzden fazla ülke tarafından resmen tanınmaktadır. Bağımsızlığı ilan edildiği sırada Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Filistin topraklarında hiçbir kontrolü yoktu. Günümüzde sadece Batı Şeria ve Gazze Şeridi Filistinlilerin kontrolündedir ve bu bölgeler İsrail ordusunun işgali altındadır.Filistin ve İsrail yönetimleri arasındaki barış görüşmeleri devam etmektedir fakat görüşmelerden olumlu sonuç alınamamıştır.
Birleşmiş Milletler, 29 Kasım 2012'de Filistin'in BM'deki 'gözlemci kuruluş' statüsünü, 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsüne yükseltmiştir. BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Filistin'in talebi için 138 ülke, "evet", 9 ülke "hayır" oyu kullandı, 41 ülke çekimser kaldı. İsveç Parlementosu 30 Ekim 2014 tarihinde Filistin Devletini resmen tanıdı. Bu karar bir Avrupa Birliği devletinin aldığı ilk tanıma kararı oldu. Eylül 2015 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda ilk defa Filistin bayrağı göndere çekildi. New York'taki BM Genel Kurulu'nda aybaşında yapılan oylamada, üye ülkelerin çoğunun 'evet' oyuyla kabul edilen tasarı uyarınca Vatikan bayrağıyla beraber Filistin bayrağının da diğer ülkelerin bayrağının arasında temsil edilmesi kararlaştırıldı.(wikipedia)