HABER

Yurtdışı Türkler Başkanlığı kuruluyor

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarla ilgili çalışmalar yapmak ve sorunlarına çözüm üretmek amacıyla Yurtdışı Türkler Başkanlığı kuruluyor.

Hükümetin hazırladığı, “Yurtdışı Türkler Başkanlığının kuruluş, teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esasları” düzenleyen tasarı TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Tasarı, Türkiye dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını, kaybettirme hâlleri dışında vatandaşlıktan çıkanları, soydaş ve akraba topluluklar ile sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bu topluluklara yönelik faaliyetler yürüten sivil toplum kuruluşları ve meslekî yapılanmalar ile yabancı öğrencilerle ilgili faaliyetleri kapsıyor.

-AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVESİ-

Tasarıyla;

-Yurt dışında yaşayan vatandaşlarla ilgili çalışmalar yapmak ve sorunlarına çözüm üretmek ve soydaş ve akraba topluluklar ile sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bu topluluklara yönelik faaliyetlerin yürütülmesi amaçlanıyor. -Avrupa Birliği çerçevesinde yürütülen projeler hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarınca Türkiye’de eğitim görmesi uygun görülenlerle, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’ye gelen yabancı öğrencilerin, ülkedeki eğitim süreçlerinin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için her türlü esası belirleyerek, ilgili kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlamayı öngörüyor.

-Düzenlemeyle; kamu tüzel kişiliğini haiz, idarî ve malî özerkliğe sahip ve özel bütçeli, Başbakanlığa bağlı Yurtdışı Türkler Başkanlığı kurulması amaçlanıyor.

Tasarıyla, Başkanlığın hizmetlerinin yerine getirilirken uyulması gereken standartlar, teşkilat yapısı, ülke ve bölge masalarının kurulması, bütçe ve denetim şekilleri ile yetki, sorumluluk ve yetki devrine ilişkin hususlar düzenleniyor.

Bu çerçevede; Başkanlık teşkilatının, Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanlığı, Kültürel ve Sosyal İlişkiler Daire Başkanlığı, Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanlığı, Yabancı Öğrenciler Daire Başkanlığı, Strateji Geliştirme ve İdari İşler Daire Başkanlığı ve Hukuk Müşavirliğinden oluşması öngörülmekte ve bunların görevleri ile sorumlulukları belirleniyor.

Düzenlemeyle ayrıca, kamu kurum ve kuruluşları ile yabancı uyruklu öğrencilerin yükümlülükleri de yeniden belirleniyor.

Bu çerçevede, Kurul, farklı bakanlıklara bağlı kamu kurum ve kuruluşlarınca Türkiye’de eğitim görmesi uygun görülenler ile Avrupa Birliği çerçevesinde yürütülen projeler hariç olmak üzere, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’ye gelen yabancı öğrencilerin, ülkemizdeki eğitim süreçlerinin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için her türlü esasları belirleyerek, ilgili kurumlar arasında koordinasyonu sağlayabilecek.

ANKA

En Çok Aranan Haberler