HABER

Yunus ölümlerine ışıklı tedbir

SİNOP (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sinop Su Ürünleri Fakültesi tarafından Karadeniz'de yunus ölümlerini azaltmak amacıyla bir proje başlatıldı. Proje kapsamında balıkçılar, ağlarına yerleştirecekleri çok düşük maliyetli ışıklı ve sesli cihazlar ile yunusların ağlara takılarak ölmesini önleyecek.

Konuyla ilgili bilgi veren proje sorumlusu OMÜ öğretim görevlileri, kullanılacak yeni yöntem sayesinde istenmeyen yunus ölümlerinin azaltılabileceğini, uluslararası platformda yunus katili olarak gösterilmeye çalışılan Türkiye için projenin çok önemli olduğunu bildirdi.

Projenin ilk etapta uzatma ağı ile avcılıkta meydana gelen istenmeyen yunus ölümleri, ürün ve av aracı kayıplarının önlenmesi çarelerinin araştırılmasını kapsadığını belirten yetkililer, bu aşamada av araçlarına, avlanan ürüne ve yunuslara verilen zararların tespit edileceğini, ikinci aşamada ise yunusları av araçlarından uzak tutmak için alınabilecek tedbirlerin değerlendirileceğini kaydetti.

ÇALIŞMA TÜM KARADENİZ'İ KAPSIYOR Yetkililer, cihazların işleyişini şu şekilde anlattı:
"Karadeniz'de uzatma ağlarıyla küçük balık ve kalkan av merkezleri olarak bilinen Sakarya-Kefken, Zonguldak-Ereğli, Sinop-Gerze, Samsun-Yakakent, Dereköy ve Terme, Ordu-Ünye, Perşembe, Fatsa, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin-Hopa'da Kasım-Ocak ve Mart-Mayıs aylarında balıkçılarla yapılan görüşmeler ve deniz sörveyleri yoluyla av araçlarına yunus saldırıları ve istenmeyen yunus ölümlerinin yer, zaman, tür ve miktar yönünden envanteri çıkarılacak. Ayda en az bir kere fakültemize ait Araştırma 1 adlı tekne ile ince-kalın ipli, tek-çok lifli ağlarla balık avcılığı amaçlı denize çıkılacak ve yunusların av araçları ve ürün üzerindeki etkisi hakkındaki gözlemler yapılacak. Dört farklı özellikteki uzatma ağlarına renkli, sesli ve ışık veren gereçler eklenerek herhangi bir gereç eklenmemiş kontrol grubu ile karşılaştırılacaktır. Bu gereçlerin hem yunus kovma hem de balık avı miktarı üzerindeki etkisi incelenecek, sonra da uygulamaya konulacaktır. Bu gereçler 10 metre arayla ağın mantar yakasına monte edilecektir. Elde edilecek sonuçlara göre boyutları, yerleştirme sıklığı ve renkleri için ayrıca deneme düzenlenecektir. Her av aracı atıldıktan ve çekildikten sonra eko-saunder kullanılarak av sahasındaki balık varlığı kaydedilecek, yunusların ağlara dadanmaları ile balık varlığı arasındaki ilişki incelenecek".

En Çok Aranan Haberler